Του Παναγή Γαλιατσάτου
Πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να πετύχει συναίνεση για τη συγκρότηση του οργάνου και γι’ αυτό διέρρευσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι θα καταβληθεί μια νέα προσπάθεια για την σύγκλιση του ΕΣΡ μέσα στην εβδομάδα και ως τότε η κυβέρνηση «παγώνει» και την πρόθεσή της, να χορηγήσει προσωρινές άδειες λειτουργίας στους υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς και σε εκείνους που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης των προέδρων, κατά την οποία η κυβερνητική πρόταση για επικεφαλής του ΕΣΡ τον Ροδόλφο Μορώνη και αντιπρόεδρο τον Νίκο Κιάο απέτυχε να συγκεντρώσει τα συνταγματικά απαιτούμενα 4/5 ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, πήγε στο Μαξίμου για διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά.
Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε να «παγώσει» η ρύθμιση για τις προσωρινές άδειες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με δεδομένη την ευρεία πλειοψηφία που διαμορφώθηκε, (καθώς ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση) αποφασίστηκε να μην επισπευστεί η νομοθετική ρύθμιση για το προσωρινό καθεστώς, αλλά να συγκληθεί εκ νέου η διάσκεψη των προέδρων, με την ίδια πρόταση για τα πρόσωπα, σε μία περαιτέρω προσπάθεια να καμφθεί η αδιαλλαξία της ΝΔ.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλήσει στη ΝΔ την ευθύνη για την κωλυσιεργία στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και να στιγματίσει την αξιωματική αντιπολίτευση, ως μόνη υπεύθυνη για την αδυναμία συγκρότησης ΕΣΡ.
Σε σημείωμα του Μαξίμου, που κυκλοφόρησε μετά την συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρωθυπουργό αναφέρεται ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, για πρώτη φορά μετά από 5 ανεπιτυχείς προσπάθειες, διαμορφώθηκε ευρεία πλειοψηφία, πολύ κοντά στην συνταγματικά απαιτούμενη των 4/5.
Όπως αναφέρει το σημείωμα, «διαμορφώνονται, έτσι, ισχυρές τάσεις συναίνεσης για την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ, που αποτελεί συνταγματική υποχρέωση. Η νέα αυτή πραγματικότητα υποχρεώνει την ηγεσία της ΝΔ, να μετακινηθεί, επιτέλους, στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, από την ανοιχτή υπονόμευση σε θέση ευθύνης».
Τόσο ο κ. Παππας, όσο και ο Πρωθυπουργός ζήτησαν ευθέως και σε μάλλον ήπιους τόνους από τη ΝΔ να μετακινηθεί από την θέση της και να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Αυτό δείχνει διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η υπόθεση των αδειών, που μετά και την διπλή υπαναχώρηση (σε ό, τι αφορά την ακύρωση της πρότασης Πολύδωρα, που δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, αλλά και τη τροπολογία που αναστέλλει την ισχύ του άρθρου 2Α του νόμου Παππά) θέλει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν το θέμα επειδή της κάνει ζημιά.
Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα, ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων, ο κ. Βούτσης επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των άλλων κομμάτων σε σχέση με την αναστολή και όχι κατάργηση του επίμαχου άρθρου: «Εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση. Σας λέω ευθύτατα ότι η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής της απόφασης του ΣτΕ, ώστε ενδιάμεσα να μην υπάρξουν αιτιάσεις εκ μέρους των υπερθεματιστών. Μετά από πολλή σκέψη και συζητήσεις με νομικούς επιλέχθηκε ο ορισμός αυτός περί αναστολής, ώστε να μην υπάρξουν σοβαρές απαιτήσεις από τους υπερθεματιστές», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Πηγή: Real.gr