Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε στην Άγκυρα ο Προκόπης Παυλόπουλος την ώρα που οι εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων διαδέχονται η μία την άλλη. Στο παιχνίδι μπήκαν και οι ΗΠΑ με τον Τζέφρι Πάιατ να κάνει ανάρτηση στο twitter για την έλευση του αμερικανικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο. Λίγες ώρες αργότερα πραγματοποίησε ραντεβού – με νόημα – με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη.
Το ηχηρό μήνυμα-απάντηση Παυλόπουλου στην Τουρκία
Έμμεση αλλά σαφή απάντηση στην Άγκυρα έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την ακριτική Νίσυρο όπου βρίσκεται για τον εορτασμό της 70ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου.
Αναφερόμενος ειδικά στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί τη φιλία και την καλή γειτονία με την Τουρκία, γι’ αυτό και στηρίζει την Ευρωπαϊκή της πορεία, θα πρέπει όμως ο σεβασμός των συνόρων να είναι σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό του και των συνθηκών της Λωζάνης, των Παρισίων, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε τη φιλία μας με την Τουρκία»
Στην αντιφώνησή του, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη Νισύρου, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, όσα συνάγονται από το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου και τις διατάξεις περί παραχώρησης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, για να τονίσει τα εξής: «Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδος συνιστούν αμφισβήτηση των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τα συμπεράσματα αυτά απευθύνονται προς κάθε κατεύθυνση, «πρωτίστως δε προς εκείνους οι οποίοι είτε επινοούν δήθεν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, είτε διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν είτε, τέλος, αμφισβητούν την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας «κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο. Επιπλέον, η Τουρκία δεν έχει κατά το Διεθνές Δίκαιο λόγον επ’ αυτού, διότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων».
(Προκόπης Παυλόπουλος)
Αναφερόμενος στην Συνθήκη των Παρισίων με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η κυριαρχία αυτή είναι “πλήρης”, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ουδέναν περιορισμό επιδέχεται κατά την άσκησή της. Το δε περιεχόμενο της “πλήρους” κυριαρχίας προσδιορίζεται, ως προς τα Δωδεκάνησα, με βάση τους κανόνες του ισχύοντος Ελληνικού Συντάγματος περί κυριαρχίας, καθώς και με βάση τις περί κυριαρχίας των κρατών-μελών διατάξεις ιδίως του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οιαδήποτε αμφισβήτηση της ερμηνείας των διατάξεων της παραγράφου 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων συνιστά, αυτοθρόως, παραβίαση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».
Επιπλέον, «η κυριαρχία της Ελλάδας εκτείνεται όχι μόνον εφ’ όλων των νήσων που αναφέρονται ρητώς στην παράγραφο 1 του άρθρου 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων αλλά, κατά την κατηγορηματική διατύπωση της κατά τ’ ανωτέρω παραγράφου, και επί των “παρακειμένων νησίδων” στο σύνολό τους», ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «επειδή δε οι διατάξεις αυτές ουδεμία διάκριση κάνουν εν προκειμένω, η διατύπωσή τους καταλαμβάνει τις κάθε είδους “παρακείμενες νησίδες”, ανεξαρτήτως μεγέθους τους ή άλλου χαρακτηριστικού τους (π.χ. κατοικημένες ή μη). Υπό το πρίσμα αυτό είναι προφανές, όπως ήδη επισήμανα, πως και στην περιοχή της Δωδεκανήσου δεν είναι νοητές, από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, “γκρίζες ζώνες”, αναφορικά με την έκταση και το περιεχόμενο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής κυριαρχίας επ’ αυτής», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Κλείνοντας ο κ. Παυλόπουλος, έστειλε ένα μήνυμα προς την Τουρκία: “Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου, και όχι μόνο, θα πράξω ό,τι μου αναλογεί προκειμένου να υπερασπισθώ αφενός την μακραίωνη Ιστορία και την αναντίρρητη ελληνικότητα της Νισύρου και όλων των Δωδεκανήσων. Και, αφετέρου και σύμφωνα με όσα εξέθεσα, τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει”.
Λάδι στη φωτιά από την Μπιναλί Γιλντιρίμ για την…Ανατολική Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ
Οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμαναφερόμενος στις έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ‘πρωθυπουργό’ Τουφάν Ερχουρμάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τ/κ. “Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη,βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικού. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους”, ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Στη κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι με βάση την πρακτική η πρώτη επίσκεψη της ‘κυβέρνησης’ που σχηματίζεται στα κατεχόμενα πραγματοποιείται στην Τουρκία και η δεύτερη στο Αζερμπαϊτζάν. Κατά τη συνάντηση, πρόσθεσε, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν περιεκτικά θέματα συνεργασίας. “Οπωσδήποτε ένα από τα βασικά ζητήματα είναι το Κυπριακό και η επίλυσή του. Το συζητήσαμε περιεκτικά. Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για το τί θα γίνει και πως, έπειτα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων πέρσι στο Κραν Μοντανά”. Με ικανοποίηση θέλω να δηλώσω ότι δεν υπάρχει καμιά διαφορά απόψεων σε αυτό το θέμα με τον αξιότιμο “πρωθυπουργό” και τον αξιότιμο “υπουργό εξωτερικών”, ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.
