Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου όπου μίλησε για την εξωτερική πολιτική, την οικονομία αλλά και τις εθνικές εκλογές που “έπρεπε να είχαν γίνει χθες”.
Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας, o Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως “ο πυρήνας της κριτικής που ακούμε στην κυβέρνηση έχει να κάνει με τη στρατηγική στάση της απέναντι στην ανάγκη κρατικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έχει να κάνει με το ότι η κυβέρνηση είναι εμμονικά νεοφιλελεύθερη”, τονίζοντας ότι σε περίοδο τέτοιας κρίσης “σε καμία άλλη χώρα δεν ευδοκιμεί αυτή η σχολή οικονομικής σκέψης”.
“Όταν ξεκινούσε η ενεργειακή κρίση πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει ένα επιπλέον 17% της ΔΕΗ και να προχωρήσει σε μία διαδικασία όπου η ΔΕΗ λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και με στόχο την κερδοφορία της Επιχείρησης για μερίσματα στους μετόχους και της τιμής της στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Δεν μπορεί να είναι αυτό το μέλημα της ΔΕΗ σήμερα” είπε ενώ πρόσθεσε “εμείς ακυρώσαμε το σενάριο της κυβέρνησης Σαμαρά για τη μικρή ΔΕΗ και λειτουργήσαμε τη ΔΕΗ με κριτήριο το κοινωνικό όφελος, δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ στους καταναλωτές το τιμολόγιο όσο ήμασταν κυβέρνηση, και πέρασε και δυσκολίες η ΔΕΗ. Επίσης, το θέμα με την ενεργειακή στρατηγική, με τον λιγνίτη. Υπήρξε μια εντελώς λάθος στρατηγική μέσα από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
“Δεν υπήρχε λόγος να προτρέξουμε ως χώρα, να προσδέσουμε στο ενεργειακό μίγμα της χώρας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο” επεσήμανε και τόνισε ότι είναι μεγάλο θέμα η απουσία ελέγχων του κράτους στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, σημειώνοντας ότι “δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην τιμή χονδρικής”. Είπε ακόμη ότι δεν υπήρξε καν πρόθεση να αναγνωρίσουν τα υπερκέρδη… Στην Ελλάδα φτάσαμε Μάρτιο, και υπό τις δικές μου πιέσεις στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να αναγνωρίσει τα υπερκέρδη και ακόμη ψάχνουν πώς και τι θα φορολογήσουν” σημείωσε.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η κοινή ωφέλεια. “Έχουμε σχέδιο που συνδυάζει και αυτό που έκανε η Πορτογαλία και η Ισπανία, με πλαφόν στα κέρδη για τους παραγωγούς, ρυθμιστικούς κανόνες, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Πιστεύουμε με αυτόν τον σχεδιασμό μπορούμε να έχουμε αισθητή πτώση των τιμών” είπε.
Σχετικά με την ακρίβεια στο ράφι είπε ότι πρέπει να υπάρξει και δημοσιονομική παρέμβαση, με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα και μείωση του ΕΦΚ. “Όσο η χώρα βρίσκεται στη ρήτρα διαφυγής και δεν έχει υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, μπορούμε να έχουμε τέτοιες παρεμβάσεις. Πρέπει να διεκδικήσουμε με τις χώρες του Νότου, εξαιτίας αυτής της κρίσης, η λεγόμενη ρήτρα διαφυγής να πάρει παράταση και για το 2023 και για την Ελλάδα” επεσήμανε. Επιπρόσθετα, παρέπεμψε στις προτάσεις που έχει ήδη διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι “το βάρος για την ελληνική κοινωνία” είναι ενδεχομένως μεγαλύτερο και από “τα χρόνια του μνημονίου”.
“Αυτό που φοβάμαι όσο περνάει ο καιρός και δεν υπάρχει ουσιαστική αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της κρίσης, δεν είναι αν θα κερδίσουμε τις εκλογές αλλά τι θα παραλάβουμε πάλι”, δήλωσε μάλιστα ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι “οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες”.
Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση αλλά και την ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, με προγραμματική σύγκλιση και μια κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί από τουλάχιστον δύο κόμματα, η οποία “θα μπορέσει να δώσει μια ανάσα στην ελληνική κοινωνία”.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
Σχετικά με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας σχολίασε: “Όπως θα διαπιστώσατε, όσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν εκτός Ελλάδας, επειδή ακριβώς έχω κι εγώ εμπειρία και αντιστοίχως έχω εμπειρία από περιπτώσεις που πριν πατήσω το πόδι μου στη χώρα, η αντιπολίτευση έβγαζε ανακοινώσεις διαμορφώνοντας την εικόνα πριν τη δούμε με ψυχραιμία, δεν μίλησα. Υπήρξε κριτική όχι τόσο για την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο όμως. Η παρουσία του εκεί είχε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, ιδιαίτερα τιμητική για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό είναι τιμητική στιγμή για τη χώρα και τον Πρωθυπουργό που προσκαλείται να μιλήσει στο Κογκρέσο”.
