Quantcast
Αιγαίο: Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη νατοϊκή επιχείρηση - enikonomia.gr
share

Αιγαίο: Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη νατοϊκή επιχείρηση

δημοσιεύτηκε:

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα κριθεί επιτυχία ή αποτυχία της ΕΕ να ελέγξει τη μεταναστευτική ροή και να προσφέρει ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες πολέμου. Το διακύβευμα είναι ωστόσο και ευρύτερο.

Η Ευρώπη των 28 βρίσκεται, όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, διχασμένη με τον Κανονισμό Σένγκεν, ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ενωμένης Ευρώπης, πρακτικά εκτός λειτουργίας.

«Σε στενή επαφή με την ελληνική και τουρκική ακτοφυλακή»

Υπό αυτό το πρίσμα πολλές από τις ελπίδες κυρίως της Γερμανίας στρέφονται στην επιχείρηση που θα ξεκινήσει μέσα σε λίγες μέρες, όπως πιστεύεται, το Νάτο στο Αιγαίο με τη συμμετοχή 5 συνολικά πολεμικών πλοίων από τη Γερμανία, τον Καναδά, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, ενώ και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε προχθές κατά τη συνάντησή του με την καγκελάριο Μέρκελ, ότι θα διαθέσει κι ένα γαλλικό.

Επικεφαλής του στολίσκου θα είναι ο γερμανός υποναύαρχος Γιέργκ Κλάιν, διοικητής του πλοίου Γενικής Υποστήριξης «Βόννη», ο οποίος μαζί με ιταλό υποναύαρχο ολοκλήρωσαν χθες τις επαφές τους με επιτελείς στην Αθήνα προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της επιχείρησης με στόχο την καταπολέμηση των διακινητών και τη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης.

«Είμαστε σε στενή επαφή με την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή και είχαμε ήδη τις πρώτες επαφές», δήλωσε ο γερμανός υποναύαρχος. «Συμφωνήσαμε να ανταλλάσσουμε τις πληροφορίες που διαθέτουμε βασικά μέσω υπερβραχέων αλλά και τηλεφωνικά για να έχουμε εικόνα του πού βρίσκεται η προσφυγική ροή, του τι ακριβώς βλέπουμε με τη βοήθεια και όλου του τεχνικού εξοπλισμού που διαθέτει το σκάφος, και να τις δίνουμε στην ακτοφυλακή, ώστε εκείνη να δρά».

«Ευαίσθητη η περιοχή»

Η περιοχή δράσης του στολίσκου είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και δύσκολη, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας Μπόρις Ναντ, γι αυτό είναι σημαντικό να ξεκαθαριστούν σημαντικές λεπτομέρειες πριν ξεκινήσει η επιχείρηση. Τα νατοϊκά πλοία δεν θα συμμετέχουν σε διασώσεις προσφύγων παρά μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως ανέφερει ο υποναύαρχος Κλάιν.

«Εάν αντιμετωπίσουμε περίπτωση κινδύνου και πρέπει να σώσουμε ανθρώπινες ζωές μέσα στα φουσκωτά, φυσικά είναι υποχρέωσή μας και θα το κάνουμε. Σε αυτήν την περίπτωση θα προωθούμε το φουσκωτό στις εθνικές αρχές για να αντιμετωπίσει το περιστατικό. Και αφότου έχουμε σώσει τη ζωή των ανθρώπων, φυσικά θα τους δοθεί ιατρική περίθαλψη πάνω στο πλοίο, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι σώθηκαν».

Από την πλευρά του ο σημαιοφόρος της φρεγάτας “Σαλαμίς” Κωνσταντίνος Χουζούρης περιγράφει τις δυσκολίες της επιχείρησης. «Πρέπει να σας πω ότι το περιβάλλον στο Αιγαίο είναι δύσκολο, λόγω των πολλών μικρών νησιών, της μικρής απόσταση μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών ακτών, που επιτρέπει στα φουσκωτά να κινούνται πολύ γρήγορα. Κι αυτό μας ανησυχεί».

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.