Αμερικανός πρέσβης: Οι επενδυτές ενδιαφέρονται αρκεί να το θέλει πραγματικά η κυβέρνηση

“Ο μόνος τρόπος για να πειστούν οι επενδυτές ότι αυτή η κυβέρνηση δεσμεύεται πραγματικά να καταργήσει κάποια από τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι να ‘ξεκλειδώσει΄ την επένδυση στο Ελληνικό η οποία έχει κολλήσει εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες. Αν η κυβέρνηση το επιτύχει αυτό, θα δώσει πολλές προοπτικές”.

Αυτό υπογραμμίζει στην τελευταία του συνέντευξη για το 2017 στο Capital.gr ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Geoffrey R. Pyatt ο οποίος διαπιστώνει ότι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού το κλίμα όσον αφορά την Ελλάδα είναι αισθητά βελτιωμένο και οι επενδυτές ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Συμπληρώνει όμως πως “πλέον εξαρτάται από την κυβέρνηση αν θα φέρει εις πέρας αυτά που υποσχέθηκε”.

Αναφέρει παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 “όχι για να ικανοποιήσει τον Costello ή την τρόικα, αλλά για να χτίσει την ανταγωνιστική ανοιχτή οικονομία που αξίζει στους Έλληνες επιχειρηματίες”.

Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την ενεργειακή πύλη αλλά και το διαβατήριο για όσες χώρες των Δ. Βαλκανίων επιθυμούν να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και αποκαλύπτει ότι εκτός από το αμερικανικό ενδιαφέρον για το σταθμό FSRU, υπάρχει αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Υπογραμμίζει ότι μετά τον αγωγό TAP και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής διπλωματίας, ενώ σημειώνει ότι η Ελλάδα θα είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εισάγει LNG από τις ΗΠΑ.

Αποκαλύπτει επίσης το μήνυμα του John Koudounis της Calamos Investments για την Εθνική Ασφαλιστική, κάνει αναφορά στη διαφάνεια που διέπει τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ενώ σχολιάζει και την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Τ. Ερντογάν.

-Πριν από μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη ένα συνέδριο για την Ελλάδα με επίκεντρο τις επενδύσεις στη χώρα, το Capital Link Forum, στο οποίο συμμετείχατε κι εσείς. Ποια είναι η αίσθηση που αποκομίσατε;

Ήταν μια πολύ επιτυχημένη διοργάνωση. Όλοι οι συμμετέχοντες σχολίασαν τη σημαντική αλλαγή στο κλίμα, τα ισχυρά μηνύματα από πλευράς κυβέρνησης, του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, της υπουργού Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά καθώς και το βιντεσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο, ακόμη πιο σημαντικό είναι η δεκτικότητα και η θετική προσέγγιση του κοινού.

Ενδεχομένως να θυμόσαστε ότι ήμουν στη Νέα Υόρκη και τον Ιούνιο με τον υπουργό οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο του 6ου Ελληνικού Επενδυτικού Forum. Τότε ήμουν εγώ που υπογράμμιζα ότι υπήρχαν ευκαιρίες στην Ελλάδα και ότι οι επενδυτές έπρεπε να ρίξουν μια προσεκτική ματιά. Έχουμε περάσει ξεκάθαρα σε εντελώς νέο επίπεδο.

-Άρα, διακρίνετε μια διαφορά στη διάθεση των Αμερικανών επενδυτών σε σχέση με τον Ιούνιο;

Εντελώς, εκατό τοις εκατό. Και εκτιμώ ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει ορισμένους στόχους-ορόσημα: την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, την επιστροφή στις αγορές, την αναδιάρθρωση των ομολόγων που έλαβε χώρα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.

Στο θετικό κλίμα έχει συμβάλει και η ξεκάθαρη στήριξη από τις ΗΠΑ: το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, αλλά και το ισχυρό μήνυμα του προέδρου Τραμπ το οποίο είχε μεγάλη απήχηση στο Capital Link Forum. Επομένως, νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει συμβάλει αρκετά.