Συνέχισε κάνοντας αναφορά στην ουσία της κριτικής, όπως είπε: “Όταν κοπάσουν τα χειροκροτήματα, πρέπει να δούμε τι διαμορφώνεται, τι κερδίζουμε, τι χάνουμε, τι διεκδικήσαμε, τι δεσμεύσεις, τι υποσχέσεις πήραμε. Διότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα γενικά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μια χώρα που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περιοχή με πολύ δύσκολο γείτονα, ο οποίος τυγχάνει, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά επιθετικός, να είναι σύμμαχος. Αυτό είναι το οξύμωρο. Και είναι χώρα του ΝΑΤΟ και αυτή. Και δεν πέρασαν 24 ώρες από το πέρας της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και είδαμε τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Ουάσινγκτον να συναντάται με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν”.
“Δύο μοντέλα άσκησης πολιτικής και επιρροής”
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: “Είναι δύο διαφορετικά μοντέλα άσκησης πολιτικής και επιρροής. Το ένα μοντέλο είναι αυτού που γκρινιάζει διαρκώς και γίνεται ενοχλητικός και ζωηρός, αλλά στο τέλος της μέρας, για να μην είναι ενοχλητικός, κερδίζει και το μοντέλο αυτού που δηλώνει ότι είναι πρόθυμος και ευχαριστημένος με τα χειροκροτήματα, αλλά στο τέλος της ημέρας κερδίζει μόνο τα χειροκροτήματα και δεν κερδίζει. Το θέμα δεν είναι να θαυμάζουμε ή να αυτοθαυμαζόμαστε, το θέμα είναι ποιο είναι το αποτέλεσμα… Δεν υιοθετούμε και το μοντέλο του πρόθυμου που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικήσει. Όχι και το μοντέλο εκείνο που λέει ότι είναι δεδομένος σύμμαχος και αρκείται σε ένα χτύπημα στην πλάτη και σε μια αβροφροσύνη. Διότι στην προκειμένη περίπτωση το μεγάλο ζήτημα είναι ότι η Τουρκία έχει κερδίσει -απ’ ό,τι φαίνεται- την ενίσχυση του στόλου της με 40 επιπλέον F-16, ενώ πήρε S-400. Προκύπτει από την εισήγηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ”.
Στην επισήμανση ότι η κυβέρνηση και στη γαλλική αμυντική συμφωνία και στη συμφωνία με τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμάσει το έδαφος και όταν βρέθηκε στην αντιπολίτευση τα ξέχασε όλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε: “Είναι σωστό και ορθό ότι εμείς προετοιμάσαμε και διαπραγματευτήκαμε τη δυνατότητα μιας αναθεώρησης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Να σας πω ότι από το 2016 όταν πρωτοσυνάντησα τον Μπάιντεν ως αντιπρόεδρο του Ομπάμα στο Νταβός, μου έθεσε επί τάπητος την επιθυμία των ΗΠΑ να ανανεώσουμε τις βάσεις στη Σούδα, από την ετήσια ανανέωση σε πενταετία”.
“Δεν του απάντησα αρνητικά, του είπα να το συζητήσουμε , να το διαπραγματευτούμε, τι μας δίνετε, τι παίρνουμε, τι χάνουμε από αυτήν τη διαδικασία; Μέσα από μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις ΗΠΑ, που δεν κλείσαμε, δεν αρνηθήκαμε το αίτημά τους, τι κερδίσαμε; Κερδίσαμε επενδύσεις στη χώρα” είπε και ανέλυσε τα έργα που ξεκίνησαν στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και όσα πέτυχαν οι ίδιοι.
Ακολούθως, αναφερόμενος στη συμφωνία του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου για τις βάσεις που είχε καταληκτική ημερομηνία και τελικά δεν έφυγαν από τη χώρα, σχολίασε: “Αυτά που είχε πει ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου στη Βουλή απέναντι στον επίσης αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993, ισχύουν και σήμερα. Είχε πει ότι υπάρχουν δύο τρόποι να κερδίσει η χώρα από μια διαπραγμάτευση με την υπερδύναμη για την παρουσία της στη χώρα αν θέσει ανταλλάγματα. Είναι οι δύο όψεις ενός νομίσματος: στα δίνω όλα επειδή είσαι υπερδύναμη, δεν κερδίζω κάτι. Και η άλλη είναι ότι σου λέω ότι θέλω εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Τουρκίας και αν δεν μου τις δώσεις μπορεί να σου πω και όχι. Εδώ συγκρούονται δύο διαφορετικά μοντέλα για την εξωτερική πολιτική. Πολύ φοβάμαι, γιατί στο τέλος της ημέρας δεν πρέπει να επιδιώκουμε τις πολιτικές εντυπώσεις. Πρέπει να έχουμε όλη την πολιτική ευθύνη για το ποια είναι η επόμενη ημέρα στη χώρα. Βλέπω μια Τουρκία που αναβαθμίζεται από τις εξελίξεις. Μπορεί να μην θαυμάζουμε καθόλου τον Ερντογάν, αλλά είναι ένας Ερντογάν που μέσα από την πολιτική του κερδίζει διαρκώς”.
