Με μέτρα χωρίς όμως λύση για χρέος θα μείνει η ελληνική οικονομία αν τελικά επαληθευτεί το σενάριο που έφερε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt για λύση στο ελληνικό χρέος μετά τις Γερμανικές εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Το κρίσιμο σημείο του άρθρου της εφημερίδας είναι ότι μιλά για συμφωνία μεταξύ του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ και του ΔΝΤ σε μια λύση που θέλει το ταμείο να δέχεται κατ’ αρχήν την συμμετοχή του στο πρόγραμμα με την λύση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναλυμένη στην λεπτομέρειά της και ποσοτικοποιημενη να πρέπει να περιμένει μετά τον Σεπτέμβριο.
Η κατ αρχήν αποδοχή του ΔΝΤ για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς υποχρέωση χρηματοδότησης της Ελλάδας, είναι και πάλι για «ιδίαν χρήση».
Ο κ. Σόιμπλε θέλει με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίσει ότι το Γερμανικό κοινοβούλιο θα μπορέσει να εγκρίνει την δόση που έχει αποφασιστεί για την Ελλάδα και να μην κατηγορηθεί ότι έσπρωξε την Ελλάδα σε αθέτηση πληρωμών παρότι η Ελληνική Κυβέρνηση ψήφισε τα μέτρα.
Η «επίσημη» αντίρρηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ότι δεν έχει εξουσιοδότηση από το κοινοβούλιο του να συζητήσει για την ελάφρυνση και άρα και συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να το κάνει και να κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι χαρίζει χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων στην Ελλάδα έστω και αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο .
Το σενάριο απορρίφθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας από τον Έλληνα υπουργό οικονομικών αλλά και από το Γάλλο υπουργό οικονομικών κ. Μπρούνο Λεμέρ.
Εκείνο που ανησυχεί όμως το οικονομικό επιτελείο είναι η σιγουριά των δηλώσεων του κ. Σόιμπλε ότι τελικά θα υπάρχει μια λογική λύση και για το ελληνικό χρέος μαζί με τα υπόλοιπα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης.
Μη λύση για το χρέος
Η αναβολή της λύσης για μετά τις εκλογές στις Γερμανία θα κάνει την Ελλάδα να χάσει όλο το 2017 σε ότι αφορά το σχεδιασμό για την ανάκαμψη της οικονομία.
Αν υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για αναβολή της λύσης μετά τις γερμανικές εκλογές οι υπογραφές θα πέσουν προς το τέλος του χρόνου.
Μέχρι τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αβεβαιότητα σε ότι αφορά την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας της.
Χωρίς την ανάλυση των μέτρων η ΕΚΤ δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να εντάξει η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης που θα δώσει ένα πιστοποιητικό φερεγγυότητας για τα ελληνικά ομόλογα.
Το κλίμα για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές θα επιδεινωθεί καθώς η Ελλάδα δεν θα μπορεί να παρέχει στις αγορές μια απόδειξη ότι η αξιοπιστία της αυξάνεται.
Την ταφόπλακα για την πραγματική οικονομίας είναι το 14μηνο πρόγραμμα που θα υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ θα ξεκινήσει με την κατοχύρωση των μέτρων για το χρέος και εκ των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020 δηλαδή αρκετά μετά την λήξη του προγράμματος με τον ESΜ.
Με την οικονομία να έχει καθυστερήσει στην ανάκαμψή της είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να αναγκαστεί να μεταφέρει χρονικά τα μέτρα που έχει ψηφίσει για το 2019 το 2018.