Αλέξης Τσίπρας: Θα πετύχουμε γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, άνοιξε η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. «Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας που σημείωσε: «έχουμε μπροστά μας μία σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μας περιμένει όμως και σύγκρουση με παθογένειες και αδυναμίες στο εσωτερικό. Η πορεία ανασυγκρότησης της πατρίδας μας θα είναι μακρόχρονη».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε, παράλληλα, πως η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις: «Έχουμε δημοκρατική υποχρέωση και καθήκον να μην διαψεύσουμε, να μην απογοητεύσουμε τους πολίτες μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας».

«Θα πετύχουμε γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις»

«Έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική, θα πετύχουμε γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις. Μόνο μία. Να υπηρετήσουμε τον λαό» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους σημείωσε: «Σε μια διαπραγμάτευση που επιτέλους ξεκίνησε, η Ελλάδα καταθέτει προτάσεις, δεν δέχεται εντολές και μάλιστα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (…)η ατζέντα αλλάζει, η Ελλάδα παραμένει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αλλά για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια με θετικό πρόσημο, ως πρωταγωνιστής και όχι ως κομπάρσος».

«Κατόπιν ελληνικής επιμονής το χρονικό όριο της 28ης Φεβρουαρίου»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για την σύναψη ενός νέου συμβολαίου μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα σέβεται παράλληλα τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ένωσης, αλλά και την λαϊκή κυριαρχία και θα είναι αμοιβαία επωφελές τόσο για την χώρα μας, όσο και για τους εταίρους της.

«Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη (…) Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξανακάνει τα λάθη του σκοτεινού παρελθόντος, γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να ξαναζήσει την εποχή των τεράτων», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος προσέθεσε αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της χώρας: «Διαπραγματευόμαστε μία νέα συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι τον Ιούνιο έτσι ώστε να έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που απαιτείται από την διαπραγμάτευση (…)Η Ελλάδα δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθος και της καταστροφής».

Επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προηγούμενη κυβέρνηση και στη στάση της στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης: «Κατόπιν ελληνικής επιμονής προσδιορίστηκε το χρονικό όριο της 28ης Φεβρουαρίου. Η πρόταση ήταν για παράταση έξι μηνών (…)Το δυστύχημα είναι ότι η απερχόμενη κυβέρνηση φρόντισε φεύγοντας να κάψει τα σπαρτά και να ρίξει τις γέφυρες, ώστε να αναγκάσει την χώρα να ξαναμπεί σε νέες περιπέτειες και σε νέο μνημόνιο. Και αυτό σας το λέω πια μετά λόγου γνώσεως».

«Ευρωπαϊκή κρίση-ευρωπαϊκή λύση»

«Η στρατηγική μας δεν αφορά μόνο την Ελλάδα γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, ποτέ δεν ήταν. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και η κρίση θα είναι επίσης ευρωπαϊκή», ανέφερε ο πρωθυπουργός που υπογράμμισε:  «Σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν μόνο τεχνοκράτες, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας, ο λαϊκός παράγοντας, ο ελληνικός λαός και οι λαοί της Ευρώπης που δεν θα επιτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη».

Στο πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων, ο  Έλληνας πρωθυπουργός παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η θεσμική ανασυγκρότηση, η σταδιακή αποκατάσταση του βασικού μισθού στα 751 ως το 2016, καθώς και η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων. Ως πρώτη προτεραιότητα τέθηκε η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με την λήψη μέτρων όπως η παροχή δωρεάν σίτισης, στέγης, ρεύματος και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα νοικοκυριά «που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας».

Ειδικότερα, οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός:

-αποκατάσταση αντισυνταγματικών απολύσεων  (καθαρίστριες ΥΠΟΙΚ, διοικητικοί υπάλληλοι ΑΕΙ, σχολικοί φύλακες)

-αποσυμφόρηση δημόσιας διοίκησης

-κατάργηση προκλητικών σπαταλών

-επανεξέταση προνομίου βουλευτικού αυτοκινήτου

-σύγχρονο πειθαρχικό δίκαιο δημοσίων υπαλλήλων

-κοινωνική ανταποδοτικότητα δημόσιας διοίκησης

-αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά κριτήρια

-αξιοποίηση δυνατοτήτων νέων τεχνολογιών

-νέο θεσμικό πλαίσιο διοικητικής μεταρρύθμισης

-κατάργηση διατάξεων που δίνουν ασυλία στα μέλη των ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και της ΤτΕ

-σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια

-εκκίνηση διαδικασίας ελέγχου δημοσίων συμβάσεων

-επανασύσταση (με νόμο) της νέας ελληνικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης από μηδενική βάση, αποκλειστικά με πόρους από το ανταποδοτικό τέλος

-εφαρμογή πλαισίου για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων μέσων ενημέρωσης, προκήρυξη διαγωνισμών για διαφανή αδειοδότηση

-επαναφορά του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς

-άμεση χορήγηση ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών

-ενιαία και προοδευτική κλίμακα

-κατάργηση ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας

-κατάργηση ρύθμισης που μετατρέπει το αδίκημα της μη πληρωμής οφειλών προς το δημόσιο σε διαρκές

-άμεση αποκατάσταση ελεύθερων συλλογικών δια & προστασία από τις μαζικές απολύσεις

-σταδιακή αποκατάσταση βασικού μισθού στα 751 ευρώ ως το 2016

-σύσταση ταμείου εθνικού πλούτου

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version