Αναστασιάδης: Κουτσομπολιά όσα ακούγονται για «σύννεφα» στις σχέσεις με τον Κοτζιά

«Η λύση στο Κυπριακό δεν μπορεί να αφήνει νικητές και ηττημένους, αν θέλουμε να είναι διαρκείας και βιώσιμη. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με την οποία έκλεισε την παρουσία του, εδώ, στην Γενεύη. Διεξοδικός στις απαντήσεις του για όσα συζητήθηκαν πίσω από τις πόρτες του Μεγάρου των Ηνωμένων Εθνών που φιλοξένησε την πολυμερή Διάσκεψη (το επονομαζόμενο «Παλάτι των Εθνών»), υπογράμμισε, σε ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ, ότι αν εννοούσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όλα όσα είπε χθες για τα κατοχικά στρατεύματα, τότε «δεν θα έπρεπε να είναι παρών στη Διάσκεψη».

Παραλλήλως έκλεισε, άπαξ δια παντός, τη φημολογία -«κουτσομπολιά, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» τα χαρακτήρισε ο ίδιος- που τον εμφανίζουν να έχει διαφωνίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. «Ουδεμία παρεξήγηση υπήρξε, οποιαδήποτε στιγμή, ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Από την αρχή ως το τέλος είχαμε απόλυτη συνεργασία, ήμασταν σε απόλυτη συνεννόηση», ανέφερε.

Αναλυτικά:

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Κύπριος Πρόεδρος εξήγησε πως πήρε την πρωτοβουλία για συνομιλίες, με στόχο να αποτραπεί το παρατεινόμενο αδιέξοδο, επίσης να διαφανούν οι διαθέσεις της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής κυρίως, πλευράς για το εδαφικό και την ασφάλεια -εγγυήσεις. Εκ του αποτελέσματος, ο κ. Ν. Αναστασιάδης δήλωσε πως επιβεβαιώθηκε η επιλογή του.

Από εδώ και στο εξής: συνεχίζεται ο διάλογος, υπάρχει πρόοδος, που αν και δεν ανταποκρίνεται στις ελληνοκυπριακές προσδοκίες, υπάρχει όμως και μια σειρά γεγονότων που για πρώτη φορά συμβαίνουν. Έτσι, από το 1974 είχε να επιδείξει χάρτη η τουρκοκυπριακή πλευρά που να επιστρέφει στην ελληνοκυπριακή διοίκηση σημαντικό κομμάτι των εδαφών, πρόταση που, έστω και αν δεν ικανοποιεί τις ελληνοκυπριακές προσδοκίες, αποτελεί ωστόσο βάση για διαπραγμάτευση.

Για πρώτη φορά, επίσης, συγκλήθηκε πολυμερής Διάσκεψη με την παρουσία της ΕΕ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Αλλά και για πρώτη φορά ενεπλάκη η Τουρκία σε διάλογο με την Κυπριακή Δημοκρατία, με θέμα την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, επεσήμανε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Η Διάσκεψη αποτελεί εν τέλει την απαρχή διαλόγου, με στόχο μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, ανέφερε ακόμη. Παραλλήλως, ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε αυτό που από χθες είχε σημειώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι, δηλαδή, η μόνη, ολοκληρωμένη πρόταση που συζητήθηκε στις συνομιλίες της Γενεύης, ήταν αυτή της «δικής μας πλευράς».

Κλείνοντας το εισαγωγικό του σχόλιο, ο Πρόεδρος απηύθυνε τις θερμές ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία είχε «άψογη συνεργασία και αμέριστη στήριξη». Επίσης, ευχαρίστησε ονομαστικά τον Ν. Κοτζιά, τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ, την Φ. Μογκερίνι, τον Αντ. Γκουτέρες, όπως επίσης τους αρχηγούς των ελληνοκυπριακών κομμάτων και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. Το τέλος των συνομιλιών θα αποδείξει αν η αποφασιστικότητα για λύση θα βρει ανταπόκριση και στις άλλες πλευρές, με τελικό στόχο, δήλωσε, την παρουσίαση ενός Σχεδίου ενώπιον του κυπριακού λαού. Ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Για τις συνομιλίες

Στόχος, υπογράμμισε ο κ. Ν. Αναστασιάδης, είναι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, αποτέλεσμα συμβιβασμού, αλλά όχι σε θέματα αρχών. Εξάλλου, δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία στις συνομιλίες. Και στο ερώτημα αν θα εξελιχθούν παράλληλα, η διεθνής Διάσκεψη και οι δικοινοτικές συνομιλίες, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά, με την επισήμανση ότι «και τα δύο θα προσδώσουν δυναμική».

Για τα θέματα ασφαλείας -εγγυήσεων

Κληθείς από το ΑΠΕ -ΜΠΕ ο Κύπριος Πρόεδρος, να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τις οποίες η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο ήταν αυτή που διασφάλισε την ειρήνη και πώς αυτές οι δηλώσεις συμβιβάζονται με τις εν εξελίξει συνομιλίες, ο κ. Ν. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ότι η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων είναι συνώνυμο της αστάθειας, εξ ου και η εκκρεμότητα στην Κύπρο. Αλλά, πέραν αυτού, «κρατείστε ό,τι είναι (σσ η Τουρκία) στο τραπέζι», σημείωσε με έμφαση. «Αν ήταν όπως τα λέει ο Τσαβούσογλου, δεν θα έπρεπε να είναι παρών», κατέληξε.

Για εδαφικό -χάρτες

Οι όποιοι χάρτες βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι «απολύτως ψευδείς» κατά τη διατύπωση του κ. Ν. Αναστασιάδη. Και αυτό γιατί τους είδαν μόνον έξι άνθρωποι: ο γγ του ΟΗΕ, ο Κύπριος Πρόεδρος, ο ηγέτης του Τουρκοκυπρίων και τρεις εμπειρογνώμονες -ένας από κάθε πλευρά. Το εύρος ανάμεσα στο 28,2% και στο 29,2% είναι κάτι που μπορεί να ικανοποιήσει τη Λευκωσία.

Για την εκ περιτροπής Προεδρία

Δεν είναι στις προθέσεις της Λευκωσίας να συζητηθεί, εφόσον υπάρχουν άλλες εκκρεμότητες. Αυτό δεν σημαίνει ότι στο τέλος θα γίνει αποδεκτή, διευκρίνισε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Για το ρόλο της ΕΕ

Η Φ. Μογκερίνι κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ δεν εμπλέκεται στη συμφωνία, αλλά έχει λόγο αν η συμφωνία θα είναι συμβατή με τις πολιτικές ασφάλειας της ΕΕ, παρατήρησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τις δήθεν διαφωνίες με την Αθήνα

Πέραν όσων σημειώνονται στην αρχική παράγραφο, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δήλωσε κατηγορηματικά, πως «ουδεμία διαφορά, ουδεμία διάσταση απόψεων» υπήρξε στις σχέσεις με την Αθήνα, αντιθέτως «είχαμε απόλυτα εναρμονισμένη πορεία και ήμασταν σε συνεχή επικοινωνία με τους κκ Τσίπρα και Κοτζιά». Τόνισε ακόμη, ότι οι προτάσεις, στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, δεν τον αιφνιδίασαν.

Για τη στάση των ελληνοκυπριακών κομμάτων

Αρνήθηκε να σχολιάσει τις θέσεις τους ο Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «καλοδεχούμενη» την κριτική. Ωστόσο, «εναπόκειται στο λαό να κρίνει και εμένα και εκείνα», συμπλήρωσε.


Exit mobile version