Του Τάσου Δασόπουλου
Ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και λύση πιο κοντά στην πρόταση της τρόικας για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ήταν οι «λύσεις» που προέκρινε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη.
«Αντιμετωπίζουμε το θέμα και με άλλες χώρες, η Επιτροπή θέλει να υπάρχει λύση αλλά μόνο για τα νοικοκυριά τα οποία αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα», τόνισε, αναφερόμενος στο θέμα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ευχήθηκε οι συζητήσεις να καταλήξουν σε μια βιώσιμη λύση. «Το ζητούμενο είναι η στοχευμένη κάλυψη για τα νοικοκυριά που την έχουν πράγματι ανάγκη» κατέληξε.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για το θέμα των «κόκκινων» δανείων είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός» με την συμφωνία και των δύο πλευρών δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι υπάρχει περιθώρια η Κυβέρνηση να υποχωρήσει από αυτά τα όρια που είχε θέσει αρχικά και είχε συναντήσεις την αντίσταση των δανειστών.
Στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι συζητήθηκε με τους έλληνες υπουργούς και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «Η Ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να βρεί ισοδύναμα μέτρα χωρίς να υποσκάπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποσύνδεσε το θέμα της πορείας του ελληνικού προγράμματος από το προσφυγικό θέμα.
Τόνισε ότι η επιτροπή δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος μιλώντας με όλες τις ευρωπαϊκές και την όμορες χώρες όπως η Τουρκία και θύμισε ότι θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα.
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης» είπε, « συνδέεται άμεσα με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία της ολοκλήρωσης κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και το πέρασμα της Ελλάδας σε βιώσιμη ανάπτυξη».
Κοινοτικοί πόροι
Ο κ. Ντομπρόβσκις μίλησε και για την ρευστότητα ύψους 2 δις ευρώ που προσφέρεται στην Ελλάδα για το 2016 ως ανακατανομή των κοινοτικών κονδυλίων.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν ήδη αποφάσίσει για την Ελλάδα την αποδέσμευση της εξόφλησης του 5% των πόρων από την προγραμματική περίοδο 2007 -2013 και της προκαταβολής του 7% από το πρόγραμμα 2014-2020 καθώς και την συγχρηματοδότηση κατά 100% κάποιων μεγάλων έργων.
« Με όλα αυτά ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν επιβαρύνεται για την υλοποίηση των κοινοτικών έργων».
Όπως είπε με όλες αυτές τις παρεμβάσεις είναι διαθέσιμη πρόσθετη ρευστότητα ύψους 2 δις ευρώ για το 2016 από κοινοτικούς πόρους.
Ωστόσο δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο απώλειας πόρων από την περίοδο 2007 -2013 σημειώνοντας ότι παρόλες τις διευκολύνσεις που έχουν αποφασιστεί για την Ελλάδα χρειάζεται πολύ δουλειά για να τελειώσουν όλα μέχρι και τις 31/12/2015 που τελειώνει η περίοδος χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.