“Εισηγήθηκα και εισηγούμαι και θα έπραττα και θα πράξουμε ως κυβέρνηση να μην μας θεωρεί κανείς δεδομένους γιατί έτσι δεν σου δίνει κανείς σημασία. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που θα έχει αυτόν τον χαρακτήρα του εκβιασμού αλλά θα πρέπει να είναι υπολογίσιμη χώρα. Δεν θα στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή ενός πολέμου, δεν θα ανανεώνουμε επ’ αόριστον τις βάσεις χωρίς ανταλλάγματα, δεν θα είμαστε εμείς που θα σπεύδουμε να αγοράζουμε όπλα γιατί οι σύμμαχοί μας δίνουν διαρκώς περισσότερα όπλα στην Τουρκία” πρόσθεσε σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Σχετικά με τα F35, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι “αρνητικός”, αλλά εκφράζει “προβληματισμό για την κούρσα εξοπλισμών” που δεν έχει “τέλος” αλλά και για τη “στάση των συμμάχων να το παίζουν δίπορτο” εξοπλίζοντας την Τουρκία. “Αυτό δεν είναι συμμαχία” τόνισε.
Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε επίσης στον Πρωθυπουργό ότι δεν ανέφερε τη λέξη “Τουρκία” μπροστά στις κάμερες, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την ερώτηση που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Ντέιβιντ Ιγνάτιος “για την κατρακύλα” της χώρας στην τελευταία θέση στην Ευρώπη ως προς την ελευθερία του Τύπου, λέγοντας πως τέτοια ερώτηση “δύσκολα θα δεχόταν σε μια συνέντευξη στην Ελλάδα”.
“Θέλω να είμαι δίκαιος απέναντί σας. Και επειδή μιλήσατε για σπάνιο φαινόμενο (σ.σ. του Realfm) κι όντως είχατε δίκαιο στη λέξη σπάνιο κι αυτό είναι που κατηγορώ την κυβέρνηση: ότι φτιάχνει ένα καθεστώς, διότι το real είναι ένα σπάνιο πράγμα. Εσείς πέρα από τα ντολμαδάκια, ρωτήσατε τον κύριο Μητσοτάκη και για τις αιτίες που μας έχουν οδηγήσει στην 108η θέση στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου, που ήταν οι διώξεις δημοσιογράφων, Βαξεβάνη και Παπαδάκου. Ρωτήσατε, δεν ξέρω αν έχει δεχθεί αλλού ερώτηση για αντίστοιχα θέματα που πονάνε. Αυτό είναι πολύ προβληματικό, γιατί έχουμε δώσει αγώνες για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό σ’ αυτόν τον τόπο και πρέπει είτε είσαι δεξιός είτε αριστερός, στα ζητήματα αυτά να έχουμε μεγάλη ευαισθησία” υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Για τις εσωκομματικές εκλογές υπογράμμισε: “Για εμάς ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία και αισθάνομαι δικαιωμένος που πήραμε ρίσκο και πιστεύω ότι μας βγήκε. Δεν υπήρχε ανθυποψήφιος, δεν υπήρχε αμφισβήτηση για το ποιος θα είναι πρόεδρος στον βαθμό που είχα θέσει την πρόθεσή μου για επανεκλογή. Ήταν ένα ρίσκο για τη συμμετοχή, όχι μόνο επειδή δεν υπήρχε ανθυποψήφιος αλλά και γιατί δεν κάναμε αυτό που κάνουν άλλα κόμματα, να προσκαλέσουμε τους φίλους γενικά να έρθουν στην κάλπη αλλά ζητήσαμε να έρθουν να εγγραφούν μέλη του κόμματος όσοι προσέλθουν στην κάλπη. Ψήφιζε και ο φίλος και στον βαθμό που υπήρχαν και άλλοι υποψήφιοι και δημιουργείτο ανταγωνισμός, ακόμη και στοιχήματα σε καφενεία για το ποιος θα εκλεγεί, είχαμε και περιπτώσεις όπου προσήλθαν στις κάλπες και οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Όπως επεσήμανε στη συνέχεια “για εμάς ήταν μια διαδικασία πολύ ουσιαστική, για ένα κόμμα που κυβέρνησε έχοντας 30.000 μέλη περίπου, έχουμε φθάσει σ’ έναν αριθμό 170.000. Πριν από την κάλπη είχαμε 60.000, άρα τριπλασιάσαμε σχεδόν τα μέλη μας… Είναι μια πολιτική ευθύνη. Η επόμενη ημέρα, είναι μέρα ευθύνης για εμάς αλλά βγάζουμε κάποια συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει. Είναι ένα κόμμα που πριν από 10 χρόνια ήταν ένα κόμμα του 3%, κυβέρνησε τον τόπο για πολλές διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις πήρε πάνω από το 30% των ψηφοφόρων, άρα δημιούργησε μια σχέση με την κοινωνία, που είναι σταθερή. Και τώρα αυτό αποτυπώνεται και σε επίπεδο μελών. Αντιστοιχείται σ’ έναν βαθμό ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος του 3% με τον σημερινό κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και αυτό ήταν ένα προσωπικό μου στοίχημα, το οποίο το έθεσα το βράδυ των εκλογών της ήττας, αλλά μ’ ένα υψηλό ποσοστό, όπου έθεσα τον στόχο να αντιστοιχηθούμε με την κοινωνική μας δυναμική και νομίζω σε μεγάλο βαθμό το πετύχαμε.
