Με 239 νέες δομές εξωνοσοκομειακής φροντίδας στο αστικό περιβάλλον και 1.300 νέους οικογενειακούς γιατρούς, επιχειρείται η συγκρότηση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Με την παρέμβαση αυτή, επιδιώκεται η ανακούφιση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, όπου συρρέουν ετησίως 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Απλές καταστάσεις υγείας, θα αντιμετωπίζονται πλέον μακριά από τα νοσοκομεία, από γιατρούς γειτονιάς, οι οποίοι θα γνωρίζουν το ιστορικό των πολιτών.
Τα παραπάνω προβλέπονται σε προσχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα για διαβούλευση. Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο, όπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Σταμάτης Βαρδαρός. Οι αλλαγές που επέρχονται σε λειτουργικό επίπεδο είναι οι εξής:
Από τον επόμενο μήνα έως τον Ιούνιο, θα λειτουργήσουν 50 έως 60 νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε 65 αστικά κέντρα με υψηλή ανεργία, χαμηλά εισοδήματα και υγειονομική ένδεια. Έως το τέλος του έτους θα έχουν λειτουργήσει 239 σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για χώρους 100 έως 120 τ.μ., οι οποίοι θα στελεχώνονται με γιατρούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, όπως παθολόγοι και παιδίατροι, και το αναγκαίο προσωπικό, όπως νοσηλευτές. Η πρόσβαση στις ΤΟΜΥ θα είναι ελεύθερη και δωρεάν, με την προϋπόθεση πως κάθε πολίτης θα έχει εγγραφεί μέσω ψηφιακού συστήματος.
Στην περίπτωση που θα χρειαστεί κάποια εξέταση, η αιμοληψία θα γίνεται στο ΤΟΜΥ και τα δείγματα θα στέλνονται σε Κέντρο Υγείας ή εργαστήριο με το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένη η τοπική ομάδα. Συμβάσεις θα υπάρξουν και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Όταν ο γιατρός κρίνει πως ο εξεταζόμενος ασθενής πρέπει να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο, θα μπορεί να κάνει χρήση ενός «πακέτου» ραντεβού που θα του έχουν παραχωρηθεί για το εφημερεύον τμήμα επειγόντων περιστατικών.
Προτεραιότητα
Τα ραντεβού των γιατρών της Πρωτοβάθμιας στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη κλείνονται κατά προτεραιότητα. Ο ασθενής, δηλαδή, που θα παραπεμφθεί από ΤΟΜΥ σε νοσοκομείο θα εξυπηρετηθεί πιο σύντομα από κάποιον ο οποίος θα πάει μόνος του στο νοσηλευτικό ίδρυμα, εκτός εάν ο δεύτερος είναι επείγον περιστατικό.
Με την ίδια λογική θα λειτουργούν τα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Πολυδύναμα Ιατρεία, Ειδικά και Τοπικά Ιατρεία. Οι δομές αυτές θα αποκαλούνται στο εξής «Κέντρα Υγείας» ή ΤΟΜΥ (εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις μεγέθους), ενώ καταργείται η ονομασία Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), στο οποίο ανήκουν σήμερα.
Το τακτικό ωράριο των ΤΟΜΥ είναι επτάωρο και πενθήμερο, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Οι υπηρεσίες θα παρέχονται σε δύο βάρδιες, από 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από 2 το μεσημέρι έως 9 το βράδυ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, εξετάζεται το ενδεχόμενο 24ωρης λειτουργίας Κέντρων Υγείας σε μεγάλα αστικά κέντρα. Εκτιμάται πως με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει εξορθολογισμός της κίνησης στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, όπου το 70% των περιστατικών δεν είναι επείγοντα.
Ο τρίτος πυλώνας παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, οι οποίοι συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Θα υπογραφούν νέες συμβάσεις, στις οποίες θα καθορίζεται και πληθυσμός αναφοράς. Η πρόβλεψη για το νέο σύστημα είναι ένας παθολόγος ή γενικός γιατρός να καλύπτει 2.000 έως 2.500 ενηλίκους, ένας παιδίατρος 1.000 έως 1.500 παιδιά και ένας μικροβιολόγος 25.000 έως 30.000 κατοίκους.
