Quantcast
"Αναταράξεις" στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν από τα όργανα του κόμματος Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας - enikonomia.gr
share

“Αναταράξεις” στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρούν από τα όργανα του κόμματος Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας

δημοσιεύτηκε:

Νέες «αναταράξεις» στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση το κλίμα είναι βαρύ. Και μπορεί σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ να μην έχει τεθεί θέμα ηγεσίας όμως, η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι».

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας παραιτήθηκαν από τα όργανα του κόμματος εξαπολύοντας πυρά εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με το enikos.gr. Λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι του λαού και χαρακτηρίζουν τουλάχιστον άκομψες τις αναφορές για «τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ», ενώ κάνουν λόγο για συμπεριφορές μετάλλαξης και όχι μεταξέλιξης του κόμματος.

Το κείμενο-παρέμβαση

«Προς σ. Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Προς Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κοινοποίηση στα μέλη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η ένταξη σε ένα πολιτικό φορέα γίνεται σε τρία πεδία: ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά.

Με αυτή την παρέμβαση μας καθιστούμε σαφές οι υπογράφοντες ότι αποχωρούμε από το Οργανωτικό σκέλος (για λόγους διολίσθησης σε έναν άνευ όρων «εξουσιοδοτισμό»).

Παραμένουμε όμως στο ιδεολογικό και στο πολιτικό πλαίσιο, όπως αυτά έχουν καθοριστεί διαχρονικά με τις αποφάσεις συλλογικών οργάνων (διατηρώντας όμως ισχυρές επιφυλάξεις για συμπεριφορές μετάλλαξης).

Η τελευταία παρέμβαση του σ. Προέδρου κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι , για λόγους αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού, απέναντι σε μια μετάλλαξη ,αντί για μετεξέλιξη μετεξέλιξη με την οποία διαφωνούμε.

Αποτελεί πεποίθηση μας η ανάγκη ανασύνθεσης του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου σε τροχιά προοδευτικής διακυβέρνησης με προγραμματική ενότητα. Και γνωρίζαμε εξ αρχής τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε το εγχείρημα, προφανώς γιατί δεν συνάδει με κομματικές περιχαρακώσεις και ποικίλες προσωπικές στρατηγικές.

Άλλωστε, εμείς πρώτοι διατυπώσαμε την ανάγκη συγκρότησης κοινωνικού μετώπου, από τα κάτω για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια πολύ πριν από τις Ευρωεκλογές, με την ανοιχτή εκδήλωση στο θέατρο ΑΛΦΑ, με ευδιάκριτη τη στόχευση μας και επανήλθαμε την επαύριον των εκλογών με συγκεκριμένη πρόταση.

Πρόταση που κατά την άποψη μας σέβεται το μήνυμα της κοινωνίας και απαντά στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Καταστήσαμε σαφές, ότι τα κόμματα του προοδευτικού χώρου παραμένουν στο σημερινό status, με απόλυτη αυτοτέλεια, ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική.

Τονίσαμε όμως ταυτόχρονα, την ανάγκη διερεύνησης των δυνατοτήτων για διαμόρφωση συμφωνίας στο προγραμματικό πεδίο . Παραμένουμε λοιπόν στρατευμένοι με στόχο την ανασύνθεση του προοδευτικού και αριστερού χώρου με βάση το αξιακό μας πλαίσιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του και είναι τουλάχιστον άκομψες οι αναφορές για «τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ»

Ευχόμαστε και θα συμβάλουμε όπως και χιλιάδες στελέχη σε όλη τη χώρα, ώστε η κοινωνική αντιπολίτευση να αποκτήσει πολιτική έκφραση προς όφελος του λαού σε ευκρινή ορίζοντα κυβερνησιμότητας.

Οι υπογράφοντες

Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αντώνης Κοτσακάς, πρώην πρόεδρος επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Χάρης Τσιόκας, μέλος Οργανωτικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -ΚΕ

Ενημέρωση : Το κείμενο παρέμβαση θα κατατεθεί και στη συνεδρίαση της ΚΕ»

Όλα τα βλέμματα στην Κεντρική Επιτροπή

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συνεδριάσει πιθανότατα στις 7 Ιουλίου. Εκεί αναμένεται να ακουστούν όλες οι απόψεις, αλλά και να εκφραστούν οι διαφωνίες πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για προσωποκεντρικό χαρακτήρα του κόμματος.

