Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των παραμέτρων του νέου ελληνικού οικονομικού προγράμματος.
Τα τεχνικά κλιμάκια των εκπροσώπων των δανειστών θα έχουν σήμερα το πρωί διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να συζητήσουν ζητήματα που αφορούν τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, δηλαδή τις αλλαγές στα φορολογικά και στα έσοδα του κράτους, αλλά και το συνταξιοδοτικό.
Δημοσιονομικά
Γρίφος παραμένει ακόμα το μείγμα μέτρων που θα αποφασιστούν, προκειμένου να εκπληρωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του νέου ελληνικού οικονομικού προγράμματος, λόγω και της κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων το περασμένο διάστημα.
Τις διαπραγματεύσεις σκιάζει ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού, καθώς οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα είναι ακόμα υπό συζήτηση. Με τη συμπλήρωση ενός εξαμήνου του 2015 καταγράφεται ισχνό πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 238 εκατ. ευρώ έναντι του 1,8 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί πέρυσι.
Το πρόβλημα είναι ότι πίσω από αυτό το ισχνό πλεόνασμα βρίσκεται η «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά των ΝΠΔΔ, που ανέρχεται σε 442 εκατ. ευρώ και η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία, που ανέρχεται σε 1,026 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 895 εκατ. ευρώ και της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 1,7 δισ. ευρώ.
Στο χάσμα των δημοσιονομικών θα πρέπει να προστεθεί και η στάση πληρωμών του δημοσίου στα χρέη του προς τους ιδιώτες, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, προκειμένου να δοθεί επιπλέον «ανάσα» στα έσοδα του κράτους, δεν αποκλείεται μέσα στο μήνα η ψήφιση και νέων προαπαιτούμενων και πιο συγκεκριμένα, αλλαγές στις 100 δόσεις, η σταδιακή κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων και μεσοπρόθεσμα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Η πρόταση για τις πρόωρες συντάξεις
Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν «άγριες» διαθέσεις για την άμεση περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Σήμερα η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποβάλλει στο «κουαρτέτο» την τελική της πρόταση για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει αύξηση κατά 5 χρόνια της ηλικίας εξόδου ανδρών και γυναικών σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που σήμερα είναι 50 ετών, θα βγει στη σύνταξη στα 55, δηλαδή το 2020.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί να υπάρχει μεταβατικό στάδιο 2016 – 2021, ενώ η εφαρμογή θα αρχίσει άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ισχύει ότι το γενικό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο έτος και για μειωμένη σύνταξη το 62ο έτος.
Αυτό που απομένει να αποσαφηνιστεί είναι το ποια θα είναι η κλιμάκωση στις ποινές (penalties) που θα έχει η τελική πρόταση, η οποία θα επηρεάσει όλη την κλίμακα των ηλικιών.
Πηγή: Real.gr