Ανεξέλεγκτος ο πύρινος εφιάλτης στη βορειοανατολική Αττική: Μάχη με τα μέτωπα σε Πεντέλη, Ανατολή και Γραμματικό

φωτιά

Πύρινη κόλαση στην Αττική από την φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) και από τον Βαρνάβα έχει περάσει πλέον και στην Πεντέλη. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια και δραματική μάχη, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία της πύρινης λαίλαπας.

Η φωτιά καίει σε τρία μεγάλα μέτωπα, σε Πεντέλη, Ανατολή και Γραμματικό, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στο πέρασμά της. Δάση και περιουσίες έχουν γίνει στάχτη, δεκάδες άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί από τα σπίτια τους, ενώ έχουν εκκενωθεί τα μοναστήρια του Αγίου Εφραίμ και της Πεντέλης, το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί της Δευτέρας, εστάλη μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Νέα Πεντέλη, Παλιά Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη, Δαμάρασι Ραφήνας, Νταού Πεντέλης, Άγιο Σπυρίδωνα.

Πλέον επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων. Έχει προγραμματιστεί ώστε με το πρώτο φως να απογειωθούν σε δύο κύκλους 29 εναέρια μέσα.

Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές έδιναν χθες και εξακολουθούν να δίνουν και σήμερα μάχη, με τις φλόγες να ξεπερνούν ακόμη και τα 25 μέτρα σε κάποια σημεία. Οι εικόνες από την πύρινη κόλαση, είναι δραματικές.

Διακομίσθηκαν 19 παιδιά στα νοσοκομεία Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία

Μέσω ανάρτησης στο Twitter/X ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενημέρωσε για την κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, έπειτα από την εντολή εκκένωσης που δόθηκε λόγω της φωτιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, 19 παιδιά (περιπατητικά περιστατικά) και 8 συνοδοί με 3 άτομα προσωπικό μεταφέρθηκαν με πούλμαν του Δήμου Πεντέλης στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Κυριακού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, διεκομίσθηκαν με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ, 5 παιδιά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς τις μονάδες των Νοσοκομείων Παίδων Αγ. Κυριακού και Παιδων Αγ. Σοφία.

Η ανάρτηση του Άδωνι Γεωργιάδη

«Στις 05:05 ξεκίνησε η εκκένωση του Παιδων Πεντέλης και ολοκληρώθηκε με άμεσες και συντονισμένες κινήσεις στις 05:58. 19 παιδιά (περιπατητικά περιστατικά) και 8 συνοδοί με 3 άτομα προσωπικό μεταφέρθηκαν με πούλμαν του Δήμου Πεντέλης στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Κυριακού.

Επίσης, διεκομίσθηκαν με κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ, 5 παιδιά που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προς τις μονάδες των Νοσοκομείων Παίδων Αγ. Κυριακού και Παιδων Αγ. Σοφία. Στο σημείο έσπευσαν η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου καθώς και η Διοικήτρια και Υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ. Η φωτιά έχει απομακρυνθεί και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης είναι κτιριακά ασφαλές.

Το ΚΥ Ραφήνας εκκενώθηκε στις 05:30, από όπου 4 ατομα προσωπικό μετακινήθηκαν με ίδια μέσα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκκένωση της Μονάδας Προστασίας Παιδιού Πεντέλης (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.) από όπου μετακινήθηκαν 35 άτομα φιλοξενούμενοι και προσωπικό. Το Υπουργείο Υγείας παραμένει σε απόλυτη επιφυλακή και ακολουθεί τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας».

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το πρωί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε για τη εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, θα ακολουθήσουν δηλώσεις για την πορεία της πυρκαγιάς και τις ενέργειες του Πυροσβεστικού Σώματος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Έκκληση της ΕΛ.ΑΣ. να μην κινούνται οι πολίτες προς τις πυρόπληκτες περιοχές

Με αφορμή την μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην βορειοανατολική Αττική η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση όπου απευθύνει έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές και να ακολουθούν, για την δική τους ασφάλεια, τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Η Ελληνική Αστυνομία απευθύνει θερμή παράκληση προς όλους τους πολίτες να αποφεύγουν οποιαδήποτε κίνηση προς τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, καθώς με αυτόν τον τρόπο δυσχεραίνεται το έργο της Τροχαίας και των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Επιπλέον, καλούνται οι πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που εκδίδονται για εκκένωση περιοχών και να μην επιχειρούν να επιστρέψουν σε περιοχές που έχουν ήδη καεί, για τη δική τους ασφάλεια και για να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων πυρόσβεσης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σας ευχαριστούμε για τη συνεργασία σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