Όπως ανέφερα και στην ομιλία μου στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στις αρχές του μήνα, οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν πλέον μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την Ελλάδα. Σίγουρα ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Πλέον εξαρτάται από την κυβέρνηση αν θα φέρει εις πέρας αυτά που υποσχέθηκε. Δεν θέλω να δώσω την αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι εύκολο. Υπάρχει ακόμη πολύ σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει. Και υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως ειπώθηκε στο Capital Link Forum, στο να δουν οι επενδυτές ραγδαία πρόοδο σε ορισμένα από τα βασικά ορόσημα και τις κρίσιμες ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Πολλοί για παράδειγμα ρωτούν για την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό. Από την άλλη, καθώς η ομιλία μου επικεντρώθηκε στον τομέα της ενέργειας, υπήρχαν πολλές ερωτήσεις για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

-Σε αυτό το πλαίσιο, τι εκτιμάτε πως θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;

Το πιο σημαντικό είναι να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα, για παράδειγμα στη δημοσιονομική προσαρμογή και θα πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο πλαίσιο. Στις ιδιωτικοποιήσεις να αποδείξει ότι το σύστημα μπορεί να προχωρήσει. Οι επενδυτές στις παρουσιάσεις τους αναφέρθηκαν σε θέματα όπως το φορολογικό, ένα θέμα το οποίο έχω θίξει κι εγώ στο παρελθόν, ώστε να μπορούν να οργανωθούν. Αυτό που χρειάζονται είναι προβλεψιμότητα. Απλά δώστε μας ένα “προβλέψιμο” περιβάλλον στο οποίο δεν πρόκειται να υπάρξουν διοικητικά εμπόδια σε ενδεχόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Υπάρχει μια σαφής αίσθηση ότι η Ελλάδα διαθέτει προοπτικές, μια αναγνώριση ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει, ότι θα ανακάμψει πολύ δυναμικά, εν μέρει επειδή έχει καταγράψει μεγάλη ύφεση και ως εκ τούτου υπάρχει πολύ περιθώριο, στο πλαίσιο και της ευρύτερης ανάκαμψης της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει πιο ανταγωνιστική οικονομία, από πλευράς μισθών, στην Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα. Και αυτό το υπογραμμίζω συνέχεια. Για παράδειγμα, μπορείς να προσλάβεις στην Αθήνα, για να μην πω στην Πάτρα, έναν νομικό με υψηλή εξειδίκευση ή έναν μηχανικό, με πολύ χαμηλότερο κόστος απ’ ό,τι αν προσλάμβανες τον ίδιο άνθρωπο, ας πούμε στο Μόναχο.

-Αναφερθήκατε στις μεταρρυθμίσεις. Ο Declan Costello​ στο φόρουμ υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα τελειώσουν με τη λήξη του προγράμματος. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Απολύτως. Η αναδιοργάνωση της ελληνικής οικονομίας είναι κάτι που υπαγορεύεται από τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην παγκόσμια οικονομία. Έχω αναφερθεί πολλές φορές στον κλάδο της επιχειρηματικότητας, στο ανεκτίμητο success story των ελληνικών start ups. Και το ενθαρρυντικό, το οποίο έχω διαπιστώσει στις συναντήσεις μου με start ups -κι έχω συναντήσει πολλές από διάφορα μέρη της χώρας- είναι ότι όλοι κατανοούν πως δεν υπάρχει επιστροφή στο μοντέλο της δεκαετίας του ’90 για την ελληνική οικονομία: μεγάλες κρατικές δαπάνες, μεγάλα κρατικά projects. Ο μοχλός της οικονομίας πρέπει να στηρίζεται στη γνώση, στη δημιουργικότητα, στη γεωγραφία, στα στρατηγικά πλεονεκτήματα που παρέχει η γεωγραφική θέση της Ελλάδος. Μέρος αυτού του έργου και εν μέρει αυτό που παρακολουθούν οι αγορές είναι εάν η κυβέρνηση, καθώς βγαίνει από το πρόγραμμα το 2018, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, όχι για να ικανοποιήσει τον Costello ή την τρόικα, αλλά για να χτίσει την ανταγωνιστική ανοιχτή οικονομία που αξίζει στους Έλληνες επιχειρηματίες.

-O Έλληνας πρωθυπουργός, στο μήνυμά του προς τους Αμερικανούς επενδυτές χαρακτήρισε την Ελλάδα “Γη της ευκαιρίας”. Εσείς, το πιστεύετε αυτό;

Απολύτως. Μέσω της θέσης μου συμβάλλω ώστε να θυμίζω στους ανθρώπους στις ΗΠΑ ότι υπάρχουν ευκαιρίες εδώ. Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος Τραμπ στο Rose Garden.