(Μπιναλί Γιλντιρίμ)
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να αναλυθεί καλά το γιατί δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. “Εδώ η διεθνής κοινότητα, ο τομέας της ‘νοτίου Κύπρου’ πρέπει να σκεφτούν ξανά κάτι με ουσιώδη τρόπο. Για να είναι δυνατή μια βιώσιμη λύση στο νησί, η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη ψυχολογικά για κάτι τέτοιο. Πρέπει να είναι έτοιμη για το διαμοιρασμό όχι μόνο στα λόγια αλλά και ψυχολογικά και πρέπει να μπορεί να πείσει γι αυτό και την ‘βόρεια Κύπρο’. Εδώ ποιο είναι το βασικό; Η διασφάλιση εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών των δύο πλευρών σε μια ομοσπονδιακή δομή δύο κοινοτήτων στη βάση της πολιτικής ισότητας, της δίκαιης διοίκησης και της κοινής ευημερίας. Επιπλέον η προστασία ενάντια σε κάθε εσωτερικό και εξωτερικό κίνδυνο της ανεξαρτησίας που έχει εξασφαλιστεί με μεγάλο τίμημα, της διασφάλισης της ζωής και της περιουσίας, δηλαδή οι όροι της ασφάλειας και εγγυήσεων της Τουρκίας, να συνεχιστούν σε κάθε περίπτωση. Αυτά αν δεν τεθούν καθαρά και σαφώς κάθε προσπάθεια για λύση θα μείνει χωρίς αποτέλεσμα από την αρχή και δεν θα διασφαλιστεί μια βιώσιμη λύση”, ανέφερε ο κ. Γιλντιρίμ.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι “στην ‘τδβκ’ έχουν γίνει σοβαρά προγράμματα για την ανάπτυξη των υποδομών στους τομείς της εκπαίδευσης, του τουρισμού, της γεωργίας. “Ασφαλώς οι δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες”, πρόσθεσε λέγοντας ότι είδε με ικανοποίηση ότι η προτεραιότητα της ‘νέας κυβέρνησης’ είναι η ανάπτυξη της ‘βόρειας Κύπρου’. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα αφήσουν εδώ “αυτό τον δίκαιο αγώνα με τον οποίο έχουν καταφέρει να κερδίσουν πολλά παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και την απομόνωση.
“Όποιες και να είναι οι συνθήκες η Τουρκία είναι πάντοτε δίπλα στους Τ/κ και θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους. Αν και είμαι βέβαιος ότι θα τεθούν υπό αποτελεσματικό έλεγχο οι δραστηριότητες κάποιων ασήμαντων οργανισμών οι οποίοι προσπάθειας να βγάλουν γλώσσα εναντίον των δίκαιων υποθέσεων της χώρας μας και η νέα κυβέρνηση θα δώσει προσοχή σε αυτό το θέμα”, είπε.
Ελληνοτουρκικά
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι πριν από λίγες ημέρες 2 Έλληνες παραβίασαν τα σύνορα και η νομική διαδικασία συνεχίζεται. “Το να έρθει αυτό το θέμα ενώπιον της ΕΕ είναι πολύ έξυπνο. Είναι μια συνήθεια πια όποιο θέμα έχει να κάνει με την Τουρκία να τίθεται ενώπιον της ΕΕ για στήριξη. Αυτό και παρόμοιες εξελίξεις δεν πηγαίνουν μπροστά τις σχέσεις μας με την ΕΕ, αλλά ούτε και πίσω”, ανέφερε.
Για το κάψιμο τουρκικής σημαίας στην Αθήνα σε διαδήλωση, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι “προσβολή στη σημαία μιας χώρας σημαίνει ότι έγινε στη χώρα εκείνη η προσβολή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει επ ουδενί αποδεκτό. Η σημαία μας με το μισοφέγγαρο είναι η περηφάνια μας. Στο όνομα αυτής της σημαίας δίνουμε τη ζωή μας. Δεν συζητάμε καν με αυτούς που κάνουν τέτοιες αδιακρισίες”.
Ερχουρμάν: Δεν ήταν πολύ ελπιδοφόρες οι δηλώσεις Αναστασιάδη μετά την εκλογή του
Κοινή ευαισθησία με την Τουρκική Δημοκρατία είναι το ζήτημα της πολιτικής ισότητας των Τ/κ, δήλωσε ο “πρωθυπουργός”, Τουφάν Ερχουρμάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Άγκυρα.
