Quantcast
Aκίνητα: Αυξάνονται οι ενοικιαστές πρώτης κατοικίας - Μειώνεται η ιδιοκατοίκηση - enikonomia.gr
share

Aκίνητα: Αυξάνονται οι ενοικιαστές πρώτης κατοικίας – Μειώνεται η ιδιοκατοίκηση

δημοσιεύτηκε:

Με τις τιμές στα ακίνητα να παραμένουν υψηλές, διαστάσεις, χρονικές και ποσοτικές, που μπορούν να καλύψουν τεράστια τμήματα πληθυσμού, ακόμα και ολόκληρης γενιάς (Generation) λαμβάνει το φαινόμενο της ενοικίασης πρώτης κατοικίας, αντί για ιδιοκατοίκηση.

Σύμφωνα με έρευνα της Geoaxis συνεχίζεται η τάση να αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που νοικιάζει το ακίνητο στο οποίο μένει, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό ιδιοκατοίκησης βαίνει μειούμενο. Όπως είναι φυσικό όσο οι τιμές πώλησης αυξάνονται η συγκεκριμένη τάση θα εδραιώνεται, αλλά και θα εντείνεται τα επόμενα χρόνια.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο πρόσφατο παρατηρητήριο αξιών διαμερισμάτων της Geoaxis, εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών, μόνο κατά την τριετία από το 2019 έως το 2022, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα υποχώρησε από το 75,4% που ήταν πριν από την πανδημία, στο 72,8% το 2022. Το νούμερο αυτό του 2,6% αντιστοιχεί σε 102.695 κατοικίες, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί που προχώρησαν σε πώληση του σπιτιού τους, δεν αγόρασαν κάποιο άλλο, αλλά επέλεξαν να μείνουν στο ενοίκιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», αυτοί που νοικιάζουν σπίτι αποτελούν πλέον το 27,2% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, έναντι 24,6% που ήταν το σχετικό ποσοστό το 2019.

Στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το ποσοστό των ενοικιαστών είναι σημαντικά υψηλότερο, ενδεχομένως ακόμη και πάνω από το 35% των κατοίκων. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών τυγχάνει να εργάζονται στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, μακριά δηλαδή από τον τόπο της δικής τους κατοικίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.