Τον Μάιο η προκήρυξη 3.000 θέσεων εργασίας στις ΤΟΜΥ
Με 3.000 προσωπικό θα λειτουργήσουν οι 239 ΤΟΜΥ σε ολόκληρη τη χώρα. Από τις θέσεις αυτές, που θα προκηρυχθούν τον Μάιο, οι 1.300 αφορούν γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και οι 1.700 λοιπό προσωπικό. Σε πρώτη φάση, οι ΤΟΜΥ θα χρηματοδοτηθούν για μία 4ετία από το ΕΣΠΑ και στη συνέχεια από εθνικούς πόρους. Οι γιατροί θα λάβουν μισθό επιμελητή α’ του ΕΣΥ (περίπου 1.500€ καθαρά) και μετά το τέλος της τετραετούς θητείας τους θα μπορούν να απορροφηθούν στο ΕΣΥ. Το λοιπό προσωπικό θα αμείβεται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου.
Οι γιατροί που υπηρετούν με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα Κέντρα Υγείας, μπορούν ?έπειτα από αίτησή τους και απόφαση της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ)? να συμμετέχουν στην τακτική λειτουργία, πρωινή και απογευματινή, του αντίστοιχου με την ειδικότητά τους τμήματος του νοσοκομείου αναφοράς. Μπορούν να μετέχουν στις εφημερίες του, ακόμη και στα χειρουργεία.
Οι ΤΟΜΥ συστήνονται ως αποκεντρωμένες μονάδες των Κέντρων Υγείας και στελεχώνονται από γιατρούς ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Παιδιατρικής, νοσηλευτή, επισκέπτη Υγείας, κοινωνικό λειτουργό και διοικητικό προσωπικό. Σε κάθε ΥΠΕ θα λειτουργούν κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια, τα οποία θα διασυνδέονται με τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας. Θα λειτουργούν, σε δύο βάρδιες, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Το προωθούμενο προσχέδιο του υπουργείου προβλέπει, επίσης, τη λειτουργία σε κάθε ΥΠΕ κέντρων ειδικής φροντίδας, στα οποία θα παρέχονται υπηρεσίες ειδικής αγωγής και αποκατάστασης, οδοντιατρική φροντίδα, οδοντοπροσθετική και φυσικοθεραπεία.
Σε περιοχές όπου οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τον πληθυσμό ευθύνης τους, καθήκοντα οικογενειακού γιατρού θα ασκούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, στο ιατρείο ή κατ’ οίκον, ανάλογα με το τι προβλέπει η σύμβασή τους.
Οι τοπικές μονάδες υγείας σε αριθμούς
- 3.000 γιατροί και λοιπό προσωπικό θα στελεχώσουν τις νεοσύστατες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας (ΤΟΜΥ) σε ολόκληρη τη χώρα. Οι θέσεις των 1.300 γιατρών και οι 1.700 λοιπού προσωπικού θα προκηρυχθούν τον Μάιο.
- 1.500 ευρώ καθαρά είναι ο μισθός που θα λαμβάνουν οι γιατροί που θα στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Η σύμβασή τους θα είναι τετραετής και στη συνέχεια θα τους παρέχεται η δυνατότητα απορρόφησης στο ΕΣΥ.
- 50-60 ΤΟΜΥ θα έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας έως τον Ιούνιο. Εως το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν 239 ΤΟΜΥ σε 65 αστικές περιοχές της χώρας με κοινωνικά προβλήματα.
- 2.000-2.500 ενηλίκους θα καλύπτει κάθε γενικός γιατρός ή παθολόγος, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του νέου συστήματος. Για την ειδικότητα της Παιδιατρικής προβλέπεται πληθυσμός αναφοράς 1.000 έως 1.500 παιδιά.