Αναβαθμίζεται ο αγωγός East Med

Σε αναβάθμιση του αγωγού East Med -που σχεδιάζεται για τη μεταφορά του αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Ελλάδας, στην Ευρώπη- προχωράει το Ισραήλ, θέτοντάς τον σε στρατηγική προτεραιότητα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή,η θετική αυτή εξέλιξη για την Ελλάδα, αφού θα αποτελέσει την πύλη για την είσοδο του αερίου στην αγορά της Ευρώπης, στηρίζεται σε έκθεση του γαλλικού ινστιτούτου PEICIP που, όπως αποκάλυψε χθες στο συνέδριο του Clobal Oil and Gaw Show of Europe and Mediterranean o υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινετζ, διαπιστώνει ενδείξεις για κοιτάσματα 10 τρισ. κυβικών μέτρων στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να αποτελέσουν νέα πηγή αερίου για την Ευρώπη, υποκαθιστώντας τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας που εξαντλούνται.

Υπό τα νέα αυτά δεδομένα, ένας μεγάλος αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη αποκτά πλέον στρατηγική σημασία όχι μόνο για τις τρεις χώρες αλλά και για την Ε.Ε. και το σχέδιο του East Med τίθεται σε πιο ρεαλιστική βάση. Το σχέδιο αυτό ήταν το βασικό αντικείμενο της χθεσινής τριμερής συνάντησης των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας Πάνου Σκουρλέτη, Ισραήλ Γιουβάλ Στάινετζ και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ. Στάινετζ μετά το πέρας της τριμερούς, οι τρεις χώρες σε συνεργασία με ειδικούς από την Ε.Ε. θα εξετάσουν τη ρεαλιστικότητα του σχεδίου, με στόχο σε έναν μήνα από τώρα να καταλήξουν στα τελικά αποτελέσματα σε σχέση με τη βιωσιμότητά του, καθώς επίσης και ότι τον Δεκέμβριο θα γίνει νέα τριμερή συνάντηση των αρχηγών των τριών χωρών στην Ιερουσαλήμ.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα για την ύπαρξη νέων κοιτασμάτων στις οικονομικές ζώνες Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου και εκτίμησε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μπορεί να κριθεί βιώσιμος με αυτή την προϋπόθεση. Τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή είναι μόνο η αρχή και εκτίμησε ότι σε 10 χρόνια από τώρα η Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Μετέφερε τη στήριξη της Ε.Ε. στον αγωγό, δεν αρνήθηκε ωστόσο ότι το Ισραήλ εξετάζει και τη διαδρομή της Τουρκίας.


Exit mobile version