Του Τάσου Δασόπουλου
Δρόμος με εμποδίων χωρίς περιθώριο λάθους και καθυστερήσεων για Αθήνα και δανειστές αποτελεί η χρηματοδότηση γέφυρα ύψους 22 δις ευρώ που θα πρέπει να δοθεί στο πρόγραμμα για να συνεχιστεί το μνημόνιο ΙΙΙ και να αποφευχθεί και η χρεοκοπία της Ελλάδας απέναντι στην ΕΚΤ.
Ως γνωστό ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος γύρισαν από τις Βρυξέλλες με λίστα από προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσουν μέχρι και αύριο πριν προχωρήσει ο διάλογος για την οριστικοποίηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και της εκταμίευσης της απαραίτητης χρηματοδότησης.
Στο μεταξύ νωρίς σήμερα το πρωί κατέστη ληξιπρόθεσμη και η δεύτερη συνεχή δόση ύψους 450 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ. Μαζί με την πρώτη δόση των 1,55 δις ευρώ το Ταμείο έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας συνολικού ύψους 2 δις ευρώ.
Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δοθούν πριν η Ελλάδα ξεκινήσει την διαπραγμάτευση με το Ταμείο ώστε το ΔΝΤ να είναι επόπτης και χρηματοδότης του ελληνικού προγράμματος και μετά τον Μάρτιο του 2016 οπότε λήγει το δεύτερο πρόγραμμα με την Ελλάδα.
Σε επτά ημέρες, στις 20 του μήνα θα πρέπει να πληρωθούν τα δύο ομόλογα προς την ΕΚΤ συνολικής αξία 3,4 δις ευρώ προς την ΕΚΤ ώστε να μην έχουμε μια χρεοκοπία της Ελλάδας που θα τερματίσει οριστικά την χρηματοδότηση από τον ELA προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες.
Πριν το τέλος του μήνα θα πρέπει να αποπληρωθούν τόκοι και άλλες υποχρεώσεις για χρέους ύψους 1,1 δις ευρώ που είναι επίσης σαφές ότι δεν είναι διαθέσιμα.
Αν δεν πληρωθούν θα έχουμε άτακτη χρεοκοπία απέναντι σε ιδιώτες πιστωτές που θα πιστοποιήσουν και οι τρείς οίκοι αξιολόγησης.
Κρίσιμο σημείο θα είναι και άμεση ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με κεφάλαια ύψους 10 δις ευρώ όπως αποφασίστηκε στην τελευταία πολύωρη σύνοδο κορυφής.
Ο στόχος είναι να ανοίξουν και να λειτουργήσουν κανονικά, κάτι που δεν εξασφαλίσει η χρηματοδότηση από τον ELA.
Συνεπώς μέσα στις επόμενες πέντε έξι ημέρες η Ελλάδα θα πρέπει να τύχει χρηματοδότησης 7,5 δις ευρώ από τα οποία τα 7 δις ευρώ θα καλυφθούν από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM.
Για να πάρει αυτά τα χρήματα η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει δύο βασικά νομοσχέδια.
Το ένα αφορά φορολογικά θέματα. Θα περιλαμβάνει το νέο καθεστώς ΦΠΑ την περικοπή του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης για τους αγρότες και ενδεχομένως την αύξηση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.
Το δεύτερο θα αφορά το ασφαλιστικό. Θα περιλαμβάνει την περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Θα πρέπει να περάσουν επίσης η δημιουργία του δημοσιονομικού συμβουλίου και διατάξεις για την πλήρη ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.
Αν και δύσκολα η ψήφιση τους θα είναι γεγονός μέχρι και την Τετάρτη το βράδυ.
Η χρηματοδότηση γέφυρα θα συμπληρωθεί με άλλα 5 δις ευρώ που θα δοθούν για την κάλυψη των αναγκών του Αυγούστου.
Ο μαραθώνιος εκτός Ελλάδας
Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει ο μαραθώνιος των δανειστών. Θα πρέπει σήμερα ή αύριο να γίνει ένα νέο Eurogroup με τηλεδιάσκεψη για να επιβεβαιωθεί ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Στην συνέχεια η απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια.
Μαζί θα πρέπει να εγκριθεί εκ των προτέρων χρηματοδότηση της Ελλάδας με συνολικά 22 δις ευρώ από τα οποία τα 7 δις θα πρέπει να δοθούν για τον Ιούλιο τα 5 δις ευρώ τον Αύγουστο και άλλα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να λειτουργήσουν κανονικά και να μην συνεχίσουν να αυξάνουν τις κεφαλαιακές τους απώλειες.
Την νέα σύμβαση χρηματοδότησης θα πρέπει να κυρώσουν τα κοινοβούλια της Γερμανίας ,της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Σλοβακίας της Ολλανδίας και της Εσθονίας πριν εγκριθεί το νέο δάνειο και από τον ESM.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό θα τα χρήματα θα πρέπει να εκταμιευτούν άμεσα για να πληρωθεί την Δευτέρα 20 του μήνα η ΕΚΤ και στην συνέχεια το ΔΝΤ ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης του 1τριετούς προγράμματος που θα ξεκινήσει τυπικά από τον Οκτώβριο.
Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr