Ακαταδίωκτο για στελέχη τραπεζών και Δημοσίου για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών

Κοντά σε συμφωνία βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί ως προς τη θέσπιση του ακαταδίωκτου στελεχών των τραπεζών αλλά και του Δημοσίου που θα υπογράφουν για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών οφειλών.


Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μεταξύ των επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών και της ηγεσίας του υπ. Δικαιοσύνης οι δύο πλευρές ήλθαν κοντά ως προς την ανάγκη θέσπισης της νομικής προστασίας των υπαλλήλων τραπεζών και Δημοσίου που θα υπογράφουν το «κούρεμα» μέρους των «κόκκινων» δανείων και των υπερήμερων χρεών προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εντούτοις, σε εκκρεμότητα έχει παραμείνει ο τρόπος ελέγχου των προσώπων που θα δίνουν το «OK» στις διαγραφές. Οπως αναφέρουν πηγές της διαπραγμάτευσης, το θέμα παραπέμπεται στα τεχνικά κλιμάκια ώστε να επεξεργαστούν ένα σύστημα εκ των υστέρων δειγματοληπτικού ελέγχου.

Την ίδια στιγμή συνεχίστηκαν και χθες οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού αναδιάρθρωσης όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης, Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσοδών Γ. Πιτσιλής.

Αγκάθι

Το επίκεντρο των συζητήσεων ήταν στον τρόπο ρύθμισης και διαγραφής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο «αγκάθι» για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου είναι η δυνατότητα διαγραφής υπερήμερων φόρων, καθώς και ποιες κατηγορίες από αυτές θα εξαιρούνται. Η ελληνική πλευρά επιμένει ώστε να εξαιρούνται από το «κούρεμα» οι παρακρατούμενοι φόροι (π.χ. ΦΠΑ, ΦΜΥ).

Πηγή: Έθνος



Exit mobile version