Πιο ελκυστικό και επικεντρωμένο στον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα θα γίνει το σχολείο με τις αλλαγές που προωθούνται από το υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και θρησκευμάτων, σημειώνει ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» αναφέρει ότι πρόκειται για νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση για να μπορούν όλοι να εκφράσουν τις απόψεις τους, είτε είναι φορείς, είτε καθηγητές, είτε γονείς.
«Κατά πρώτον, προχωράμε σε μια υποχρεωτική 14ετή εκπαίδευση, κάτι το οποίο αποτελούσε αίτημα τόσο του συνδικαλιστικού κινήματος όσο και όλου του κόσμου. Το σχολείο να μη σταματά στο γυμνάσιο. Παλαιότερα η υποχρεωτική εκπαίδευση τελείωνε στο δημοτικό. Τώρα, από το 2020 και μετά, θα τελειώνει στο λύκειο» λέει ο κ. Ανανιάδης, σημειώνοντας ότι οι λόγοι που κάποιο παιδί σταματούσε το σχολείο στο γυμνάσιο ήταν διαφορετικοί: «Πολλές φορές συνέβαινε, λόγω αδιαφορίας είτε του ιδίου, είτε των γονέων, είτε για να μπει στην αγορά εργασίας».
Από φέτος, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή, ξεκινά σταδιακά, να «είναι υποχρεωτική η πρώτη λυκείου, του χρόνου η δευτέρα και τη μεθεπόμενη χρονιά η τρίτη λυκείου» και «παράλληλα μειώνονται τα μαθήματα, ενώ αυξάνονται οι ώρες των μαθημάτων Β΄ και Γ΄ λυκείου και το λύκειο γίνεται πιο ελκυστικό».
Ο κ. Ανανιάδης τονίζει επίσης ότι «θα υπάρχουν τόσο βασικά μαθήματα όσο και μαθήματα επιλογής, τα οποία θα έχουν σχέση με το αντικείμενο που θέλουν να ακολουθήσουν οι μαθητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση […] Σκοπός του υπουργείου είναι να κάνει ξανά το λύκειο σχολείο, να το κάνει ελκυστικό και να μην αποτελεί μόνο ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια […] Θα συνεχιστούν προγράμματα που έκαναν οι μαθητές στο δημοτικό και το γυμνάσιο, τα οποία είχαν σχέση με περιβαλλοντικά θέματα, την πολιτιστική εκπαίδευση και την αγωγή υγείας». Κατά τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τα μαθήματα αυτά κάνουν την εκπαίδευση πιο ελκυστική και ενδιαφέρουσα και οι μαθητές δείχνουν μεγάλη διάθεση να συμμετάσχουν». Ο ίδιος σημειώνει ότι οι εξετάσεις δεν καταργούνται, αλλά τα μαθήματα εισαγωγής μειώνονται σε τρία και θα έπονται του απολυτηρίου.
Κατά τα λοιπά, τονίζει πως όλα είναι έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά. Το στοίχημα είναι να κάνουν όλα τα σχολεία αγιασμό στις 11 του μηνός και να ξεκινήσουν με όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών σχολείων. «Στις 5 Σεπτεμβρίου θα γίνουν προσλήψεις αρκετών χιλιάδων αναπληρωτών και ειδικοτήτων για την ειδική αγωγή» λέει και υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν ελλείψεις σε βιβλία και πως στις 12 Σεπτεμβρίου οι μαθητές θα μπορούν να έχουν διαμορφωμένο στα χέρια τους το σχολικό τους πρόγραμμα.