Ανασχηματισμός: Η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση – Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο και οι προτεραιότητες Μητσοτάκη

Περιοδεία στα υπουργεία ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου, μετά τον ανασχηματισμό.

Πρώτος σταθμός αναμένεται να είναι το υπουργείο Εσωτερικών, στο τιμόνι του οποίο πλέον βρίσκεται ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος αναβαθμίστηκε από αναπληρωτής υπουργός.

«Θα πάω στο παλιό μου γραφείο» είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην Ηρώδου Αττικού για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ο κύκλος των επισκέψεων στα υπουργεία θα ανοίξει μετά την επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει σε Ελβετία και Βρυξέλλες, δηλαδή από την Τρίτη και μετά, καθώς ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει στην Αθήνα το βράδυ της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο στις 10:00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη νέα σύνθεση με τα θέματα ημερήσιας διάταξης που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

Ο ανασχηματισμός

Ο Πρωθυπουργός φαίνεται πως είχε αποφασίσει από την Τετάρτη πως θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό την Παρασκευή. Πρωί πρωί, πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πρωινό καφέ, ενημέρωσε τους συνεργάτες του για τις προθέσεις του. Ενημέρωσε πως ξεκινά τον τελικό γύρο τηλεφωνημάτων και ο ίδιος μετά τις 9 το πρωί τηλεφώνησε στους υπουργούς που τελικά έφυγαν από την κυβέρνηση και στα στελέχη που μπαίνουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι πληροφορήθηκαν σε ποιο υπουργείο εκείνη την ώρα, δηλαδή λίγο μετά τις 9. Κάποιοι άλλοι πιο υποψιασμένοι, ίσως και με καλύτερη πληροφόρηση, λέγεται ότι γνώριζαν από την Πέμπτη με ποιο χαρτοφυλάκιο θα καταλήξουν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν σε μία δυναμική επανεκκίνηση, όπως λένε, και οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυπώνονται στο κυβερνητικό σχήμα.

Επίσης, αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν ανασχηματισμό που απαντά στο αίτημα των πολιτών «σας εμπιστευόμαστε. Αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα».

Πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς είναι ένα ζήτημα που αποδεδειγμένα πλέον, μετά και την αποκωδικοποίηση του πολιτικού μηνύματος των εκλογών, ζημίωσε τη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε να αλλάξει την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να επιστρέφει στην κυβέρνηση και να διαδέχεται τον Κώστα Σκρέκα. Ο κ. Θεοδωρικάκος αναλαμβάνει δηλαδή την «καυτή πατάτα» της ακρίβειας, που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά και ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί συνεχώς λαμβάνοντας μέτρα για την αναχαίτισή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «καρατόμηση» του Χάρη Θεοχάρη από το υπουργείο Οικονομίας έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της φορολόγησης των επαγγελματιών στην εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων και στις απώλειες που υπέστη η ΝΔ στις ευρωεκλογές.

Δεύτερη προτεραιότητα, είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους, δηλαδή γρηγορότερες και πιο αποτελεσματικές αλλαγές. Αυτός είναι και ένας λόγος που πήρε «προαγωγή» ο Θεόδωρος Λιβάνιος.

Τρίτη προτεραιότητα, το αγροτικό ζήτημα, καθώς είχε προηγηθεί μία έντονη περίοδος αναταράξεων. Τα «σύννεφα» που είχαν δημιουργηθεί ανάμεσα στον αγροτικό κόσμο με τον Λευτέρη Αυγενάκη την περίοδο των μεγάλων κινητοποιήσεων κατά τις οποίες τα τρακτέρ έφτασαν μέχρι την Αθήνα αλλά και το «μέτωπο» που άνοιξε η κυβέρνηση με τους αγρότες στοίχισαν τη θέση στον Κρητικό πολιτικό και την αντικατάστασή του από τον Κώστα Τσιάρα.

Όσον αφορά τις επιστροφές, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 υποκρύπτεται ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, καθώς στο υπουργικό συμβούλιο θα ξανακαθίσουν τρία στελέχη απο την πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, της περιόδου 2019-2023. Μιλάμε για τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Κώστα Τσιάρα και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η επιλογή του Νίκου Παναγιωτόπουλου στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει και συμβολική σημασία. Και αυτό γιατί έχει θητεύσει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας με αποτέλεσμα να εκπέμπεται ένα μήνυμα αυστηρής πολιτικής και για το μεταναστευτικό και ειδικά στο «κομμάτι» της φύλαξης των συνόρων.