Είναι ενδεικτικό, ότι ένας επενδυτής, μέλος ενός fund στη Νέα Υόρκη, στο συνέδριο της Capital Link αναρωτήθηκε για τις πωλήσεις αυτοκινήτων και την αυξημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Αθήνα, διερωτώμενος πως μπορεί να συμβαίνει αυτό; Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση γιατί μου υπενθύμισε ότι οι άνθρωποι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού δεν παρακολουθούν σε ημερήσια βάση τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας. Και ειλικρινά αν δεν ζει κάποιος στη χώρα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι οι άνθρωποι εδώ αρχίζουν να αισθάνονται πως ενδεχομένως μπορούν να σταθούν στα πόδια τους. Όχι ότι αυτό είναι εύκολο, επειδή υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, αλλά τουλάχιστον είναι ένα βήμα προς τα εμπρός.

-Συνεπώς, δεν έχουμε βγει από το τούνελ…

Ο εκσυγχρονισμός των οικονομιών μέσω μεταρρυθμίσεων είναι το συνεχές ζητούμενο για όλους, ακόμη και για τις ΗΠΑ, σε αυτόν τον υπερ-συνδεδεμένο κόσμο στον οποίο ζούμε. Πρέπει πάντα να είμαστε σε εγρήγορση γι’ αυτό που θα έρθει. Η καλλιέργεια και διατήρηση ενός ανταγωνιστικού εμπορικού περιβάλλοντος είναι μόνιμο στοίχημα κάθε κυβέρνησης.

-Στις δηλώσεις σας είστε γενικότερα πάντοτε αισιόδοξος…

Ως διπλωμάτης, οφείλω να είμαι έτσι. Ένας διπλωμάτης που θαυμάζω ιδιαίτερα, ο Richard Armitage, συνήθιζε να λέει πως η θετική αύρα έχει πολλαπλασιαστική δύναμη. Και το πιστεύω βαθιά. Αλλά πέρα από αυτό, δεν πληρώνομαι για να φέρω την καταστροφή. Πληρώνομαι για να συσφίξω τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας.

-Είσαστε περισσότερο αισιόδοξος για τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα μετά το συνέδριο;

Ναι, είμαι, μετά από όσα άκουσα εκεί. Επίσης, χάρη στον αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας της κυβέρνησης, το μήνυμα του πρωθυπουργού βρήκε ευήκοα ώτα. Το ίδιο και τα μηνύματα των υπουργών Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ευκλείδη Τσακαλώτου. Συντονισμένα η κυβέρνηση έδειξε ότι καλωσορίζει τις επενδύσεις. Ωστόσο, η μεγάλη πρόκληση είναι τα λόγια να γίνουν πράξεις. Και σε αυτό θα εστιάσουν όλοι καθώς θα μπαίνουμε στο 2018.

-Έχετε κάποια ενημέρωση όσον αφορά την επένδυση της Calamos Investment στην Εθνική Ασφαλιστική; Πολλά έχουν γραφτεί τελευταία για “ναυάγιο” της συμφωνίας.

Το μήνυμα του John Koudounis, CEO της Calamos Investments, σε συνομιλία που είχαμε στη Νέα Υόρκη ήταν ξεκάθαρο: η συμφωνία προχωράει με γρήγορους ρυθμούς. Μάλιστα –και αυτό είναι πολύ σημαντικό– στην παρουσίασή του στο Capital Link Forum όχι μόνο δήλωσε πως το εν λόγω deal θα είναι επιτυχημένο, αλλά τόνισε επίσης πως εξετάζουν και άλλες ευκαιρίες. Πιστεύουμε ότι το έξυπνο χρήμα στην παρούσα φάση θα πρέπει να εντοπίσει και άλλους κλάδους που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στην Ελλάδα.

-Η συμφωνία του Νοεμβρίου για τη σύσταση μιας Ελληνοαμερικανικής Επιτροπής Επενδύσεων ήταν δική σας πρωτοβουλία. Στο πλαίσιο αυτής, ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου συναντήθηκε πριν από λίγες ημέρες με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Wilbur Ross στην Ουάσιγκτον. Γνωρίζετε τι συζήτησαν ή αν ελήφθησαν αποφάσεις;

