Αυξάνονται η «μαύρη» εργασία και τα επαγγέλματα της «βαλίτσας»

Χιλιάδες επαγγελματίες μπορεί να κλείνουν τα βιβλία τους στην Εφορία, αλλά δεν φεύγουν από την αγορά. Συνεχίζουν να εργάζονται παράνομα και να παρέχουν τις υπηρεσίες εισπράττοντας «μαύρα» και αδήλωτα έσοδα.


Το φαινόμενο της αδήλωτης επιχειρηματικότητας και των επαγγελμάτων της «βαλίτσας» παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις και όπως διαμορφώνεται το νέο τοπίο στην αγορά σε λίγα χρόνια ο χάρτης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δείχνει λιγότερα μαγαζιά και γραφεία και περισσότερους περιπλανώμενους επαγγελματίες.

Ο επιχειρηματίες κλείνουν τα βιβλία τους, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και μεταβαίνουν στον άτυπο τομέα της οικονομίας, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Τα λεγόμενα επαγγέλματα της «βαλίτσας», κομμωτές, καθηγητές που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, μανικιουρίστες, ηλεκτρολόγοι κ.λπ. κατακλύζουν την αγορά διογκώνοντας την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ, μόνο στον κλάδο των κομμωτών εκτιμάται ότι το 40% είναι αδήλωτη επιχειρηματικότητα. Δηλαδή τέσσερις στους δέκα κομμωτές εργάζονται παράνομα.

Και δεν είναι μόνον οι κομμωτές που εργάζονται παράνομα και εισπράττουν «μαύρες» αμοιβές:

• Φροντιστήρια κλείνουν και οι καθηγητές συνεχίζουν να παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα στους μαθητές τους είτε χρησιμοποιώντας το σπίτι τους είτε το σπίτι των παιδιών, χωρίς βέβαια να κόβουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

• Μεσίτες μετά την καθίζηση που έχει υποστεί ο κλάδος της οικοδομής αναγκάστηκαν να κλείσουν τα γραφεία τους. Ωστόσο εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι τους και πολλοί μάλιστα συνεχίζουν να βάζουν στις αγγελίες πώλησης ή ενοικίασης ακινήτων, είτε σε εφημερίδες είτε σε σχετικές ιστοσελίδες, το τηλέφωνό τους.

• Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα ραντεβού τους και οι μανικιουρίστες, οι οποίες φροντίζουν κατ’ οίκον τις πελάτισσες ή τους πελάτες τους εισπράττοντας συνήθως από 10 έως 30 ευρώ σε κάθε επίσκεψη.

• Γκαράζ και πιλοτές κατοικιών έχουν μετατραπεί σε συνεργεία αυτοκινήτων που λειτουργούν παράνομα.

Σχεδόν όλοι που εργάζονται παράνομα δεν φοβούνται τον έλεγχο των Αρχών, αφού διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τους πελάτες τους και γνωρίζουν ότι έλεγχοι δεν γίνονται σε κατοικίες παρά μόνο στην έδρα των επιχειρήσεων.

Με την παραοικονομία στην Ελλάδα να αγγίζει το 40% του ΑΕΠ, το φαινόμενο της αδήλωτης επιχειρηματικής δράσης παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση λόγω του υψηλού κόστους εισφορών στα ταμεία ασφάλισης και στην Εφορία.

Με δεδομένο ότι ο φοροελεγκτικός μηχανισμός είναι δύσκολο ή σχεδόν αδύνατον να εντοπίσει τους επαγγελματίες με τη «βαλίτσα», η ΓΣΕΒΕΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να εξεταστούν και να ληφθούν μέτρα όπως η επέκταση, οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις του εργοσήμου.

Σχέδιο για τον έλεγχο των ελεύθερων επαγγελματιών

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εκπονήσει σχέδιο για τους ελέγχους στους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, λογιστές, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.λπ.), οι οποίοι θα γίνονται ανάλογα με τον βαθμό «επικινδυνότητας» του κάθε κλάδου με βάση την «ανάλυση κινδύνου».

Πηγή: Έθνος



Exit mobile version