Για την απουσία ανθυποψηφίου, τόνισε: “Υπάρχουν πολλά ικανά στελέχη, αλλά τώρα δεν υπήρξε τέτοια πρόθεση, γιατί δεν υπάρχει διαφορετικό στρατηγικό και πολιτικό σχέδιο στο κόμμα, αλλά αυτό έκανε πιο δύσκολη τη συμμετοχή” ενώ πρόσθεσε ότι στη σημερινή εποχή δεν είναι εύκολη η ένταξη σ’ ένα κόμμα.
Σχετικά με την Κεντρική Επιτροπή, όπου εξελέγησαν γυναίκες υποψήφιες στις πρώτες θέσεις σε Αττική και Θεσσαλονίκη, αλλά και για το “ρεύμα” του Παύλου Πολάκη στην Κρήτη, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε: “Οι εκλογές μας ήταν χωρισμένες σε 13 Περιφέρειες. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ενδιαφέρον δημοσιογραφικό τράβηξε η Αττική όπου είχε τους μισούς, τους 150 από τους 300 που εκλέγονται στην Κεντρική Επιτροπή. Την Κεντρική Επιτροπή είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν τα μέλη που ήταν εγγεγραμμένα έως τις 21 Μαρτίου, άρα τα 60.000 μέλη και όχι τα επιπλέον 110.000 μέλη που ενεγράφησαν την ημέρα της ψηφοφορίας. Ενδεχομένως αυτό να έχει αξία να το έχει κάποιος υπόψιν του. Βλέπουμε το στοιχείο της ανανέωσης αλλά και το στοιχείο της ψήφου σε γυναίκες: Οι δύο πρώτες στην Αττική Έφη Αχτσιόγλου και Ρένα Δούρου, οι δύο πρώτες στην Κεντρική Μακεδονία γυναίκες, η Θεοδώρα Τζάκρη και η Κατερίνα Νοτοπούλου”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ότι για πρώτη φορά έγινε εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.
Σχετικά με τους ΠΑΣΟΚογενείς, σχολίασε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ψηφίζουν περισσότερα από 10 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όσον αφορά στο αν ευνοήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη φθορά του ΠΑΣΟΚ την εποχή των μνημονίων και από τη συνεργασία με τη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: “Αυτό που ζητώ είναι να μην έχει κανείς κλειστά τα χαρτιά σε σχέση με το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Είναι δικαίωμά του να πει αν θα συνεργαστεί ή δεν θα συνεργαστεί. Αλλά όταν τον ρωτάνε ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και δεν λέει το αυτονόητο, δηλαδή ότι τα κόμματα που θα κυβερνήσουν, αυτός που θα έχει το προβάδισμα στην λαϊκή ετυμηγορία θα έχει το προβάδισμα και στο να επιλέξει τον Πρωθυπουργό, αφήνονται σκιές που έχουν και θεσμικό αντίκτυπο. Οι περίοδοι εκείνοι που πρωθυπουργοί έβγαιναν στις παρακάμερες με παρεμβάσεις εξωθεσμικών παραγόντων και του παλατιού είναι σκοτεινή εποχή και πολύ μακρινή. Οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό και όχι να διορίζονται”.
Ενώ για λύση τύπου Παπαδήμου είπε: “Όσο δεν ξεκαθαρίζει τις θέσεις του το ΚΙΝΑΛ δημιουργεί υπόνοιες ότι έχει στο μυαλό του λύσεις τύπου Παπαδήμου και λύσεις τραπεζιτών και μη πολιτικών προσώπων”.