Του Παναγή Γαλιατσάτου
Μετά τις γιορτές σκοπεύει η κυβέρνηση να καταθέσει εκ νέου το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα», το οποίο αποσύρθηκε από την κοινοβουλευτική διαδικασία, στην οποία είχε εισαχθεί με την μορφή του επείγοντος, εν μέσω της συζήτησής του στην επιτροπή.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση κατέληξε σε αυτή τη λύση ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να ενημερωθούν οι θεσμοί.
Η απόφαση αυτή ελήφθη χθες το μεσημέρι μετά από σύσκεψη ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκη με τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτο και Υγείας Αν. Ξανθό.
Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες, όπου είχε μεταβεί για τη συνεδρίαση του Euroworking group και την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χουλιαράκης βρέθηκε αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες των Εταίρων, αλλά και των εκπροσώπων των θεσμών για ελλιπή ενημέρωση.
Κατά τις πληροφορίες αυτές, η τρόικα δεν ήταν σε γνώση των προθέσεων της κυβέρνησης να καταθέσει με επείγουσα διαδικασία το επίμαχο νομοσχέδιο, ούτε είχε στη διάθεσή της τα ακριβή κοστολογικά του στοιχεία.
Για το ίδιο θέμα είχαν αντιδράσει εντόνως τα κόμματα της αντιπολίτευσης το βράδυ της Τετάρτης, όταν το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη βουλή με επείγουσα διαδικασία, μάλιστα το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το Ποτάμι αποχώρησαν από τη βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επειδή όπως υποστήριζαν, το νομοσχέδιο δεν συνοδευόταν από έκθεση του ΓΛΚ.
Η απόσυρση του νομοσχεδίου αποτελεί ένα πλήγμα για την κυβέρνηση, αφού η φιλοσοφία του απέβλεπε στο να δημιουργήσει αντίβαρα στις εφαρμοζόμενες και υιοθετούμενες από τη βουλή σκληρές μνημονιακές διατάξεις (όπως είναι π.χ. αυτές που αφορούν στα κόκκινα δάνεια) και να δώσει στους βουλευτές της συμπολίτευσης μια πυξίδα για την κατεύθυνση στην οποία σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση αφού περάσει τον κάβο της πρώτης αξιολόγησης.
Μάλιστα, σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοσταθμό «Το Κόκκινο» την Πέμπτη το πρωί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και τόνισε πως αυτό αποτελεί το πραγματικό κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Ογδόντα τοις εκατό παράλληλο πρόγραμμα, και 20% μνημόνιο είναι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2016» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Το απόγευμα της Πέμπτης ωστόσο και μετά την κυβερνητική απόφαση να σταματήσει η διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης ενημέρωσε τη διάσκεψη των προέδρων ότι αναβάλλονται ως τα μέσα Ιανουαρίου, τόσο οι συνεδριάσεις των Επιτροπών όσο και η διαδικασία στην Ολομέλεια που είχε οριστεί σε σχέση με το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής «τόσο η συζήτηση όσο και η ψήφιση θα διεξαχθούν μετά τις 7 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου».
Σε ενημερωτικό σημείωμα που δημοσιοποίησε για την υπόθεση το Μαξίμου καταλόγισε ευθύνες για την διακοπή της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Το εύλογο ερώτημα είναι αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα», αναφέρεται στο σημείωμα που υποστηρίζει ότι «το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται, αλλά αποφασίστηκε απλώς να μην προωθηθεί ως επείγον αλλά με την κανονική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει έδαφος για αμφισβητήσεις».
Σύμφωνα με το Μαξίμου, το νομοσχέδιο κατατέθηκε πριν από την αξιολόγηση, προκειμένου να μην υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην διαπραγμάτευση και προωθήθηκε με την διαδικασία του επείγοντος επειδή αντιμετωπίζει ανθρωπιστικά θέματα. Πέραν τούτου το Μαξίμου υποστηρίζει πως δεν αληθεύει ο ισχυρισμός της αντιπολίτευσης, πως δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αναφέρει πως το κόστος του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά χαμηλό (περίπου 100 εκ. ευρώ) και πως το μόνο που ζήτησαν οι θεσμοί είναι περισσότερο χρόνο, προκειμένου να ενημερωθούν.
Πηγή: Real.gr