Quantcast
Ανεργία: Ανοιχτή συζήτηση της Κομισιόν για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, των νέων - enikonomia.gr
share

Ανεργία: Ανοιχτή συζήτηση της Κομισιόν για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, των νέων

δημοσιεύτηκε:

Τις ανησυχίες τους για την ανεργία και την απασχόληση, τα ερωτήματα αλλά και θετικά παραδείγματα για την εκπαίδευση και την επαγγελματική τους κατάρτιση, εξέφρασαν νέοι απ’ όλη την Ελλάδα, σε μια υβριδική συζήτηση που έγινε με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών και των ελληνικών αρχών, με συμμετοχή του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και με πρωτοβουλία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

– Γιατί έχουμε μια από τις τελευταίες θέσεις στις δεξιότητες στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας, ενώ η νεανική ανεργία είναι υψηλή;

– Ποιες είναι οι προοπτικές για δημιουργία θέσεων απασχόλησης στις μεγάλες ψηφιακές εταιρίες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα;

– Πώς θα ενημερωθούν οι νέοι στις περιοχές απολιγνιτοποίησης για τις επαγγελματικές επιλογές του μέλλοντος;

– Θα δοθούν περισσότερα κίνητρα για απασχόληση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, καθώς αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης;

Αυτές ήταν κάποιες από τις ερωτήσεις που έθεσαν οι νέοι από τα τέσσερα περιφερειακά κέντρα Europe Direct της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και του Βορείου Αιγαίου – Περιφέρειες που όπως τονίστηκε, επελέγησαν γιατί εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας και δη μεταξύ των νέων.

Στην εκδήλωση που είχε θέμα «Βιώσιμες και ολοκληρωμένες εργασιακές και μαθησιακές διαδρομές για τη νεολαία στην Ελλάδα», νέοι από την περιφέρεια παρουσίασαν και επιτυχημένα παραδείγματα έργων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+.

Ο κ. Χατζηδάκης στην παρέμβασή του σημείωσε ότι έχει μειωθεί το ποσοστό ανεργίας την τελευταία τριετία και επέμεινε ιδιαίτερα στην αλλαγή αντιμετώπισης, που προχώρησε η Πολιτεία, στο θέμα της κατάρτισης, ώστε να είναι ουσιαστική, να μην γίνονται συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και να αξιολογούνται, τόσο ο πάροχος, όσο και ο καταρτιζόμενος. Πρέπει τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, καθώς και οι εθνικοί πόροι, να πιάσουν τόπο, είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι στο παιχνίδι της κατάρτισης βάζουμε και τα πανεπιστήμια, ενώ επεξεργαζόμαστε συνεργασίες με τις Google, Amazon, Cisco, Microsoft. Έχουμε πόρους και θέλουμε να τους αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά. «Αυτό είναι κοινωνική πολιτική: Κοινωνική αποτελεσματικότητα», τόνισε.

Τόσο ο υπουργός, όσο και ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Γ. Βούτσινος, επεσήμαναν την ανάγκη συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την αντιπολίτευση, την Κοινωνία των Πολιτών τους ίδιους τους νέους. «Το τοπίο αλλάζει, οι ευκαιρίες πληθαίνουν, αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική με τη συμμετοχή όλων», είπε ο κ. Βούτσινος.

Η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ελένη Γιώτη, ενημέρωσε τους νέους για τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα προγράμματα που αφορούν την νεανική επιχειρηματικότητα, με προτεραιότητες την πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή οικονομία, τη στήριξη των πιο ευάλωτων και τη σύνδεση των δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς. Ειδικότερα για τη στεγαστική πολιτική, σημείωσε ότι θα θεσμοθετηθεί με επιδότηση ενοικίου και άτοκα δάνεια, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να θωρακιστεί ευρύτερα το θεσμικό πλαίσιο.

Την ανάγκη εκπόνησης προγραμμάτων ώστε “να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους” υπογράμμισε ο πρόεδρος του του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας της Ελλάδας, Αρμόδιος Δρίκος, αναφέροντας ειδικότερα την περίπτωση της Πτολεμαϊδας. «Έχουμε πόρους, χρειαζόμαστε υψηλή απορροφητικότητα και αποτελεσματικότητα», δήλωσε.

Η Κριστιάνα Κοστινέσκου, στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη γενική διεύθυνση Απασχόλησης, αναφέρθηκε στις προσδοκίες των νέων Ελλήνων, όπως αποτυπώνονται στα πρόσφατα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, «για ποιοτικές θέσεις εργασίας, μείωση των ανισοτήτων και της φτώχειας», ενώ επισήμανε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας των νέων έναντι του λοιπού ενεργού πληθυσμού, το υψηλότερο ποσοστό προσωρινής εργασίας και τις αυξημένες ανάγκες στέγασης. «Λαμβάνουμε υπόψιν τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική νεολαία και θα τις μεταφέρω στις Βρυξέλλες», είπε η ευρωπαία αξιωματούχος.

Όλοι συνέκλιναν την ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης της νεολαίας για τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, ενώ από τους εκπροσώπους των ελληνικών αρχών, αναφέρθηκε ότι σύντομα θα δημιουργηθεί πλατφόρμα με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, στην οποία θα φαίνονται όλες οι ευκαιρίες για όλους τους νέους.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, το παρών έδωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής της, Ελένη Παλαιολόγου.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + (ΕΚΤ+) με προϋπολογισμό άνω των 99 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, αποτελεί το κύριο μέσο της ΕΕ για επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό. Επιπλέον, ο μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μπορεί να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις των κρατών μελών, μεταξύ άλλων στον τομέα των δεξιοτήτων και των θέσεων εργασίας. Στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, περίπου το 17% των δαπανών προορίζεται για την «απασχόληση και τις δεξιότητες».

(Πηγή: ΑΠΕ)

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.