Του Τάσου Δασόπουλου
Νέος κύκλος αγωνίας ξεκινά από σήμερα για την τύχη της διαπραγμάτευσης αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν χωρίς συμφωνία στα τρία βασικά θέματα (φορολογικό, ασφαλιστικό και «κόκκινα» δάνεια) παραχωρώντας – ξανά – την συνέχιση της διαπραγμάτευσης στα τεχνικά κλιμάκια.
Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μετά το Πάσχα των Καθολικών την ερχόμενη Κυριακή. Κανείς όμως δεν μπορεί να το εγγυηθεί με βεβαιότητα. Τούτο διότι το προηγούμενο διάλλειμα της απευθείας διαπραγμάτευσης υπολογίζονταν να διαρκέσει μια εβδομάδα και διήρκεσε τελικά περισσότερο από ένα μήνα.
Μέχρι στιγμής υπάρχει μια μεγάλη αισιοδοξία ότι το φορολογικό έχει κλείσει με μια «μέση» λύση που προβλέπει και μείωση του αφορολόγητου στα 9.100 ευρώ από 9.950 ευρώ που ισχύει σήμερα αλλά και περισσότερους φόρους από τα εισοδήματα πάνω από τα 20.000 ευρώ.
Ωστόσο για να κλείσει το φορολογικό πακέτο πρέπει να αναπληρωθούν οι απώλειες 350 – 400 εκ ευρώ που εντοπίστηκαν από τον ΕΝΦΙΑ λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών αξιών και άλλων 300 εκ ευρώ από τα επιπλέον έσοδα που προγραμματίστηκαν αλλά δεν θα έρθουν ποτέ από τον ΟΠΑΠ.
Στο ασφαλιστικό παρά την αισιοδοξία του αρμόδιου υπουργού ότι το θέμα θα είχε κλείσει αν δεν εντάσσονταν στην συνολική συμφωνία, η αλήθεια είναι ότι το μέτωπο είναι ακόμη μεγάλο. Οι δανειστές δεν έχουν αποδεχθεί την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και αυτό από μόνο του δημιουργεί μια τρύπα της τάξης των 300 -350 εκ ευρώ στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 1,8 δις ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο για φέτος. Το υπουργείο εργασίας έχει υποχωρήσει στην απονομή της εθνικής σύνταξης των 385 στα 20 χρόνια εργασίας αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει για αυτούς που έχουν 15 χρόνια. Η τρόικα προτείνει γι αυτούς μια πολύ χαμηλή εθνική σύνταξη στα 180 ευρώ η οποία θα συμπληρώνεται από το αναλογικό κομμάτι που θα προέρχεται από τις εισφορές.
Σε ότι αφορά στις μειώσεις η ελπίδα είναι να μην υπάρξουν μειώσεις για συντάξεις 1.400 ευρώ όπου θα περιλαμβάνονται κύριες και επικουρικές.
Στα «κόκκινα» δάνεια και ειδικότερα την αγορά δανείων οι δανειστές εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις γενικότερες εξαιρέσεις που ζητά το υπουργείο ανάπτυξης και συνδέονται με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα συζητούν την εξαίρεση από τις πωλήσεις για τα στεγαστικά με υποθήκη πρώτης κατοικίας αλλά δεν δέχονται προστασία στα επιχειρηματικά και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνδέονται επίσης με υποθήκες πρώτες κατοικίας .
Άγνωστο το μέλλον
Με δεδομένα όλα αυτά ιδιαίτερα κρίσιμη θα είναι η σημερινή συνάντηση κατά την οποία θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης η οποία είναι άγνωστο πότε και πως θα συνεχιστεί.
Τούτο με δεδομένο ότι δεν μπορεί να περάσει ακόμη στην φάση για την συζήτηση όπου θα εξεταστεί η ελάφρυνση του χρέους αφού το θέμα του δημοσιονομικού κενού είναι εντελώς ανοιχτό αφού ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί ούτε και τα μέτρα που θα ληφθούν το 2016.
Αν μέρος από τα 5,5 δις που υπολογίζεται το κενό μέχρι και το 2018 δεν κλείσει με σκληρά μέτρα στα οποία θα πρέπει να δεσμευτεί η Ελλάδα δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
Άγνωστος Χ σ ε όλα αυτά θα είναι η στάση του ΔΝΤ που αρκείται στα «σκωτσέζικα ντους» στην Κυβέρνηση συμφωνώντας την μια για ένα θέμα και διαφωνώντας την επομένη για το ίδιο θέμα.