Ο κ. Ross και ο κ. Παπαδημητρίου έχουν συμφωνήσει να παρακολουθούν την επιτροπή, η οποία θα άρει τυχόν εμπόδια και θα αναβαθμίσει τις σχέσεις των δύο χωρών στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Το σημαντικότερο, όμως, είναι, ότι η ομάδα μου εδώ στην Αθήνα συναντιέται κάθε δύο εβδομάδες με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας και εντοπίζουν τις δυσκολίες, εργάζονται για να τις επιλύσουν και αναζητούν νέες ευκαιρίες. Το αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά. Εάν είδατε κι από τα σχόλια στον Τύπο, ο υπουργός Ross έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεσμεύεται για την ατζέντα της Ελλάδας, ενώ έχει στρέψει την προσοχή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στην ευκαιρία που προσφέρει αυτή ώστε να αναδειχθούν τόσο τα ελκυστικά χαρακτηριστικά των αμερικανικών επενδύσεων, όσο και οι ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι ο κ. Παπαδημητρίου επέστρεψε τόσο γρήγορα στην Ουάσιγκτον (ήταν εκεί πριν από λίγες εβδομάδες) δείχνει πόσο αφοσιωμένες είναι οι δύο πλευρές.

Και δεν είναι μόνο ο κ. Παπαδημητρίου. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Νίκο Παππά ο οποίος, ενόψει της ΔΕΘ, θα επισκεφτεί ξανά τις ΗΠΑ στις αρχές του 2018 για να παρουσιάσει το έργο του υπουργείου του στην ψηφιακή οικονομία. Εργαζόμαστε, λοιπόν, όσο πιο σκληρά μπορούμε για να διατηρήσουμε τη δυναμική που δημιουργήθηκε με τα ταξίδια των υπουργών τον Οκτώβριο. Και φυσικά έχουμε μπροστά μας αυτή τη μεγάλη διοργάνωση στις 8 Σεπτεμβρίου του 2018, την ΔΕΘ, που θα διατηρήσει ζωντανή την αφοσίωσή μας μέχρι τότε.

-Πιστεύετε πως η ΔΕΘ θα συσφίξει τις διμερείς σχέσεις;

Η ΔΕΘ είναι μεγάλη υπόθεση και έχει μπει στο ραντάρ του υπουργού Ross. Ήταν σημείο αναφοράς σε όλες τις συζητήσεις που είχα στη Νέα Υόρκη. Συναντήθηκα, για παράδειγμα, με τον CEO της Pfizer η οποία δραστηριοποιείται έντονα στον ελληνικό φαρμακευτικό κλάδο και κατάλαβα ότι έχουν εστιάσει στην ευκαιρία που προσφέρει η ΔΕΘ.

Εργαζόμαστε με όλους τους συνεργάτες μας για να εξασφαλίσουμε σημαντική αμερικανική παρουσία στη ΔΕΘ. Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Σε συνέδριο που διοργάνωσε πριν από περίπου μία εβδομάδα, τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρός του, Σίμος Αναστασόπουλος είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη ΔΕΘ και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει. Μια από τις προτεραιότητες, και ήταν κάτι που ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας μου επεσήμανε αρχικά, είναι να καταστεί η ΔΕΘ η βάση για μια ευρύτερη δραστηριοποίηση των ΗΠΑ στη Β. Ελλάδα. Και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε.

-Τρέφετε ευρύτερο ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα.

Υπάρχει ένα μακροχρόνιο ενδιαφέρον. Έχουμε εκεί αυτές τις φανταστικές πλατφόρμες, το Κολλέγιο Ανατόλια, επενδύουμε στη Βόρεια Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.

-Συχνά αναφέρεστε στο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακής πύλης για την Ευρώπη και σε συγκεκριμένα projects όπως ο τερματικός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης. Μπορεί ο νέος αυτός ρόλος της Ελλάδας, με τον αγωγό TAP και τα άλλα έργα να φέρει αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας;

Βεβαίως θα μπορούσε. Ειδικά στην Αλεξανδρούπολη έχουμε τουλάχιστον μία αμερικανική εταιρεία ενέργειας που έχει στρέψει την προσοχή της στην πλωτή μονάδα FSRU. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχοντας μιλήσει με τον κ. Κοπελούζο, πως ένας Αμερικανός εταίρος είναι επιθυμητός για το έργο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, σε πρόσφατες δηλώσεις του για την ευρωπαϊκή πολιτική, έδωσε έμφαση στην ατζέντα για την ενεργειακή ασφάλεια και συγκεκριμένα στη διασύνδεση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB ως μια από τις προτεραιότητές μας. Ο νέος υφυπεξ για την Ευρώπη, A. Wess Mitchell, σε ομιλία του στη Γερουσία την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, στην Αλεξανδρούπολη και στην πλατφόρμα FSRU. Η Ελλάδα είναι βασικός εταίρος σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενεργειακής ασφάλειας και εναλλακτικής προσφοράς σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης και η Αλεξανδρούπολη είναι το σημείο εισόδου.

