Quantcast
Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα φέρει μια νέα κόντρα Γερμανίας - ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα φέρει μια νέα κόντρα Γερμανίας – ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Μια νέα κόντρα μεταξύ ΓερμανίαςΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα θα προκαλούσε και μεγάλη καθυστέρηση στην τρίτη αξιολόγηση αλλά και πρόωρη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου μαζί με τις περικοπές των συντάξεων το 2019 είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του οικονομικού επιτελείου πριν ξεκινήσουν οι επαφές με τους δανειστές.

Σε αντίθεση με την πρώτη και την δεύτερη , η Τρίτη αξιολόγηση θα αργήσει λίγο να ξεκινήσει αφού οι πρώτες επίσημες επαφές τοποθετούνται το τρίτο 10ήμερο του Οκτωβρίου μετά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της παγκόσμιας Τράπεζας.

Ωστόσο από τις 10 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται στην Αθήνα υψηλόβαθμα τενχικά κλιμάκια συλλέγοντας στοιχεία και εξετάζοντας την πορεία υλοποίησης των μέτρων που ενώ ήταν προγραμματισμένα δεν υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δεύτερης αξιολόγησης. Περιμένοντας ανεπίσημα να προκύψει Κυβέρνηση στην Γερμανία (και την Ολλανδία) οι εμεπιερογώμονες των δανειστών θα ασχοληθούν κατ αρχή με την πορεία των δημοσιονομικών αλλά και τα εκ μεταφοράς μέτρα που δεν υλοποιήθηκαν.

Στο Euroworking group που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου θα αναλυθεί η ύλη του πρώτου τμήματος της αξιολόγησης όπυ η Ελλάδα παρουσιάζει καθυστερήσεις Θέματα όπως είναι η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο δημόσιο, η αναστοχοθέτηση των κοινωνικών επιδομάτων η επίσημη έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν «κολλήσει» ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν ήδη σαφείς απαντήσεις προς τους δανειστές.

Οι διαθέσεις τω Ευρωπαίων και ειδικά της Γερμανίας εν όψει της τρίτης αξιολόγησης θα φανούν στο Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου όπου αναμένεται να γίνει μια ανασκόπηση των μέτρων που εκκρεμούν μετά την «εκεχειρία» του καλοκαιρού.

Η επίσκεψη της Κριστίν Λαγκάρντ στην Ελλάδα σε ημερομηνία που δεν ανακοινώνεται προς το παρόν αλλά σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου θα είναι σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου και πριν από την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στα μέσα Οκτωβρίου θα είναι μια ευκαιρία το Ταμείο να ξεκαθαρίσει την θέση του για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η σύνοδος του ΔΝΤ

Ο πιο κρίσιμος σταθμός θα είναι η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ από τις 13 μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον η οποία συμπίπτει με το αποκορύφωμα της προεκλογικής περιόδου στην Γερμανία.

Λαγκάρντ και Σοϊμπλε θα διασταυρώσουν άλλη μια φορά τα ξίφη τους για το ελληνικό πρόγραμμα και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Αυτή την φορά το ΔΝΤ θα έχει αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ αφού έχει ήδη εγκρίνει κατ αρχήν πρόγραμμα με την Ελλάδα και έχει θέσει και τις απαιτήσεις του . Από το μνημόνιο που υπέγραψε με την Ελλάδα τον Ιούλιο έχει θέσει ένα πακέτο καθόλου εύκολων μέτρων:

– Ζητά νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών Τραπεζών με ένα ποσό μεγαλύτερο των 10 δις ευρώ και μαζί επανεξέταση της ποιότηυας του ενεργητικού των τραπεζών (Asset Quality Review) κάτι που δεν θέλουν ούτε η Γερμανία ούτε και η ΕΚΤ καθώς θα άνοιγε ένα νέο κύκλο αβεβαιότητας για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών.

– Ζητά περικοπές κοινωνικών επιδομάτων κατά 200 εκ ευρώ στα κοινωνικά επιδόματα που αλληλεπικαλύπτονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης Την ίδια ώρα η Ελλάδα αποσιωπά το όλο θέμα έχοντας υπολογίσει για αναδιαρθρώσεις επιδομάτων πραγματικές περικοπές που δεν ξεπερνούν τα 12 εκ ευρώ .

Το χειρότερο όλων είναι ότι το ΔΝΤ ο δανειστής που θα αποφασίσει κατά αρχήν την εφαρμογή των αντίμετρων προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 αλλά μονό 2,2% του ΑΕΠ.

Αυτό από μόνο του εγκυμονεί κινδύνους για εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020 , το 2019 μαζί με την περικοπή των συντάξεων . Σε ότι αφορά τα αντίμετρα το κείμενο του Ταμείου θεωρεί χρήσιμο να αναβληθούν για το 2023 όταν οι δημοσιονομική στόχοι θα χαμηλώσουν από το 3,5%.

Πάνω από όλα όμως το ΔΝΤ θα επιμείνει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν την θέση του για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν το τέλος του προγράμματος ακόμη και αν αυτά εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος.

Αρνητικά μηνύματα από την Γερμανία

Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου οι πάγιες Γερμανικές Θέσεις γίνονται πιο ηχηρές . Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλγκανγκ Σόϊμπλε έδειξε ότι δεν έχει καμμία διάθεση να συζητήσει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ούτε και μετά τις εκλογές στην χώρα του . ¨Όπως είπε , μια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα έστελνε λάθος μήνυμα και η Αθήνα θα νόμιζε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με περισσότερη χαλαρότητα την κατάσταση. Εκτός αυτού δεν υπάρχει πρόβλημα εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους για τα επόμενα 10 με 15 χρόνια, μιας και οι όροι αποπληρωμής είναι αποδεκτοί. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα κούρεμα χρέους. Πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της» τόνισε ο Γερμανός αξιωματούχος

Είναι σαφές λοιπόν ότι η Γερμανία αφού απέφυγε την συζήτηση επιτης ουσίας για το ελληνικό χρέος πριν την εκλογές δεν δείχνει διατεθειμένη να επανέλθει . Αν μάλιστα ακολουθήσει μάλιστα το παράδειγμα της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης για να εξευμενίσει το ΔΝΤ μπορεί να υποχρεώσει την Αθήνα σε νέα μέτρα για να αποφύγει ξανά την συζήτηση για το χρέος .

Μια συζήτηση όμως για νέα μέτρα για το 2018 ή το 2019 την στιγμή που η χώρα δείχνει να ανακάμπτει έστω και με βραδύτερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς θα καθυστερήσει το τέλος της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από την κρίση .


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.