Η απόφαση να σταματήσει η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «Αυγή» βάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Ήταν η «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι υπενθύμισαν όλο νόημα ότι όταν επί προεδρίας Τσίπρα είχε επιχειρηθεί κάτι ανάλογο τότε είχαν υπάρξει ξανά έντονες αντιδράσεις και η απόφαση αναιρέθηκε, αφού πρώτα συνεδρίασαν τα όργανα.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει αφυπνιστεί και να είναι έτοιμη να ασκήσει κριτική στην ηγεσία του κόμματος. Δεν είναι τυχαίο πως τρεις βουλευτές που δεν έχουν αντιπολιτευτεί τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Γιώργος Καραμέρος και ο Χάρης Μαμουλάκης ζήτησαν τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Πολλοί είναι εκείνοι που υπογραμμίζουν ότι η «σκιά» ακόμη μίας διάσπασης απλώνεται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, της τρίτης κατά σειρά αν συμβεί από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται πως στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου επιθυμεί να επιβάλει τους δικούς του κανόνες και να μην ανεχθεί εκτός γραμμής συμπεριφορές. Πηγές της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος με την αιφνιδιαστική ολιστική παρέμβασή του έδειξε «την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και κυρίως τη διαπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα».

Στις πρόσφατες δηλώσεις του ότι «δεν υπάρχουν τοτέμ» στον ΣΥΡΙΖΑ πολλοί είναι εκείνοι που είδαν την αποφασιστικότητά του να κινηθεί σε επιθετική γραμμή ακόμη και απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η Κεντρική Επιτροπή του Ιουλίου αποκτά πλέον κομβικό χαρακτήρα, καθώς ο πρόεδρος αναμένεται να «ανοίξει» τα χαρτιά του για τις προθέσεις του σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις.

Ο κ. Κασσελάκης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε έξι πυλώνες, με τον ίδιο να τονίζει την ανάγκη οικονομικής εξυγίανσης. Καμπανάκι χτυπά πάντως, στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, με την αναφορά του για χάος το οποίο παρέλαβε.

«Κυκλοφορεί απίστευτο μαύρο χρήμα στα κόμματα στη χώρα μας. Μου λένε πολλοί: “πάρε κι εσύ, δεν βγαίνει αλλιώς. Έτσι είναι η Ελλάδα”. Λοιπόν – Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ μαύρα. Δεν θα έχει άγνωστες πηγές χρηματοδότησης. Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει ποτέ δάνειο από τράπεζα. Τα “δανεικά και αγύριστα” ανήκουν σε άλλους χώρους(…) Δυστυχώς τώρα θα αρχίσει μια επίπονη διαδικασία εξορθολογισμού», ανέφερε ο ίδιος στην ανάρτησή του.

Η επιστολή για σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα για σύγκληση της ΚΟ του κόμμα κατέθεσαν γραπτά με επιστολή τους στον Σωκράτη Φάμελλο οι βουλευτές, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Καραμέρος και Χάρης Μαμουλάκης.

Στην επιστολή επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «επανερχόμαστε με το εύλογο αίτημα για εκ νέου σύγκληση της ΚΟ, με το ίδιο θέμα, ώστε να μπορέσουν και οι βουλευτές, σε κατάλληλη χρονική απόσταση από τις Ευρωεκλογές, να εκφράσουν με ενάργεια και ψύχραιμη ματιά τις απόψεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα».

Αναλυτικά αναφέρουν:

Προς: Πρόεδρο Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κοινοποίηση: Γραμματέα Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Αξιότιμε Πρόεδρε, αγαπητέ Σωκράτη,

Όπως είναι γνωστό, η συγκληθείσα Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.) για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος διακόπηκε μετά την παρέμβαση του Προέδρου Στ. Κασσελάκη, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών του.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, με το εύλογο αίτημα για εκ νέου σύγκληση της Κ.Ο., με το ίδιο θέμα, ώστε να μπορέσουν και οι βουλευτές, σε κατάλληλη χρονική απόσταση από τις Ευρωεκλογές, να εκφράσουν με ενάργεια και ψύχραιμη ματιά τις απόψεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Θεωρούμε ότι αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία για τις μελλοντικές προκλήσεις και το θετικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Είναι, άλλωστε, διαδικασία θεσμική και επιβεβλημένη, αυτονόητη για δημοκρατικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με τιμή, οι υπογράφοντες βουλευτές Καραμέρος Γιώργος, Κεδίκογλου Συμεών Μαμουλάκης Χάρης”.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.