Αίτηση για έρευνες υδρογονανθράκων από κολοσσούς

Οι πολυεθνικές ΕxxonMobil και Τotal δεν ενδιαφέρονται απλώς για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, αλλά βιάζονται κιόλας να εξερευνήσουν τα βαθιά νερά της Κρήτης.

Χθες, κοινοπραξία των δύο πολυεθνικών και των ΕΛΠΕ κατέθεσε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο περιοχές της Κρήτης, εξέλιξη που είχε δρομολογηθεί από τις 19 Μαΐου όταν εκπρόσωποι των ExxonMobil και Total επισκέφτηκαν την Αθήνα και είχαν επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά αναμένονταν για το διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου.

Οι δύο πολυεθνικές, που βρίσκονταν αυτό το διάστημα σε διαπραγματεύσεις με βασικά θέματα τα ποσοστά συμμετοχής και τον ρόλο operator, τα βρήκαν πολύ νωρίτερα και αιφνιδίασαν ακόμη και τη διοίκηση των ΕΛΠΕ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανέμενε τους δύο εταίρους για διαπραγματεύσεις και αντ’ αυτού ήρθαν με υπογεγραμμένη τη συμφωνία.

Στις 9.30 το πρωί, χθες, οι εκπρόσωποι των δύο πολυεθνικών έφτασαν στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γρηγόρη Στεργιούλη όχι για διαπραγματεύσεις αλλά για να ζητήσουν την υπογραφή του προς επικύρωση της συμφωνίας και από πλευράς των ΕΛΠΕ.

Μία ώρα αργότερα, στις 11 το πρωί, εκπρόσωποι της κοινοπραξίας υπέβαλαν την αίτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ζητώντας να τεθεί σε ισχύ το θεσμικό πλαίσιο της χώρας που προβλέπει τη δυνατότητα διεθνούς διαγωνισμού με διαδικασίες fast track.

Η διαδικασία προβλέπει δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σε διάστημα ενός μήνα διεθνούς διαγωνισμού για τις συγκεκριμένες περιοχές, όχι όμως απαραίτητα οριοθετημένες όπως αναφέρονται στην αίτηση της κοινοπραξίας που τις διεκδικεί και ολοκλήρωση του διαγωνισμού σε ένα τρίμηνο. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες έρευνες στα μεγάλα βάθη της Κρήτης θα γίνουν το φθινόπωρο του 2017.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι τρεις εταιρείες εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τις αρμόδιες αρχές για τη συνάντηση που είχαν μαζί τους και σημειώνουν ότι «πλέον, προσδοκούν από το ελληνικό κράτος να κάνει δεκτή την αίτηση και να δημοσιοποιήσει τη διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον ισχύοντα ελληνικό νόμο περί υδρογονανθράκων». Η τεχνική επάρκεια, καθώς και η ισχυρή οικονομική ευρωστία των εταίρων, ότι όλες οι εργασίες στις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές θα πραγματοποιηθούν με τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα και με μέγιστο σεβασμό στη προστασία του περιβάλλοντος και στις τοπικές κοινωνίες.

Ρόλο operator στην κοινοπραξία αναλαμβάνει η Total. Οι τρεις πλευρές φαίνεται ότι κατέληξαν να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα κοινοπραξία ΕΛΠΕ – Total στην οποία έχει παραχωρηθεί το οικόπεδο 2 του Ιονίου και στην οποία η γαλλική πολυεθνική έχει ρόλο operator, προκειμένου να αποφύγουν πρόσθετο κόστος. «Εάν όντως αποδειχθεί η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα εισέλθει σε μια νέα εποχή, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδος», δήλωσε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός.

«Μαζί και οι τρεις εταιρείες, Total – ExxonMobil – ΕΛΠΕ, συνθέτουν ένα ισχυρότατο επιχειρηματικό σχήμα που διαθέτει εξειδικευμένη και προηγμένη τεχνογνωσία, αλλά και ισχυρότατα οικονομικά μεγέθη, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχή έκβαση του πολύπλοκου εγχειρήματος των ερευνών σε μεγάλα βάθη θάλασσας», τόνισε ο κ. Στεργιούλης και συμπλήρωσε:

«Ευελπιστούμε, ως όμιλος, να συμβάλουμε ουσιαστικά στις προσπάθειες για να επιστρέψει η χώρα σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καταστεί ενεργειακός κόμβος κομβικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου». Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθούν οι χαμηλοί τόνοι για την εξέλιξη που κράτησε το υπουργείο Ενέργειας, ανακοινώνοντας το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας σε δύο μόλις γραμμές.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version