Ακυρώνονται οι 4 διαγωνισμοί για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική

Ακυρώνονται οι τέσσερις εν εξελίξει διαγωνισμοί για την κατασκευή αντίστοιχων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπως αποφάσισε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), με βάση εισήγηση της πρόεδρου του και περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Η κα Δούρου ζήτησε την ακύρωση των τεσσάρων διαγωνισμών, οι οποίοι βρίσκονταν στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, με το επιχείρημα πως το σχέδιο κατασκευής τους είναι ασύμβατο με την ανάγκη ριζικής αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ), που αποτελεί προτεραιότητά για τη νέα διοίκηση της περιφέρειας.

“Το ισχύον ΠΕΣΔΑ συντηρεί τη διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων και επιβάλλει την ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής ως εσαεί κύριο υποδοχέα του 85% των παραγομένων αποβλήτων. Το σχέδιο των 4 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) υπηρετεί ακριβώς αυτή τη στρατηγική επιλογή”, τόνισε η Περιφερειάρχης, Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, προσθέτοντας: “Είμαστε σαφείς: απορρίπτουμε συνολικά και επί της αρχής το περιεχόμενο και τον τρόπο της υλοποίησης του σχεδίου για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ”.

Η κα Δούρου υποστήριξε ότι “το σχέδιο των 4 ΜΕΑ με ΣΔΙΤ υποσκάπτει τις προτεραιότητες και τις αρχές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς προϋποθέτει την εγγυημένη τροφοδοσία των ΜΕΑ με απορρίμματα και την απαλλαγή των επενδυτών για κάθε μεταβολή των συνθηκών”. Το γεγονός επίσης ότι ο “σχεδιασμός αυτός εκπονήθηκε και προωθήθηκε σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας”, ότι “προωθεί τη δέσμευση των ΟΤΑ, μέσω της ενεχυρίασης των δημοτικών τελών επί τριακονταετία”. “Επιβαρύνονται οι δημότες μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, καθώς, σύμφωνα με τη λογική του σχεδιασμού αυτού, στόχος είναι η διασφάλιση, επί 30 χρόνια, της απρόσκοπτης κερδοφορίας των επενδυτών”.

Κατά την περιφερειάρχη, «οι σχεδιασμοί των ΣΔΙΤ για τις 4 Μονάδες Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων δεν είναι μονόδρομος”. “Αντιθέτως, μονόδρομος είναι η επιλογή ενός οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων. Όπως μονόδρομος είναι η αντίσταση στους σχεδιασμούς της κεντρικής κυβέρνησης, η οποία άρον – άρον, επιχειρεί να περιορίσει τα περιθώρια δράσης της νέας διοίκησης”.

Πάντως αρκετοί δήμαρχοι αντιδρούν στο σχέδιο της κας Δούρου καθώς θεωρούν πως θα χαθεί πολύτιμος χρόνος όταν χρειάστηκαν περίπου 30 χρόνια ώστε να χωροθετηθούν οι τέσσερις μονάδες επεξεργασίας και να προχωρήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί. Αναρωτιούνται, μάλιστα, ποιους χώρους έχει στο μυαλό της η νέα διοίκηση της περιφέρειας και αν γνωρίζει τις πολυετείς διαδικασίες που απαιτούνται για την εφαρμογή του νέου σχεδιασμού. Ενδιαφέρον στους τέσσερις διαγωνισμούς είχαν εκδηλώσει ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι.

 

Exit mobile version