Άιντε: Η Διάσκεψη της Γενεύης θα είναι ανοιχτού ορίζοντα

«Πηγαίνουμε στη Γενεύη με τη φιλοδοξία άμεσης λύσης και στη συνέχεια θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα όταν είμαστε εκεί. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν θετικά», τόνισε μετά την «πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική» συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε.

«Τα κύρια ζητήματα που είναι ακόμη ανοιχτά αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Και εκεί θα δοθεί η κύρια έμφαση στη Διάσκεψη της Γενεύης», δήλωσε στους δημοσιογράφους και τόνισε ότι η Διάσκεψη «θα είναι ανοιχτού ορίζοντα, με την έννοια ότι ξεκινά στις 12/1 και σκοπίμως δεν έχει αναφερθεί πότε τελειώνει, για να έχουμε τον χρόνο που απαιτείται. Αλλά εμείς πάμε εκεί με τη φιλοδοξία της εύρεσης λύσης, ή τουλάχιστον ένα πλαίσιο για μια λύση, που μπορεί να μας φέρει σε μια τελική διευθέτηση». Παράλληλα, σημείωσε ότι «ενώ υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα, υπάρχει η ισχυρή αίσθηση ότι αν ήταν μόνο στο χέρι των Κυπρίων τώρα, αυτό το πρόβλημα θα είχε λυθεί».

Ο κ. ‘Αιντε ανέφερε ότι το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, καθώς υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για τη σύγκλιση των δύο πλευρών, αλλά εξέφρασε αφενός την αίσθηση ότι σε όλες τις πλευρές υπάρχει η πρόθεση να αναζητηθεί μία λύση και αφετέρου την πεποίθηση ότι οι πιθανότητες είναι υψηλότερες απ’ ό, τι ήταν στο παρελθόν και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

«Πιστεύω» είπε «ότι οι υπόλοιποι βασικοί εμπλεκόμενοι παράγοντες μπορεί να έχουν τις διαφορές τους σε πολλά θέματα, αλλά όλοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η λύση του Κυπριακού είναι καλύτερη από μία μη λύση».

Ο κ. ‘Αιντε αποσαφήνισε ότι ακόμη και αν δεν επιτευχθεί λύση στην παρούσα φάση αυτό δεν θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία στο μέλλον- σε τρεις, έξι μήνες, ένα έτος ή πέντε χρόνια-, επισημαίνοντας την ισχυρή ενθάρρυνση του προς όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία προς το συμφέρον των Κυπρίων. Πρόσθεσε δε, ότι το δικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στην επανένωση του νησιού που θα στείλει και ένα θετικό μήνυμα, πολύ πιο πέρα από το μέγεθος της ίδιας της Κύπρου, στη Μ. Ανατολή και την ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν, ο κ. ‘Αιντε τάχθηκε υπέρ αυτής, τονίζοντας ότι θα ήταν καλό να πραγματοποιηθεί και επισήμανε ότι υπάρχουν συναντήσεις σε άλλα επίπεδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εκφράζοντας την αίσθησή του ότι αυτό θα γίνει στη Γενεύη.

Ερωτηθείς αν θα είναι «παρών» και το Συμβούλιο Ασφαλείας στη Γενεύη, ο κ. ‘Αιντε απάντησε θετικά και ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία οι διαβουλεύσεις να πραγματοποιηθούν με όλους τους παίχτες, συμπεριλαμβανομένου του ΣΑ, όπως επίσης και της ΕΕ. Παρών κατά την έναρξη της Διάσκεψης στις 12/1, όπως είπε, θα είναι και ο νεοεκλεγείς ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.


Exit mobile version