Στα 500μ. οι φλόγες από τα πρώτα σπίτια στο Γραμματικό

Στα 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια στο Γραμματικό φαίνεται πως έχουν φτάσει οι φλόγες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής που μίλησε στο ΣΚΑΙ, η φωτιά απειλεί άμεσα τα σπίτια, ύστερα από μεγάλη αναζωπύρωση σε μια χαράδρα. Την ίδια στιγμή, απηύθυνε δραματική έκκληση για ενίσχυση των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ εγκλωβίστηκαν στον Μαραθώνα

Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ εγκλωβίστηκαν στον Μαραθώνα, την ώρα που επιχειρούσαν προκειμένου να βοηθήσουν πολίτες της περιοχής να απομακρυνθούν από την φωτιά. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, καθόλη τη διάρκεια της νύχτας καταγράφονταν παρόμοια περιστατικά, ενώ επισημάνθηκε πως όποιος πολίτης αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα, θα πρέπει να επικοινωνεί με το 100.

Έχει δοθεί σαφής εντολή για εκκένωση πολλών περιοχών στην Αττική. Συγκεκριμένα, εκκενώνονται Νέα και Παλαιά Πεντέλη, ενώ ήχησε το 112 για Ανθούσα, Μελίσσια, Πολιτεία, Ντράφι, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Η μάχη των πυροσβεστών και των αστυνομικών στον Μαραθώνα είναι ακατάπαυστη, ενώ την ίδια ώρα στη βορειοανατολική Αττική επιχειρούν συνολικά σε δύο κύκλους 32 εναέρια μέσα (17 ελικόπτερα και 15 αεροσκάφη).

 Νέα συγκλονιστικά καρέ από την φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη

Η φωτιά «πέρασε» στο πεντελικό όρος, με αποτέλεσμα οι πολίτες των γύρω περιοχών να δέχονται μηνύματα από το 112 για εκκένωση και ετοιμότητα. Μάλιστα, διατάχθηκε και η εκκένωση δύο νοσοκομείων και δύο Μοναστηριών.

Μέχρι στιγμής, από τότε που ξέσπασε η φωτιά, έχουν εκκενωθεί συνολικά 21 οικισμοί. Την ίδια στιγμή, πολλές είναι και οι ζημιές που έχουν υποστεί σπίτια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Όλο το βράδυ, οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές δεν σταμάτησαν να επιχειρούν όπου αυτό ήταν εφικτό, καθώς σε πολλές περιοχές, λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου, είναι αδύνατη η προσέγγιση του μετώπου.

Περίπου στις 6 το πρωί της Δευτέρας (12/08), 17 εναέρια μέσα σηκώθηκαν και άρχισαν να επιχειρούν, ενώ αναμένεται και να ενισχυθούν.

Δείτε σημερινές φωτογραφίες από το Πυρκαγιά Ενημέρωση: 

Ανατολή
Νέα Μάκρη
Λήψη από Νίκαια
Ανατολή
Ανατολή
Ανατολή
Ανατολή
Ανατολή

Δείτε βίντεο:

Εκκενώθηκαν τα μοναστήρια του Αγίου Εφραίμ και της Πεντέλης

Σε εκκένωση των μοναστηριών του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη και του μοναστηριού της Πεντέλης, προχώρησαν οι Αρχές. Το μέτωπο της φωτιάς που έχει μπει στο Πεντελικό όρος ξεπερνά τα 20 χιλιόμετρα και η φορά των ανέμων συνεχώς αλλάζει.

Τραυματίστηκε πυροσβέστης

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στην βορειοανατολική Αττική. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πυροσβέστης φέρει εγκαύματα Β’ Βαθμού και μεταφέρεται στο 251 ΓΝΑ.

Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων

Όπως ανακοινώθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επικουρικά των παροχών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περιφέρεια και δήμοι) λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την φωτιά που ξέσπασε χτες στην Αττική, την οποία δημιούργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρμα

https://emergencypoint.azurewebsites.net/Application/NewAppl?evId=0170f75b-3f01-45ca-8e6e-727849dcdba4

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με το 213 2047893.

Exit mobile version