Quantcast
Ακίνητα στην Ελλάδα αγοράζουν Τούρκοι μετά το δημοψήφισμα - enikonomia.gr
share

Ακίνητα στην Ελλάδα αγοράζουν Τούρκοι μετά το δημοψήφισμα

δημοσιεύτηκε:

Πολλαπλάσια προβλέπεται ότι θα είναι η ροή τουρκικών κεφαλαίων για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της προηγούμενης Κυριακής στη γειτονική χώρα.

Ηδη το νέο κύμα Τούρκων επενδυτών έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του, καθώς το κλίμα ανασφάλειας που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι και την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, παγιώνεται. «Εχουμε καταγράψει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση ακινήτων στην Ελλάδα, κυρίως κατοικιών.

Μέσα σε δύο εργάσιμες ημέρες έχουμε ήδη γίνει αποδέκτες ζήτησης από τρεις Τούρκους αγοραστές τηλεφωνικώς και διά ζώσης», αναφέρει στην «Καθημερινή» ο κ. Γιάννης Σότροπας, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Central Real Estate, που έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία στη συγκεκριμένη αγορά.

Πρόκειται για μικρό δείγμα, αλλά αντίστοιχα μηνύματα εκπέμπουν από την περασμένη Τρίτη του Πάσχα (πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας) και άλλα μεσιτικά γραφεία που έχουν συνεργαστεί με Τούρκους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το ρεύμα ήταν ήδη αυξημένο από το περασμένο έτος, ωστόσο, σύμφωνα με τους φορείς του κλάδου, πλέον προβλέπεται ακόμα και δεκαπλάσια κινητικότητα, καθώς εντείνεται η αίσθηση ανασφάλειας σχετικά με τα μελλούμενα στην Τουρκία, αφού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα σημάνει πρωτόγνωρη συγκέντρωση εξουσιών στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο στον κ. Ερντογάν για την παραμονή στον θώκο για πολλά ακόμα χρόνια, εφόσον ασφαλώς επανεκλεγεί.

Οι εξελίξεις αυτές, που έχουν επηρεάσει αρνητικά και τη βιομηχανία τουρισμού της Τουρκίας, οδηγούν ολοένα περισσότερους Τούρκους στην αναζήτηση ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την Ελλάδα να αποτελεί –και λόγω εγγύτητας– τον πρώτο σταθμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει καθοριστικά και το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», για τη χορήγηση άδειας παραμονής, και σύντομα και ιθαγένειας, σε όσους επενδυτές από χώρες εκτός Ε.Ε. προβούν στην απόκτηση ακινήτου ή ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Οπως αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Αρσλάνογλου, υπεύθυνος της Central Real Estate για τις αγορές εξωτερικού, η πλειονότητα των Τούρκων υποψήφιων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα έχει στόχο τη λήψη άδειας παραμονής, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, δεδομένου ότι αυτή επεκτείνεται και στους συγγενείς πρώτου βαθμού. Παράλληλα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που ενδιαφέρονται για άμεση μετεγκατάσταση στη χώρα μας. Αντιθέτως, προτιμούν να εκμισθώνουν τα ακίνητα, προκειμένου να τους αποφέρουν κάποιο εισόδημα και να έχουν την επιλογή της μετακίνησης στην Ελλάδα, ως Ευρωπαίοι πολίτες (λόγω ακριβώς της βίζας), όταν αυτοί το κρίνουν σκόπιμο.

Στην όλη διαδικασία, η μεγαλύτερη πρόκληση, σύμφωνα με τον κ. Αρσλάνογλου, είναι το έλλειμμα ενημέρωσης των αγοραστών και των πωλητών. Οπως τονίζει: «Οι Ελληνες νομίζουν ότι οι Τούρκοι έχουν τεράστιο απόθεμα συσσωρευμένου πλούτου, ενώ οι Τούρκοι θεωρούν ότι το σύνολο των Ελλήνων βρίσκεται στο όριο της φτώχειας». Το αποτέλεσμα είναι συχνά να προκύπτουν σημαντικές αναντιστοιχίες μεταξύ των ζητούμενων τιμών και εκείνων που προτίθενται να καταβάλουν οι Τούρκοι αγοραστές. Εφόσον οι αποτιμήσεις είναι ρεαλιστικές, η επίτευξη συμφωνίας γίνεται σαφώς ευκολότερη.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον από τη γειτονική χώρα δεν προέρχεται μόνο από την Κωνσταντινούπολη, αλλά και από τη Σμύρνη και την Αγκυρα. «Η ανασφάλεια είναι γενικευμένη, δεν αφορά αποκλειστικά και μόνον όσους ενδεχομένως να μη συμφωνούν με τις μεταρρυθμίσεις και τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται», τονίζει ο κ. Αρσλάνογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί οι άνθρωποι κινούνται στην αγορά για την απόκτηση ποιοτικών ακινήτων, τα οποία θα μπορούν να εκμισθώνουν κυρίως σε Ελληνες. Μάλιστα, περισσότερο ενδιαφέρονται για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων, αποφεύγοντας τις διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και εύρεση νέων ενοικιαστών.

Μεταξουργείο, Κεραμεικός, ιστορικό κέντρο

Το πρώτο «κύμα» Τούρκων αγοραστών στράφηκε κυρίως στην αγορά κατοικίας των νοτίων προαστίων, κάτι που έπραξαν και αρκετοί Ρώσοι ή Λιβανέζοι επενδυτές, που επίσης κινούνται για την απόκτηση βίζας στην Ελλάδα. Ετσι, αρκετοί πωλητές με ακίνητα αξίας 200.000 ευρώ έσπευσαν να αυξήσουν το ζητούμενο τίμημα στις 250.000 ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να απευθυνθούν και στη συγκεκριμένη αγοραστική ομάδα.

«Ουσιαστικά, οι τιμές αυξήθηκαν με τεχνητό τρόπο», τονίζει ο κ. Αρσλάνογλου. Παράλληλα δημιουργήθηκε και κορεσμός, καθώς πλέον είναι ελάχιστες οι διαθέσιμες προς πώληση κατοικίες στο συγκεκριμένο εύρος τιμών. Ετσι, οι Τούρκοι έχουν πλέον στραφεί στην αναζήτηση κατοικιών σε περιοχές του κέντρου, κυρίως του ιστορικού κέντρου, όπως το Μεταξουργείο και ο Κεραμεικός. Ασφαλώς σε αυτά τα σημεία τα πωλούμενα διαμερίσματα είναι αισθητά φθηνότερα από τις 250.000 ευρώ που είναι και το ελάχιστο όριο για την απόκτηση άδειας παραμονής. Ετσι, αρκετοί στρέφονται στην απόκτηση μικρότερων ακινήτων, προκειμένου να συγκεντρωθεί το σχετικό ποσό. Παράλληλα, τα μηνιαία ενοίκια πολλαπλασιάζονται, καθώς το συνολικό κόστος ενοικίασης 10 μικρών διαμερισμάτων των 25.000 ευρώ έκαστο μπορεί να ανέλθει σε περίπου 2.000 ευρώ μηνιαίως (από 200 ευρώ το κάθε ακίνητο). Στον αντίποδα, ένα μεγάλο διαμέρισμα είναι δυσκολότερο να μισθωθεί, το δε ενοίκιο κυμαίνεται από 800 έως 1.200 ευρώ μηνιαίως.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.