Από τα αξιοσημείωτα είναι και το ότι η Νίκη Κεραμέως δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε ένα παραγωγικό υπουργείο, όπως αυτό του Εργασίας, ενώ στο ίδιο υπουργείο ως υφυπουργός πηγαίνει και ο Κώστας Καραγκούνης, που είναι τακτικός συνομιλητής του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης. Με κριτήρια όχι γεωγραφικά, αλλά εργατικότητας και αποτελεσματικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα (το 3ο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση).

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Επισημαίνεται ότι αλλαγές δεν υπάρχουν σε υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Το μήνυμα, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, είναι ότι το σχήμα αξιολογείται διαρκώς και εφόσον αυτό γίνεται , άνθρωποι που έφυγαν από την κυβέρνηση, μπορεί να επιστρέψουν σε μια επόμενη επαναξιολόγηση. Εξάλλου, δεν θα είναι ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως λένε.

Επίσης, τρία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ανέλαβαν θέση υφυπουργού, παρότι καταψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο. Πρόκειται για τον Στέφανο Γκίκα, τον Κώστα Γκιουλέκα και τον Κώστα Καραγκούνη. Είναι σαφές ότι με αυτές τις κινήσεις ο Πρωθυπουργός επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και «πάμε όλοι μαζί».

Επίσης, δεν υπήρξε ούτε ένας τεχνοκράτης που μπήκε στην κυβέρνηση, ενώ όλοι «πασοκογενείς» παρέμειναν στην κυβέρνηση, με τον κ. Λιβάνιο να αναβαθμίζεται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ο ανασχηματισμός δεν είναι σαρωτικός, καθώς έφυγαν μόλις 15 από τα 60 μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης, δεν πρόκειται για έναν δομικό ανασχηματισμό, καθώς δεν υπήρξαν συνενώσεις υπουργείων.

Ωστόσο, πρόκειται για έναν στοχευμένο ανασχηματισμό, καθώς επήλθαν αλλαγές σε υπουργεία, τα οποία με τις πολιτικές τους πλήγωσαν τους πολίτες, όπως είναι το υπουργείο Ανάπτυξης με την ακρίβεια, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες, το υπουργείο Οικονομίας που έτρεξε την πολιτική του τεκμαρτού εισοδήματος.

Εκείνο που μένει να απαντηθεί είναι το πως με τις πολιτικές που θα εφαρμόσουν τα νέα κυβερνητικά στελέχη θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε έναν διαχειριστικό ανασχηματισμό. Δεν έστριψε, δηλαδή, το τιμόνι προς τα δεξιά, παρά τις εισηγήσεις που είχε, ούτε έκανε επιστροφή στις ρίζες, όπως ζήτησε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Έχουμε να κάνουμε, δηλαδή, με έναν ανασχηματισμό στον οποίο υπερτερούν τα πολιτικά χαρακτηριστικά έναντι των τεχνοκρατικών, αφού τα νέα μέλη που εισήλθαν στο υπουργικό συμβούλιο είναι βουλευτές και προέρχονται από συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες, όπως η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία.

Ορκωμοσία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 6 ακριβώς. Όντας ευδιάθετος χαμογέλασε και κοίταξε με νόημα την πρώτη σειρά, εκεί όπου βρίσκονταν καθισμένοι οι νέοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός είχε να πει στον καθέναν κάτι. Στα «πηγαδάκια» μετά το πέρας της τελετής ορκωμοσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους μίλησε και τους χτυπούσε στην πλάτη. Όλη αυτή η διαδικασία διήρκεσε περίπου 25 λεπτά.

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και κατευθυνόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους πολιτικούς συντάκτες, ενημερώνοντάς τους ότι σκοπεύει να ξεκινήσει την περιοδεία του στα υπουργεία από την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί, κατά την άφιξή τους στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν χαμογελαστοί και πρόθυμοι να κάνουν δηλώσεις, ωστόσο ήταν φειδωλοί στις δηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι ώρα για δηλώσεις, αλλά ώρα για δουλειά».

Ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό τους και εξέφρασαν τη θέλησή τους να «σηκώσουν μανίκια» και να πιάσουν δουλειά από αύριο κιόλας, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι έτοιμοι να σταθούν δίπλα στην κοινωνία και στον πολίτη. Να διορθώσουν τυχόν λάθη και αδικίες που μπορεί να υπήρχαν. Τόνισαν, ακόμη, ότι εξέλαβαν το μήνυμα των ευρωεκλογών, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν περιθώρια να χάσουνε χρόνο, όπως δεν έχουν και περιθώρια λάθους.

Exit mobile version