Ο κ. Ερχουρμάν ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μετά την εκλογή του δεν ήταν πολύ ελπιδοφόρες. “Είναι εκ των ων ουκ άνευ η αποδοχή της πολιτικής ισότητας των Τ/κ σε αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Η διαδικασία μόνιμης και βιώσιμης ειρήνης θα οικοδομηθεί πάνω στην πολιτική ισότητα”, πρόσθεσε.
Ακόμα και στο θέμα των υδρογονανθράκων, οι δηλώσεις του Ε/κ ηγέτη δείχνουν ότι δεν έχει μια ξεκάθαρη άποψη ακόμα για το ποιο είναι τελικά το στάτους των Τ/κ, σημείωσε ο κ. Ερχιουρμάν λέγοντας ότι οι Τ/κ είναι το ένα από τα δύο “στοιχεία” (μέρη) που όχι μόνο έχουν ένα μερίδιο από τον πλούτο στο νησί, αλλά έχουν την επιθυμία να παίρνουν αποφάσεις γι’ αυτό το ζήτημα. Η έννοια της πολιτικής ισότητας, πρόσθεσε, είναι και γι’ αυτό το λόγο που έχει προκύψει. “Ακριβώς γι’ αυτό είναι κοινή μας ευαισθησία με την Τουρκία το θέμα της πολιτικής ισότητας των Τ/κ. Είναι γνωστό σε όλους ότι μια συμφωνία που δεν θα εγγυάται την πολιτική ισότητα των Τ/κ, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη”.
Είπε ακόμη ότι με την τουρκική κυβέρνηση έχουν κοινή ευαισθησία και στα θέματα της οικονομίας. Η “κυβέρνηση” συνασπισμού των τεσσάρων κομμάτων δεν έκλεισε ένα μήνα από τότε που ανέλαβε, σημείωσε, ωστόσο έχουν παράξει πολλά προγράμματα και προβλέπονται κι άλλα. “Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι επειδή οι οικονομικές επιδόσεις μας είναι κοινές. Μας χαροποίησε που είδαμε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τα προγράμματά μας στον οικονομικό τομέα”, ανέφερε.
Στο παιχνίδι και οι ΗΠΑ: Το τεα α τετ με νόημα Αποστολάκη – Αμερικανού πρέσβη και η ανάρτηση στο Twitter του Τζέφρι Πάιατ
Σε μια χρονική συγκυρία που οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι τεταμένες όχι μόνο λόγω του περιστατικού με τους δύο στρατιωτικούς αλλά και λόγω της προκλητικής ρητορικής του Ερντογάν για τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο, η συνάντηση τουΑ/ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Βαγγέλη Αποστολάκη με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ αποκτά άλλο ειδικό βάρος.
(Α/ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης)
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση των δύο ανδρών είχε διάρκεια τουλάχιστον μιάμισης ώρας και έγινε στο γραφείο του κυρίου Αποστολάκη. Επισήμως διαρρέεται πως το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο προφανώς για να αποφευχθούν συσχετισμοί με την υπόθεση των δύο στρατιωτικών.
(Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ)
Ωστόσο σύμφωνα με διαρροές, οι δύο άνδρες συζήτησαν και αυτό το θέμα και γενικότερα τα ελληνοτουρκικά.
Στο τραπέζι έπεσε το θέμα της ΕΧΧΟΝ και του αμερικανικού στόλου ο οποίος καταφθάνει στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το θέμα της χρήσης της αεροπορικής μας βάσης στη Λάρισα από τους αμερικανούς.
Η επίμαχη ανάρτηση στο twitter:
Η ανάρτηση στο twitter του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Συγκεκριμένα η ανάρτηση τιτλοφορείται “US ships arrive in Cyprus EEZ” και δημοσιεύεται με φωτογραφία αρχείου από την αγγλόφωνη έκδοση της Καθημερινής και το ρεπορτάζ της εφημερίδας για το ίδιο θέμα, σχετικά με τηναυξημένη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειοη οποία σχετίζεται με την γεώτρηση τηςΕxxon.
Απειλεί και τις ΗΠΑ ο προκλητικός σύμβουλος του Ερντογάν: Και ο 66ος στόλος να έρθει δεν μπορεί να μας γονατίσει
Όχι μόνο ο 6ος αλλά και ο 66ος στόλος τουαμερικανικού ναυτικούνα έρθει στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να γονατίσει την Τουρκία, δήλωσε ο γνωστός για τις ακραίες θέσεις του, σύμβουλος του Τούρκου ΠροέδρουΓιγίτ Μπουλούτσε εκπομπή της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT.
(Γιγίτ Μπουλούτ)
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ /Sigmalive.com/ Philenews