Ακίνητα: Οι επιπτώσεις από την απόφαση του ΣτΕ για το μπόνους του ΝΟΚ – Η μειωμένη προσφορά θα φέρει αυξήσεις τιμών

ακίνητα

Περιορισμό της προσφοράς νέων κατοικιών και γενικότερα στα ακίνητα εισοδήματος, εξαιτίας της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους των κατασκευαστών, προβλέπουν για το επόμενο διάστημα φορείς της αγοράς ακινήτων, ιδίως μετά και την απόφαση του ΣτΕ για τα μπόνους του ΝΟΚ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Η ίδια απόφαση αναμένεται να επιφέρει αύξηση των τιμών πώλησης νεόδμητων κατοικιών, για τις οικοδομές που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να ανεγείρονται, θα προκαλέσει η απόφαση του ΣτΕ για τον ΝΟΚ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών της αγοράς, μια μέση αύξηση μπορεί να προσεγγίσει το 20% εξαιτίας της απώλειας των επιφανειών που θα προκύψουν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Έτσι, ένα νεόδμητο διαμέρισμα που θα πωλούνταν έναντι 350.000 ευρώ, πλέον θα πουληθεί έναντι 420.000 ευρώ. Ασφαλώς η αύξηση είναι τέτοια που ενδεχομένως να λειτουργήσει και αποτρεπτικά για το αγοραστικό κοινό, ανάλογα φυσικά και με το ακίνητο και την περιοχή.

Όπως τονίζουν στελέχη του κλάδου, όσοι κατασκευαστές είχαν επιλέξει να κάνουν συνδυαστική χρήση όλων των μπόνους που έδινε ο νόμος εξασφάλιζαν την αύξηση της δομήσιμης επιφάνειας κατά περίπου 25%-30%. Αν για παράδειγμα ένα οικόπεδο «έχτιζε» 1.300 τ.μ., πλέον δεν θα μπορεί να χτίσει περισσότερο από 1.050-1.100 ευρώ/τ.μ. Με δεδομένο ότι πλέον σχεδόν το σύνολο αυτών των πρόσθετων επιφανειών αποτελεί παρελθόν, θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν και οι τιμές πώλησης, ώστε να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα.

Το κατά πόσον όμως θα υπάρξει εξ ολοκλήρου μετακύλιση στην τελική τιμή, ή αν θα επιμεριστεί το επιπλέον κόστος και με το περιθώριο του κατασκευαστή, είναι ζήτημα που θα κρίνει η κάθε εταιρεία ξεχωριστά για κάθε της έργο, αναφέρει το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.

Παράλληλα, προς τα κάτω θα προσαρμοστούν αυτομάτως και οι επιφάνειες που θα λάβουν ως αντιπαροχή οι οικοπεδούχοι, όπου υφίστανται τέτοιες συμφωνίες. Μια μέση αντιπαροχή σε μια καλή περιοχή της Αττικής (π.χ. στα βόρεια προάστια) διαμορφώνεται σε περίπου 40%-45%. Προφανώς, από τη στιγμή που αλλάζουν τα δεδομένα μετά την απόφαση του ΣτΕ, το ποσοστό αυτό θα αφορά πλέον τη νέα, μειωμένη επιφάνεια που θα προκύψει. Στην αγορά εκτιμούν ότι αν υπάρξουν οικοπεδούχοι που δεν συναινέσουν σε κάτι τέτοιο, θα υπάρχουν δικαστικές διαμάχες, αν και θεωρούν ότι λόγω ακριβώς της απόφασης του ΣτΕ οι κατασκευαστές θα έχουν το νομικό πλεονέκτημα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Exit mobile version