Quantcast
«Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: Ένα ευρωπαϊκό βραβείο γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη - enikonomia.gr
share

«Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»: Ένα ευρωπαϊκό βραβείο γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

δημοσιεύτηκε:

Ένα νέο πανευρωπαϊκό βραβείο, το βραβείο Θεοφανώ, αντίστοιχο με αυτό του Καρλομάγνου που έχει απονεμηθεί έως τώρα σε αρχηγούς κράτους και εξέχουσες προσωπικότητες, θα απονέμεται από φέτος και κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη σε μια τελετή που θα συγκεντρώνει πάνω της το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η ανακοίνωση για τη δημιουργία του βραβείου και του ομώνυμου ιδρύματος έγινε σήμερα το μεσημέρι στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στην αίθουσα Μανώλης Αναγνωστάκης του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα απονέμεται ετησίως σε κορυφαίες προσωπικότητες ή οργανισμούς για τη συμβολή τους στην κατανόηση και ανάδειξη των αρχών, των αξιών και των δεσμών, που διαμορφώνουν τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιδέα και ταυτότητα.

Η απονομή θα γίνεται σε επίσημη τελετή στη Ροτόντα ενώ η αρχή θα γίνει φέτος στις 9 Νοεμβρίου οπότε και θα απονεμηθεί το πρώτο βραβείο.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Herman Van Rompuy, τ. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, τόνισε πως το βραβείο είναι γεμάτο συμβολισμούς. Όπως επισήμανε, η αυτοκράτειρα Θεοφανώ, το όνομα της οποίας παίρνει το βραβείο, καταγόταν από τη Βυζαντινή αυτοκρατορία όμως βασίλευσε στη Δύση, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά πέθανε στα εδάφη της σημερινής Ολλανδίας συνδέοντας με την παρουσία της τη Δύση με την Ανατολή. Επίσης η ίδια ως γυναίκα που κυριαρχησε δυναμικά στην τότε πολιτική σκηνή αποτελεί σύμβολο ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

«Σήμερα χρειαζόμαστε γέφυρες», υπογράμμισε ο κ. Rompuy προσθέτοντας πως η «Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει είναι και να παραμείνει ένωση».

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα πως η αρχή του πολιτισμού μας είναι ο ουμανισμός και πως τώρα χρειάζεται όλοι να επιδείξουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη.

Δεν παρέλειψε, ακόμα, να αναφερθεί, μιλώντας για την ιστορία και τη μεταφορά γνώσης από τον έναν αιώνα στον άλλο, στον Μέγα Αλέξανδρο. «Όλοι καταγόμαστε από κάποιον τόπο. Ο Μέγας Αλέξανδρος κατάγεται από αυτόν εδώ».

Για το βραβείο μιλησε αναλυτικά ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος και Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, Σταύρος Ανδρεάδης, ο οποίος εξήγησε πως θα γίνεται η βράβευση.

Όπως επισήμανε, έχει ήδη συγκροτηθεί μια συμβουλευτική επιτροπή από εξέχουσες προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη, που απαρτίζεται μεταξύ άλλων από πρώην αρχηγούς κρατών, επιστήμονες, καθηγητές και επιχειρηματίες. «Η σύνθεση της επιτροπής υπογραμμίζει την επιθυμία να είναι ευρωπαϊκή και πρόεδρος της θα είναι ο κ. Rompuy», σημείωσε.

Ανάμεσα στην επιτροπή θα είναι και τέσσερις Έλληνες: ο Πάνος Τζώνος, ο Βασίλης Σκουρής, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, και ο Γιώργος Πρεβελάκης.

Η επιτροπή αυτή, που απαρτίζεται κυρίως από Έλληνες, θα έρχεται με τρεις προτάσεις στη διοικούσα επιτροπή, η οποία θα αποφασίζει ποιος θα είναι ο βραβευόμενος.

Την εκδήλωση και την πρωτοβουλία αυτή χαιρέτισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, ο οποίος σημείωσε πως χαίρεται και καμαρώνει για την πρωτοβουλία αυτή που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Όπως πρόσθεσε, η πόλη έχει αποδείξει ότι είναι ένα μητροπολοτικό σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Νότου και Βορρά.

Από πλευράς του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογράμμισε τη σημασία που έχει αυτό το βραβείο για τη Θεσσαλονίκη. «Το βραβείο αναδεικνύει την ιστορία και την πορεία του τόπου μας αλλά και την επίδραση που είχε στη διαμόρφωση της Ευρώπης», τόνισε.

Τέλος, ο καθηγητής διεθνών σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης που συντόνιζε την συνέντευξη τύπου σημείωσε ότι η Ευρώπη δεν είναι ίδια με εκείνη την Ευρώπη του βραβείου Καρλομάγνου που θεσμοθετήθηκε το 1950. «Το βραβείο Θεοφανώ συμβολίζει μια Ευρώπη που διευρύνεται», επισήμανε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.