Επομένως, έχουμε μια αμερικανική εταιρεία η οποία ενδιαφέρεται για την FSRU και μια αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το μήνυμα που λαμβάνω από το ΤΑΙΠΕΔ, από το ΥΠΟΙΚ και από το υπουργείο Οικονομίας είναι πως το project πρόκειται να προχωρήσει στις αρχές του 2018 και από τη δική μου επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη νωρίτερα το φθινόπωρο μου ήταν σαφές ότι όλοι καλωσορίζουν την αμερικανική δραστηριοποίηση στην πόλη.

Την άνοιξη πρόκειται να διεξαχθεί στη Σόφια, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας που αναλαμβάνει η Βουλγαρία, μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Πρόκειται για μια ακόμη ευκαιρία ώστε να παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός την Ελλάδα, ως το βασικό σημείο εισόδου για αυτές τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους προς τα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα κι επίσης να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με την Ελλάδα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

-Πότε πιστεύετε ότι θα φτάσει το αμερικανικό αέριο στην ελληνική αγορά;

Θα πρέπει να ρωτήσετε την ΔΕΠΑ. Αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα σκοπεύει να γίνει η τρίτη χώρα της ΕΕ η οποία θα εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Βρέθηκα με τον υπουργό Ενέργειας, Γ. Σταθάκη σε πρόσφατη εκδήλωση του ΔΕΣΦΑ και μου κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσουμε με τη συμφωνία για το αμερικανικό αέριο. Σε επιχειρηματικό επίπεδο υπάρχουν τουλάχιστον 3 αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες οι οποίες με έχουν προσεγγίσει και ενδιαφέρονται για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία. Είμαι σίγουρος ότι θα υλοποιηθεί.

-Εκτός από τον κλάδο της ενέργειας ποιοι άλλοι κλάδοι εκτιμάτε ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους Αμερικανούς επενδυτές;

Ένας μεγάλος κλάδος είναι ασφαλώς ο τουρισμός. Παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες με δεδομένη την ανάπτυξη. Αλλά και οι συναφείς με αυτόν υπηρεσίες. Για παράδειγμα, υπήρξε μια σημαντική νέα επένδυση στην Ελλάδα από την Avis. Προφανώς υπάρχουν εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο και στον ξενοδοχειακό τομέα. Όταν ήμουν στη Νέα Υόρκη είχα μια θετική συζήτηση με τους εκπροσώπους του ξενοδοχειακού ομίλου Marriot οι οποίοι επεκτείνουν την παρουσία τους εδώ. Τα ξενοδοχεία Wyndham επίσης επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, επομένως ο τουρισμός έχει μεγάλες δυνατότητες.

Και μετά ό,τιδήποτε σχετίζεται με ιδιωτικοποιήσεις. Για παράδειγμα ο κλάδος των ακινήτων. Υπενθυμίζω ότι όλοι παρακολουθούν την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό.

Με ρωτήσατε πριν τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Ο μόνος τρόπος για να πειστούν οι επενδυτές ότι αυτή η κυβέρνηση δεσμεύεται πραγματικά να καταργήσει κάποια από τα γραφειοκρατικά εμπόδια είναι να “ξεκλειδώσει” την επένδυση στο Ελληνικό η οποία έχει κολλήσει εδώ και σχεδόν δυο δεκαετίες. Αν η κυβέρνηση το επιτύχει αυτό, θα δώσει πολλές προοπτικές.

-Δίνετε μεγάλη έμφαση στη διαφάνεια. Σας άκουσα να λέτε ότι τις αμερικανικές επιχειρήσεις τις χαρακτηρίζει η διαφάνεια. Ενώ, πρόσφατα αφήσατε υπονοούμενο για έλλειψη διαφάνειας στο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ. Τι εννοούσατε;

Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό που ήθελα να πω για την ιδιωτικοποίηση του λιμένος Θεσσαλονίκης το είπα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και δεν έχω να προσθέσω κάτι.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλό επίπεδο ρυθμιστικής διαφάνειας, οι απαιτήσεις που ισχύουν άλλωστε με βάση την αμερικανική νομοθεσία κατά της διαφθοράς είναι πολύ υψηλές. Αυτό που βλέπεις, αυτό είναι. Όταν συνδιαλέγεστε με μια αμερικανική εταιρεία γνωρίζετε από που προέρχονται τα κεφάλαιά της, γνωρίζετε ποιοι είναι οι εταίροι.

