Αισιόδοξος ο Φερβέϊ πως δεν κινδυνεύει με κατάρρευση η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό

Την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο στην διαχείριση του προσφυγικού, τόνισε σήμερα σε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ο συντονιστής από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας στην Ελλάδα Μάρτιν Φερβέι.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ σε διάστημα ενός έτους», ανέφερε ο Μάρτιν Φερβέι, επισημαίνοντας τη «στενή» και «καλή» συνεργασία με τις ελληνικές αρχές η οποία, όπως είπε «έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου».

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν κινδυνεύει από κατάρρευση, σημειώνοντας πως τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία είναι «προσηλωμένες» στην εφαρμογή της, καθώς και ότι έχει φέρει αποτελέσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, μέσα σε διάστημα 12 μηνών, οι επιστροφές στην Τουρκία έχουν αυξηθεί σημαντικά, από μόλις οκτώ το 2015 σε 676 μετά την υπογραφή της συμφωνίας, οι αφίξεις έχουν μειωθεί θεαματικά από 5.000 ημερησίως κατά μέσο όρο σε μόλις 100, έχουν φτιαχτεί δομές για την μόνιμη φιλοξενία 60.000 ανθρώπων στην Ελλάδα, ενώ βελτιώνεται και η απορρόφηση των κονδυλίων από την Ελλάδα. «Η Επιτροπή βοηθά τις ελληνικές αρχές να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο συντονιστής της ΕΕ, προσθέτοντας στα θετικά ότι οι μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα έχουν αρχίσει να αυξάνονται «δραματικά» τις «τελευταίες εβδομάδες και μήνες» και πως τα κράτη μέλη αυξάνουν τις θέσεις φιλοξενίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι από τους 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Επιτροπή, μόνο 24.000 είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση στην ΕΕ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής συνολικά κάτι παραπάνω από 4.000 μετεγκαταστάσεις.

Ο Μάρτιν Φερβέι υπογράμμισε, ωστόσο, ότι υφίστανται ακόμα σημεία τα οποία, προκαλούν «ανησυχία» και στα οποία υπάρχει ανάγκη για περισσότερη πρόοδο. Αυτά τα σημεία σχετίζονται κυρίως, με την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, αλλά και να βελτιωθούν οι συνθήκες στα νησιά.

Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες εντοπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία εφέσεων σχετικά με τις αποφάσεις για το άσυλο, γεγονός που ευθύνεται εν μέρει για το συνωστισμό στα hotspots των νησιών αλλά και τις εντάσεις. Στόχος πάντως, είναι να ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου σε διάστημα το πολύ τριών εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων των εφέσεων, ενώ σήμερα χρειάζεται περισσότερους μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής, σχεδόν 3.000 αιτήσεις έχουν εξετασθεί από πρωτοβάθμιες επιτροπές μέχρι στιγμής, ενώ περίπου 300 αποφάσεις έχουν ληφθεί από τις επιτροπές εφέσεων. Από τις 3.000 αποφάσεις πρωτοβάθμιων επιτροπών, τα δύο τρίτα περίπου αφορούν, όμως, άτομα που μπορούν να αποχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες από τα νησιά, είτε επειδή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία είτε αποτελούν άτομα τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις για οικογενειακή επανένωση σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Τέλος, αναφορικά με τους ασυνόδευτους ανηλίκους, ο συντονιστής της ΕΕ, υπογράμμισε πως η βελτίωση των συνθηκών διαμονής τους αποτελεί «βασική προτεραιότητα» για την Επιτροπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, περισσότεροι από 1.000 είναι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται στην λίστα αναμονής για μεταφορά εκτός των κέντρων, ωστόσο, οι δυσκολίες στην επίλυση του εν λόγω προβλήματος είναι πολλές, μεταξύ των οποίων η επιφυλακτικότητα τόσο των ΜΚΟ όσο και των κρατών μελών της ΕΕ, να αναλάβουν την ευθύνη περισσότερων ανηλίκων. Ως εκ τούτου, πιο εφικτή είναι για τους αρμόδιους η λύση της δημιουργίας ξεχωριστών δομών για ανήλικους μέσα στα υπάρχοντα κέντρα.


Exit mobile version