Ο υπουργός Οικονομικών, χθες δέχθηκε την παράταση της σκληρής λιτότητας σε μεσοπρόθεσμη βάση και την ίδια ώρα το γραφείο του πρωθυπουργού με πολιτικές κουτοπονηριές, επιχειρούσε να διαχειριστεί την κατάσταση και μας καλούσε να αντισταθούμε στη διαιώνιση των μνημονίων, κατήγγειλε ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και προέβλεψε ότι με τον… «διαπραγματευτικό οίστρο της», η κυβέρνηση δέχθηκε την αέναη λιτότητα με στόχους που δεν μπορούν να επιτευχθούν.
Ο Γιώργος Αμυράς αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, είπε ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε χθες για την διατήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος σε μεσοπρόθεσμη βάση, που μπορεί να είναι από 3 έως 10 έτη και ο δημοσιονομικός κόφτης παρατείνεται και μετά το 2018 και ουσιαστικά μονιμοποιείται.
Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού, είπε ακόμη ότι, ενώ η περίφημη δεύτερη αξιολόγηση ακόμη δεν έχει κλείσει, οι εταίροι ζητούν νέες σαφείς δεσμεύσεις για διαρθρωτικά μέτρα στα εργασιακά, για μέτρα στις αποκρατικοποιήσεις και η συζήτηση παραπέμπεται για τον Ιανουάριο.
Ο Γιώργος Αμυράς επεσήμανε ακόμη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι το ΔΝΤ εκφράζει σοβαρές αντιρρήσεις, θεωρώντας ότι ο στόχος του πλεονάσματος είναι ανέφικτος και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ανεπαρκή. «Με το διαπραγματευτικό οίστρο που σας διακρίνει στο τέλος και συνέχιση λιτότητας, θα έχουμε και πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022, θα έχουμε και το χρέος, θα μένει περίπου ανέπαφο σε μεσοπρόθεσμη βάση», είπε ο Γ. Αμυράς. Ειδικά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, είπε ότι δεν υπάρχει καμία έμμεση μείωση, αλλά διευθέτησή του στο χρόνο 2040 με 2060, δηλαδή, να ζήσουνε να μας θυμούνται…
Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού είπε ότι η κυβέρνηση χειροτέρευσε τα οικονομικά μεγέθη για να τα βελτιώσει από το 2040 και μετά. «Οι αποφάσεις του Eurogroup δεν είναι για πανηγύρια. Δεσμεύσατε με την υπογραφή σας την χώρα, όχι απλώς για ένα τέταρτο μνημόνιο το 2018, αλλά για ένα μνημόνιο διαρκείας», είπε ο Γιώργος Αμυράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, τις εγκαταλείπει και αντί να δει πως θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, προστατεύει το κομματικό κράτος.
Είπε επίσης, πως η κυβέρνηση συνεχίζει να χτυπάει τους κοινωνικά ασθενέστερους, με αύξηση άμεσης και έμμεσης φορολογίας.
Ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού είπε ότι το μνημόνιο Τσίπρα – Καμμένου όχι μόνο δεν τελειώνει το 2018, αλλά θα πάμε σε παράταση. Από την πολιτική της κυβέρνησης λείπει ο σχεδιασμός για την ανάκαμψη και δεν τονώνονται τομείς που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, όπως η αγορά ακινήτων.
Λείπει η στρατηγική και περισσεύουν οι τακτικισμοί», είπε ο Γιώργος Αμυράς και τόνισε ότι δεν μας εμπιστεύονται οι εταίροι και ζητούν μέτρα μπροστά και δεν μας εμπιστεύεται ούτε ένας επενδυτής.
«Ο προϋπολογισμός πάσχει από έλλειμμα αξιοπιστίας και μεταρρυθμίσεων. Ο λόγος είναι απλός ξεχάσατε τις ιδέες, εφαρμόσατε πολιτική που δεν πιστεύετε», είπε ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού σημειώνοντας ότι το 97% των παρεμβάσεων του προϋπολογισμού είναι αυξήσεις φόρων προβλέποντας μάλιστα, ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι ανεδαφικοί.
«Στο τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, το ″κοκτέιλ″ μέτρων είναι ακόμα χειρότερο. Διαβάζοντας τον Προϋπολογισμό βλέπουμε ότι το 97% των παρεμβάσεων αφορά σε αυξήσεις φόρων και μόλις το 3% σε περικοπές δαπανών. Το κράτος -ή για να ακριβολογούμε το κομματικό κράτος- συνεχίζει να αυξάνει σαν να μην υπάρχει κρίση, σαν να μην εξαρτιόμαστε πλήρως από τις δόσεις των δανειστών», είπε ο Γιώργος Αμυράς και αμφισβήτησε την επίτευξη των στόχων λέγοντας: «Η ιδιωτική κατανάλωση, λέτε, θα αυξηθεί κατά 1,8%, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών θα μειωθεί. Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο; Οι εξαγωγές, λέτε και προϋπολογίζετε, ότι θα εκτιναχθούν κατά 5,3%, όταν οι φόροι των επιχειρήσεων είναι αυξημένοι, ενώ για τις επενδύσεις, λέτε, ότι θα σπάσουν κάθε ρεκόρ με άνοδο 9,1%, όταν τα ″capital controls″ ζουν και βασιλεύουν».