Ξανανοίγει το θέμα των επαναληπτικών Πανελλαδικών το υπουργείο Παιδείας δύο μέρες πριν από τη λήξη της διορίας για συμμετοχή των υποψηφίων σε αυτές και τρεις μήνες από την έναρξη των εξετάσεων.
Με μία ανακοίνωση που περισσότερο αναστατώνει παρά καθησυχάζει, η ηγεσία σημειώνει ότι επανεξετάζει το ζήτημα, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Φαίνεται ότι οι εκπλήξεις για τους φετινούς υποψήφιους, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την αλλαγή στην ημερομηνία των Πανελλαδικών εντός της τρέχουσας χρονιάς, δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Ομως το υπουργείο –κι ενώ έχει να διαχειριστεί μια σειρά νομικών κωλυμάτων σχετικά με τις επαναληπτικές- προχωράει σε μια ενημέρωση που δεν έχει να προσφέρει τίποτα καινούργιο ως πληροφόρηση στους μαθητές. Μάλιστα, σημειώνει ότι «θα ενημερώσει εγκαίρως τους υποψήφιους», ενώ ο χρόνος μετράει ανάποδα για τη λήξη της σχολικής χρονιάς!
Αν και το υπουργείο Παιδείας μέχρι πρότινος υποστήριζε την κατάργηση των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων με τον Κώστα Γαβρόγλου να τις χαρακτηρίζει παθογένεια κάνοντας λόγο για ψεύτικα περιστατικά ασθενειών, οι αφόρητες κοινωνικές πιέσεις για την επαναφορά τους με διαμαρτυρίες μαθητών έξω από το υπουργείο Παιδείας αυτές τις μέρες αλλά και επιστολές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων προς την ηγεσία επανέφεραν το θέμα.
Φοβού το ΣτΕ
Βέβαια, η επαναφορά τους δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, με το υπουργείο Παιδείας να φοβάται τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οπως σημείωσε στον «Ε.Τ.» στέλεχος του υπουργείου, «υπάρχει μια έξαρση προσφυγών στο ΣτΕ τον τελευταίο καιρό και υπάρχει ανησυχία για προσβολή των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών». Ειδικότερα, το σκεπτικό που «τρομάζει» την ηγεσία είναι να εντοπιστούν μη συνταγματικές προϋποθέσεις (σ.σ.: περί ισονομίας κ.λπ.), καθώς οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές εξετάσεις διεκδικούν τις ίδιες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με όσους λάβουν μέρος στην κανονική διαδικασία αλλά με διαφορετικά θέματα.
Ηδη έχει γίνει μία προσφυγή στο ΣτΕ που θέτει υπό το μικροσκόπιο του ανώτατου δικαστηρίου τη συνταγματικότητα του υπάρχοντος συστήματος, ενώ «νωπές» είναι ακόμα οι μνήμες από τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις ειδικές κατηγορίες και στη συνέχεια τις ελεύθερες μετεγγραφές, αναγκάζοντας προηγούμενες ηγεσίες να αλλάξουν την τελευταία στιγμή τον προγραμματισμό τους, με τους υποψήφιους να βλέπουν να ανατρέπονται τα δεδομένα για την εισαγωγή τους λίγους μήνες πριν από τις εξετάσεις.
Το φετινό αδιέξοδο
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, τα νομικά κωλύματα που αντιμετωπίζουν φέτος -σε σχέση με άλλες χρονιές- αφορούν την απεμπλοκή των πανελλαδικών εξετάσεων από το απολυτήριο του Λυκείου. Η ξεχωριστή διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, που μετατίθεται τον Ιούνιο, υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να προσβληθεί στην περίπτωση των επαναληπτικών εξετάσεων, ανατρέποντας τους πίνακες κατάταξης των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας εξετάζει διάφορα σενάρια ώστε στην περίπτωση που επαναφέρει τις επαναληπτικές εξετάσεις να καταθέσει τροπολογία που θα εξασφαλίζει «ασφαλή λύση», όπως σημειώνουν στελέχη του, που δεν θα διακινδυνεύσει τα τελικά αποτελέσματα. Παράλληλα αναζητούνται και τα αυστηρά κριτήρια για τη συμμετοχή των υποψηφίων στις επαναληπτικές εξετάσεις, ώστε να αποφευχθούν τα ψεύτικα περιστατικά ασθενειών. Πάντως, αν δεν βρεθεί λύση, θα προχωρήσει η διαδικασία των Πανελλαδικών χωρίς δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας.
Ελαμψαν…
Διακρίσεις για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών από την κατάταξη της διεθνούς λίστας QS, με βάση τις διεθνείς επιστημονικές αναφορές που έγιναν στην ερευνητική δουλειά των επιστημόνων τους («citations») και περισσότερα από 18.900 προγράμματα.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μάλιστα κατατάσσεται στην 42η θέση παγκοσμίως στο πεδίο των Πολιτικών Μηχανικών και στη 12η στην Ευρώπη, ενώ ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται και τα υπόλοιπα θεματικά πεδία. Για το Πανεπιστήμιο Πατρών, οκτώ θεματικά πεδία του Ιδρύματος εμφανίζονται μεταξύ των επικρατέστερων στην παγκόσμια ελίτ, και τρία θεματικά πεδία του ΟΠΑ.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος