Quantcast
Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για Eurogroup την Τρίτη - enikonomia.gr
share

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για Eurogroup την Τρίτη

δημοσιεύτηκε:

του Παναγή Γαλιατσάτου 

Την νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ περιμένει σήμερα η κυβέρνηση για να διαπιστώσει, αν είναι εφικτός ένας συμβιβασμός, που θα οδηγήσει στη σύγκληση του Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν αισιόδοξες, πως ο συμβιβασμός θα βρεθεί και αναφέρουν ότι σε αυτήν την περίπτωση, η πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου των υπουργών Οικονομικών θα είναι η ερχόμενη Τρίτη.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup και του ζήτησε, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλησης του Eurogroup, ενώ στις δηλώσεις του προσδιόρισε ότι αυτή η σύγκληση θα πρέπει να γίνει σε λίγες μέρες. Ντ. Τουσκ και Αλ. Τσίπρας ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για σήμερα.

Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στο ΔΝΤ, το οποίο «κωλυσιεργεί» και ζητεί πράγματα «εκτός συμφωνίας». Όπως δήλωσε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη: «η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε αξιόπιστο πακέτο μέτρων» ενώ «τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς».
Η κ. Γεροβασίλη επιτέθηκε στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι «προβάλλει απαιτήσεις εκτός συμφωνίας, που υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί». Όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, «η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνησή του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο μηχανισμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup».

Για μια ακόμα φορά μάλιστα ξεκαθάρισε, πως «η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος».

Όπως διευκρίνισε η κυρία Γεροβασίλη, η κυβέρνηση πιστεύει, πως «η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή».

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί πάντως, ότι θα βρεθεί συμβιβασμός. Θεωρεί ότι δεν είναι απομονωμένη και στο πλαίσιο αυτό αξιολογεί ως «ιδιαίτερα θετική» την δήλωση του κυρίου Τουσκ ότι είναι ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup, τις αμέσως επόμενες ημέρες, αλλά και τις δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, που «αναφέρεται σε εκβιασμό προς την Ελλάδα και ζητά μια δίκαιη συμφωνία, στην οποία θα περιλαμβάνεται και ελάφρυνση του χρέους» καθώς και ανάλογες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε ότι αφορά το αίτημα για τη θεσμοθέτηση των πρόσθετων μέτρων ύψους 3 δισ., η κυβέρνηση είναι κατηγορηματική, επισημαίνοντας ότι «Η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, κάτι που είναι άλλωστε αντίθετο με το ελληνικό Σύνταγμα και τις αρχές του δικαίου».

Κρατά πάντως κλειστά τα χαρτιά της ως προς το τι θα πράξει σε περίπτωση επιβεβαίωσης του αδιεξόδου. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, ήταν χαρακτηριστική η απάντηση της κ. Γεροβασίλη, η οποία τόνισε πως «σε συζητήσεις σεναρίων δεν θα απαντήσω. Εμείς είμαστε πεισμένοι ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η ελληνική οικονομία θα πάρει το δρόμο της ανάπτυξης και θα βγούμε από αυτό το στενό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα».

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.