Ως ένα αποφασιστικό βήμα στην κατοχύρωση των συμφερόντων της χώρας και στη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων αντιμετωπίζει η Αθήνα την νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, που υπεγράφη την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον.
Η συμφωνία, η οποία χαρακτηρίζεται ικανοποιητική από την ελληνική πλευρά, τονίζει τη δέσμευση των δύο μερών να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν περαιτέρω τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Η υπογραφή της, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και με αυτήν οι ΗΠΑ «δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας».
Στο κείμενο της συμφωνίας που συνυπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν, σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές επαναλαμβάνουν την απόφασή τους «να περιφρουρούν και να προστατεύουν την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους κατά ενεργειών, οι οποίες απειλούν την ειρήνη , περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής επίθεσης».
Στην ανανεωμένη MDCA έχουν προστεθεί τέσσερις νέες τοποθεσίες σε Βόλο, Λιτόχωρο, Αλεξανδρούπολη και ναυτική βάση της Σούδας, ενώ σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές «δύνανται να συμφωνήσουν αμοιβαία» και σε άλλες εγκαταστάσεις στο μέλλον.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», ότι με την υπογραφή επιβεβαιώνεται ο στρατηγικός και σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής και η χώρα επιλέγεται ως «μία από τις ελάχιστες» στις οποίες η Ουάσινγκτον επενδύει για το μέλλον, «ενισχύοντας το γεωπολιτικό και στρατηγικό της αποτύπωμα με συμβατική δέσμευση».
Όπως αναφέρουν η μεγαλύτερη διάρκεια αποτρέπει τη συγκυριακή εξάρτηση από σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες της περιοχής δίνοντας «μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά στη δέσμευσή τους να επενδύσουν γεωπολιτικά και στρατηγικά στην Ελλάδα» ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχη κίνηση προς την Άγκυρα επί του παρόντος. Η διάρκεια συμβάλλει – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – και σε επενδύσεις.
Ιδιαίτερη σημασία για τους διπλωμάτες έχει η επιλογή της Αλεξανδρούπολης και του ναύσταθμου της Σούδας, στη συνέχεια των γεγονότων του Έβρου , του «τουρκολιβυκού μνημονίου» και των σχετικών τουρκικών προκλήσεων, καθώς ενισχύει το αμερικανικό αποτύπωμα σε καίριας σημασίας για τη χώρα μας.
Σε εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Μπλίνκεν στις δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι Ελλάδα και ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις απέναντι στις οποίες μπορούν να γίνουν ακόμη πιο ισχυρές. Χαρακτήρισε δε, την Αθήνα «αξιόπιστο σύμμαχο» της Ουάσινγκτον.
Την υπογραφή της MDCA παρακολούθησε και ο τουρκικός Τύπο με τη «Yeni Safak» να τη βλέπει ως δήλωση «ετοιμότητας για πόλεμο».