Quantcast
Alpha Bank: Αυξάνονται οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους - enikonomia.gr
share

Alpha Bank: Αυξάνονται οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους

δημοσιεύτηκε:

Αυξάνονται οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας εντός των επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με ττο εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank, η οποία διαπιστώνει εντατικοποίηση των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς και η αναδιάταξη της διαπραγματευτικής ομάδας.

Στην ανάλυσή της η Alpha Bank επισημαίνει ότι σταδιακά αποτυπώνεται στην καθοδική αντίδραση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων στην αγορά ομολόγων την τρέχουσα εβδομάδα.

Επίσης, χαρακτηρίζει καθοριστικής σημασίας τον τερματισμό της παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας, καθώς, όπως λέει, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα ενδεχόμενα διαπραγματευτικά οφέλη να απολεσθούν, εξαιτίας της καθίζησης της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας.
Όπως αναφέρει, η εξασθένιση του ευρώ, που διευρύνει τις εξαγωγικές επιδόσεις της χώρας, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο των τιμών των καυσίμων που τονώνει την οικονομική δραστηριότητα και την ιδιωτική κατανάλωση και επίσης, η υιοθέτηση από την ΕΚΤ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, διαμορφώνουν ένα σχετικά ευνοϊκό σκηνικό.

Η πορεία των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων ήταν έντονα ανοδική σε όλο το διάστημα των άκαρπων συζητήσεων με τους θεσμούς.

Αντίθετα, η πτώση των αποδόσεων ομολόγων των υπολοίπων χωρών του ευρωπαϊκού νότου ενσωματώνει σε μεγάλο βαθμό τις ευνοϊκές επιπτώσεις της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και των προσδοκιών που συνδέονται με την αποτελεσματικότητά του.

Την περίοδο 2009-2014, η αστάθεια του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και η αδυναμία υλοποιήσεως των μεταρρυθμίσεων ήταν ο βασικός παράγοντας για τις λιγότερο εντυπωσιακές επιδόσεις της Ελλάδας σε σχέση με εκείνες των άλλων χωρών που είτε ήταν σε πρόγραμμα, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είτε απλά αντιμετώπιζαν δημοσιονομική αδυναμία.

Οι χώρες που επέτυχαν δημοσιονομική προσαρμογή σε διαστάσεις ανάλογες με εκείνες της Ελλάδας, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, παρουσίασαν είτε αύξηση του ΑΕΠ (Ιρλανδία), είτε πολύ μικρότερη μείωση του ΑΕΠ (Πορτογαλία) από αυτήν που υπέστη η Ελλάδα σωρευτικά στην περίοδο 2009 -2014 (-25,8%).

Η Ελλάδα επέτυχε μια μεγάλη σε ένταση δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία συνοδεύθηκε από πολύ μεγαλύτερη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης και υψηλή ανεργία.

Η διαφορά, ωστόσο, στο ύψος των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην χώρα μας σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, συνδέεται με τις διαταραχές (shocks), που υπέστη το επιχειρηματικό περιβάλλον από τις συχνές περιόδους υψηλής αβεβαιότητας ως προς την θέση της χώρας στην Ευρωζώνη. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.