Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία αναμένεται να συμβάλουν στην απομείωση του χρέους κατά 41,3 δις ευρώ (21,8% του ΑΕΠ) μέχρι και το 2060 θα είναι το μόνο που θα αποφασιστεί από το σημερινό Eurogroup αφού η αξιολόγηση η συνολική λύση και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αναμένεται να παραπεμφθούν για αργότερα μέσα στο μήνα.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ( European Stability Mechanism) έχει έτοιμα από καιρό ένα πλέγμα τριών μέτρων μέσω των οποίων εξομαλύνεται η καμπύλη πληρωμών για τα δάνεια που έχει ήδη δώσει στην Ελλάδα αλλά και για τα δάνεια του προκατόχου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού χρηματοπιστωτικής Σταθερόιτητας (European Finacial Stability Mechanism) που φτάνουν συνολικά τα 173 δισ. ευρώ
Οι παρεμβάσεις που αναμένεται να εγκριθούν σήμερα αφορούν:
1. Την επιμήκυνση του συνόλου των 173 δις από όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια από κάθε πηγή ( GLF EFSF ESM) στα 32,5 χρόνια από 28,3 χρόνια που είναι σήμερα Αυτό θα γίνει με την ανταλλαγή παλαιού δανείου με μικρότερη διάρκεια αποπληρωμής με νέο που θα έχει μακρύτερη διάρκεια αποπληρωμής ώστε σε πρώτη φάση ο μέσος χρόνος ωρίμανσης να φτάσει και πάλι τα 32,5 χρόνια . Αυτό θα γίνει μέσω της ανταλλαγής των παλαιότερων τίτλων μικρότερης διάρκειας του EFSF με άλλους τίτλους η λήξη των οποίων θα φτάνει τα 32,5 χρόνια .
2. Την κατάργηση από το 2017 της επιβάρυνσης του 2% στο επιτόκιο δανείων ύψους 10,2 δις ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επαναγορά ομολόγων. Στην κατεύθυνση αυτή το ΕΜΣ προτίθεται να επαναγοράσει 11 δις ευρώ από το δάνειο που έκανε στην Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους 33 δις ευρώ.
Το δάνειο έγινε σε υψηλό επιτόκιο (άνω το 3%) και με την εξαγορά του με δάνειο χαμηλότερου επιτοκίου η Ελλάδα αναμένεται να έχει εξοικονόμηση περίπου 220.000 ευρώ σε υποχρεώσεις χρέους. O στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της στασικής ανταλλαγής μέρους των ομολόγων συνολικού ύψους 42,7 του EFSF με το υψηλό επιτόκιο που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες με άλλα σταθερού επιτοκίου που θα εκδώσει για τον λόγο αυτόν ο ESM.
Το κόστος της ανταλλαγής θα αφορά την Ελλάδα ώστε να μην επιβαρυνθούν όλοι οι δανειστές. Τα νέα αυτά ομολόγα θα διακρατούνται από τις τράπεζες για διάρκεια όχι μεγαλύτερη από ένα μήνα και θα είναι συμβατά με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ Η επαναγορά αυτών των ομολόγων εκτιμάται ότι θα έχει περιορισμένη επίδραση στην χρηματοοικονομική θέση των ελληνικών τραπεζών αφού ούτως ενώ ένα μέρος των ομολόγων του EFSF έχει ήδη αγοραστεί από την ΕΚΤ με ανταάλλαγμα ρευστότητα .
3. Την χρήση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων ώστε να μειωθεί στο διηνεκές ο επιτοκιακός κίνδυνος για το ελληνικό χρέος. Με άλλα λόγια θα αναληφθεί η δέσμευση για την ενεργοποίηση ανταλλαγών επιτοκίου όταν και όποτε είναι απαραίτητο ώστε η Ελλάδα να μην αναγκαστεί να πληρώνει πολύ υψηλά επιτόκια για τα δάνεια ύψους 171 δις ευρώ που έχει πάρει από τον ESM και το προκάτοχο σχήμα του τον EFSF.
Τα μέτρα αυτά που επεξεργάζεται εδώ και καιρό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή αμέσως μόλις έχουμε τεχνική και πολιτική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος γεγονός που σύμφωνα με το σχέδιο θα γίνει στις αρχές του 2017.