-Εκτιμάτε ότι έχουν εκδηλωθεί επενδυτικές κινήσεις που κρύβουν άλλες σκοπιμότητες, πιθανόν και πολιτικές ή γεωπολιτικές;

Οπουδήποτε εμπλέκεται η κυβέρνηση εμπλέκεται και η πολιτική. Αυτή είναι η φύση της δημοκρατίας. Το σημαντικό είναι όπως είπα να καταστήσουμε σαφές ότι λειτουργούν οι δικλίδες ασφαλείας, οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί που έχουν τα συστήματα και των δυο χωρών.

Ωστόσο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους, θέτοντας τα κατάλληλα ερωτήματα.

-Πέραν των οικονομικών θεμάτων ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο πλαίσιο της παρούσας γεωπολιτικής κατάστασης;

Βασική προτεραιότητα θα είναι πάντα η οικονομία και το πως θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να βγει από την κρίση με βιώσιμο τρόπο. Το 2018 είναι προφανώς ένα έτος ορόσημο από αυτή την άποψη διότι τελειώνει το πρόγραμμα.

Αλλά επίσης αναγνωρίζουμε σε στρατηγικό επίπεδο όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Επομένως, εργαζόμαστε για να δούμε πως μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας και πως θα συνεργαστούμε για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ελλάδα, είτε πρόκειται για την προσφυγική κρίση, είτε για τη διεθνική τρομοκρατία, την απειλή του ISIS, την απειλή που αποτελεί ο ISIS για την Ευρώπη, τη ρωσική πρόκληση στη Μαύρη Θάλασσα. Τα καλά νέα είναι πως όλα αυτά είναι θέματα στα οποία συγκλίνουν οι αμερικανικές και οι ελληνικές απόψεις. Καμία από αυτές τις προκλήσεις δεν πρόκειται να απομακρυνθεί καθώς οδηγούμαστε στο 2018. Επομένως, είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τη στενή συνεργασία μας.

-Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας πως θα αξιολογούσατε το επίπεδο της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας;

Δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες. Η επιβολή του νόμου της αντιτρομοκρατίας από τις αρχές μας παραμένει το ίδιο έντονη όπως πάντα. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο δημόσιας τάξης, τόσο σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο καθημερινής συνεργασίας μεταξύ του FBI, της ελληνικής αστυνομίας και του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Και όλα αυτά επειδή αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ περίπλοκη και δύσκολη περιοχή.

-Η θέση που υιοθετούν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση της Τουρκίας αναφορικά με τη συνθήκη της Λωζάνης, την οριοθέτηση των συνόρων, το εύρος της εθνικής δικαιοδοσίας στο Αιγαίο, σας προβληματίζουν;

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ μας ήταν πολύ σαφής, σπεύδοντας να επαναδιατυπώσει την άποψή μας για την κυριαρχία της Ελλάδος. Σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου είναι πολύ σημαντικό ότι υπήρχε σαφής ένδειξη από τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την πρόθεση της Ελλάδας να συνεχίσει να εργάζεται πολύ σκληρά για τις σχέσεις της με την Τουρκία. Κι αυτό είναι ένα ακόμη θέμα στο οποίο οι θέσεις της Ουάσιγκτον και της Αθήνας συγκλίνουν. Ήμασταν και οι δυο πολύ σαφείς ότι πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε με την Τουρκία και να συνεχίσουμε να την κρατάμε στο άρμα των Ευρωατλαντικών και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Νομίζω ότι υπάρχουν προφανή ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, ωστόσο οι ΗΠΑ ενθαρρύνθηκαν από το πνεύμα της προσέγγισης του Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του στα θέματα που έθεσε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψή του.

-Υπήρξε έντονη κριτική για τη χρονική στιγμή της επίσκεψης Ερντογάν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η συγκυρία ήταν εντελώς λάθος.

Στη διπλωματία δεν μπορείς να επιλέξεις. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι και η κατάλληλη να ασχοληθούμε με ένα οποιοδήποτε θέμα. Κατά τη γνωστή αγγλική ρήση “πρέπει να παίξεις με τα χαρτιά που σου μοίρασαν”. Και ασφαλώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την Τουρκία αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρό της. Υποστηρίζουμε άλλωστε σθεναρά την ιδέα ότι οι δυο αυτοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχουν τους ισχυρότερους δυνατούς, πιο ανοιχτούς και πιο ειλικρινείς διαύλους επικοινωνίας.

Πηγή: Capital.gr


Exit mobile version