Αιχμές του Γερμανού ΥΠΕΣ εναντίον της Ελλάδας

Σε δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν σήμερα, πάνω από το 60% των Γερμανών και το 55% των οπαδών των Χριστιανοδημοκρατών θέλουν την επιβολή ανωτάτου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα.

Με δεδομένη την άρνηση της προέδρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Άγκελα Μέρκελ, δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι το συνέδριο του κόμματος που ξεκινά αύριο θα πάρει σχετική απόφαση.

Δεν είναι όμως λίγοι εκείνοι από τους συνέδρους που διαφωνούν με αυτή την στάση της προέδρου του κόμματος. Ένας από αυτούς είναι ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος εξακολουθεί να διαφοροποιείται δημόσια.

Σε σημερινή του συνέντευξη στη κυριακάτικη WELT ο κ. ντε Μεζιέρ και σε αντίθεση με την καγκελάριο, δεν αποκλείει να γίνεται μελλοντικά η εξέταση και η απόρριψη των αιτήσεων ασύλου άμεσα στα γερμανικά σύνορα.

Πρόκειται για μια νόμιμη διαδικασία που για πολιτικούς λόγους δεν εφαρμόζεται – “τουλάχιστον ως τώρα”. Η απόρριψη της εισόδου προσφύγων στα σύνορα θα αποτελούσε όμως “έσχατο μέσο”.

 

Προτεραιότητα η προστασία των εξωτερικών συνόρων

Προτεραιότητα έχει κατά τον κ. ντε Μεζιέρ η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικός είναι ο ρόλος της Τουρκίας. Ενώ αναγνωρίζει στην Άγκυρα ότι καταβάλει προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η διέλευση στα σύνορά της, ο κ. ντε Μεζίερ εκτιμά ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλά κανείς για αναστροφή του κλίματος.

Ερωτηθείς για τους λόγους της απότομης ανόδου των προσφυγικών ροών προς τη Γερμανία, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε την ανακοίνωση της Ουγγαρίας για το κλείσιμο των συνόρων όπως επίσης και τη στάση της Ελλάδας, εννοώντας προφανώς την ελεύθερη διέλευση των προσφύγων από το ελληνικό έδαφος προς την κεντρική Ευρώπη.

Ο κ. ντε Μεζιέρ εκφράζει την άποψη ότι μακροπρόθεσμα η Frontex θα πρέπει να αναλάβει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και “να αντικαταστήσει πλήρως” τις εθνικές συνοριακές δυνάμεις. Βραχυπρόθεσμα, προτείνει αυτό να εφαρμόζεται κατά περίπτωση μετά από πρόταση της Κομισιόν και με πλειοψηφική απόφαση των κρατών μελών της ΕΕ.

Όπως διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, ένα από τα καθήκοντα που θα αναλάμβανε η Frontex θα ήταν να ρυμουλκήσει πλεούμενα ξανά πίσω από εκεί που έχουν έρθει, “για παράδειγμα στην Τουρκία”.

Πηγή: DW

Exit mobile version