Ανδρουλάκης: Αγώνας για να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στη χρηματοδότηση ηλεκτροπαραγωγής

Σημαντική εξέλιξη για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Ελλάδας, στον τομέα του εκσυγχρονισμού της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν η ψήφιση αυτή την εβδομάδα του Σχεδίου Έκθεσης για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων, από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι τροπολογίες που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ν. Ανδρουλάκης

προκειμένου να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έγιναν εν μέρει αποδεκτές λόγω του αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει ότι θα επανέλθει με νέα τροπολογία στην ολομέλεια και έχει ενημερώσει την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υφυπουργό Σ. Φάμελλο για τις εξελίξεις, καθώς η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, δεδομένου μάλιστα ότι μετά το 2020 αναμένεται σημαντική αύξηση του κόστους της ηλεκτροπαραγωγής.

Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το νέο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, που θα εφαρμοστεί στην περίοδο 2021-2030, προβλέπονται μέσω των άρθρων 10γ και 10δ χρηματοδοτικά εργαλεία, για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, στις χώρες οι οποίες είχαν κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 60% του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2013.

Σύμφωνα με το άρθρο 10γ του Σχεδίου Εκθεσης, οι χώρες που βρίσκονται κάτω απ αυτό το όριο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τη δημοπράτηση έως και 40% των δικαιωμάτων που κατέχουν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων από εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, σύγχρονων και πιο φιλικών στο περιβάλλον εγκαταστάσεων.

Το άρθρο 10δ, το οποίο εμπεριέχεται για πρώτη φορά στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων από την προσεχή περίοδο, προβλέπει τη δημιουργία ενός Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εκσυγχρονισμού του Ηλεκτροπαραγωγικού Τομέα, που θα χρηματοδοτείται από τη δημοπράτηση του 2% του συνόλου των δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα λειτουργεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Δεδομένου ότι η Ελλάδα το 2013 είχε ΑΕΠ άνω του 60% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ στη συνέχεια έπεσε στο 59%, προκειμένου να μην αποκλειστεί από τις εν λόγω χρηματοδοτικές δυνατότητες, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, είχε καταθέσει τροπολογίες-ήδη από τον Ιούνιο του 2016- με τις οποίες προσέθεσε τα έτη 2014 και 2015 ως έτη υπολογισμού. Στην ίδια κατεύθυνση πίεσαν και οι Έλληνες ευρωβουλευτές της Επιτροπής Βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Σοσιαλιστική Ομάδα στήριξε την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη, αλλά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υπό την πίεση κυρίως των Πολωνών Ευρωβουλευτών αντέδρασε αρνητικά, για να μη μειωθούν τα χρήματα του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εκσυγχρονισμού, που θα πήγαιναν προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Αντίδραση υπήρξε και από τις ομάδες των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων στην συμπερίληψη της Ελλάδος, καθώς επιθυμούσαν την πλήρη κατάργηση των χρηματοδοτικών ταμείων, η κάθε ομάδα για τους δικούς της λόγους.

Τελικώς, ως προς το άρθρο 10γ, η Σοσιαλιστική Ομάδα, και Λαϊκό Κόμμα συμφώνησαν υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας, η οποία θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από τα δικαιώματα ρύπων για επενδύσεις στον ηλεκτροπαραγωγικό τομέα, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε προηγουμένως. Για παράδειγμα, η χρηματοδότηση μέσω των δικαιωμάτων των ρύπων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εγκαταστάσεις, που αφορούν τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα, την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος ή την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ.

Αντίθετα, ως προς το Ταμείο Εκσυγχρονισμού που προβλέπει το άρθρο 10δ, υιοθετήθηκε η πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών & Μεταρρυθμιστών, που προβλέπει τη μη συμμετοχή της χώρας μας.

«Λόγω αντιδράσεων των υπόλοιπων πολιτικών ομάδων δεν μπορέσαμε να εντάξουμε την Ελλάδα στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού, όπου θα είχαμε πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρήματα που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας», αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης. Μια ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα καθίσταται ακόμη πιο απαραίτητη, καθώς αναμένεται τα χρόνια μετά το 2020 αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Για τις εξελίξεις αυτές, ο κ. Ανδρουλάκης ενημέρωσε και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο, καθώς οι διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο συνεχίζονται.

Τώρα, το επόμενο βήμα είναι η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκεί, όπως τονίζει ο Έλληνας ευρωβουλευτής, θα προσπαθήσει να καταθέσει και πάλι τροπολογία για την αλλαγή του χρόνου βάσης, από το 2013 στο 2014.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με το Συμβούλιο αναμένεται μέσα στο 2017 να καταλήξουν στο τελικό κείμενο του κανονισμού.


Exit mobile version