Του Κώστα Τέο
Η 25η Ιανουαρίου είναι μία από τις πλέον ιστορικές ημερομηνίες για την Αριστερά στην Ελλάδα. Είναι μία μέρα που για πολλούς άλλαξε το ρου της πολιτικής ιστορίας στη χώρα μας με την αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Προ τριών ετών και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο κατήλθαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Κοινωνία Πρώτα και οι κινήσεις Πράττω και Αριστερή Προοπτική, επιβεβαίωσε τα προγνωστικά. Δικαίωσε τα ευρήματα των εταιρειών δημοσκόπησης κερδίζοντας τις εθνικές εκλογές που διενήργησε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και οι οποίες προκλήθηκαν από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο μοναδικός υποψήφιος, Σταύρος Δήμας, στηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές, όμως δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 180 βουλευτών με αποτέλεσμα να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα κέρδισε τις εκλογές και ύστερα από συνεννόηση με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο σχηματίστηκε η πρώτη κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά στην Ελλάδα.
Στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 36,34%. Πήρε 2.246 ψήφους και από τις 71 έδρες του ’12 βρέθηκε στις 149 έδρες του ’15. Όσο για την ηττημένη της διαδικασίας, τη ΝΔ, έπεσε στις 76 έδρες συγκεντρώνοντας το 27,81% των ψήφων.
Τσίπρας: «Σήμερα γιορτή, από αύριο σκληρή δουλειά»
«Ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία» δήλωνε ο Aλέξης Τσίπρας από τα Προπύλαια. «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η Ελλάδα αφήνει πίσω της τον φόβο και τον αυταρχισμό, αφήνει πίσω της μια πενταετία ταπείνωσης και οδύνης.
Ο λαός μας είναι χαρακτηριστικό δείγμα της Ευρώπης που αλλάζει. Σήμερα έχουμε ένα πανηγύρι, μια γιορτή. Από αύριο ξεκινάμε μια σκληρή δουλειά» τόνιζε ο θριαμβευτής των εκλογών.
«Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει τη λιτότητα, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει με έναν τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της καταστροφής» ανέφερε στην πανηγυρική ομιλία του. «Ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ. Αν κάποιος νίκησε σήμερα είναι η Ελλάδα του μόχθου, η Ελλάδα που αγωνίζεται. Η νίκη μας είναι νίκη όλων των λαών της Ευρώπης που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα».
«Ξανακερδίζουμε τη χαμένη αξιοπρέπεια του λαού μας. Nα σηκώσουμε τον ήλιο της Δικαιοσύνης πάνω από την Ελλάδα» είχε πει επίσης ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του που είχε καλυφθεί ζωντανά και από διεθνή ΜΜΕ.
Το μεγαλύτερο και μικρότερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ό,τι αφορά στα τοπικά χαρακτηριστικά των ποσοστών του ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε σπουδαίο αποτέλεσμα στην εκλογική περιφέρεια της Ροδόπης. Συγκέντρωσε το 48,45% των ψήφων στην ακριτική περιφέρεια, ενώ το μικρότερο ήταν στις Σέρρες, όπου μάζεψε το 26,24%.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Δύο μέρες μετά τη μεγάλη νίκη στις εκλογές, ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Επρόκειτο για ένα υπουργικό συμβούλιο με 40 μέλη που θα στελέχωναν 11 υπουργεία.
Ήταν ένα κυβερνητικό σχήμα που περιελάμβανε 20 αναπληρωτές υπουργούς και μόλις έξι υφυπουργούς. Μετείχαν έξι γυναίκες, ωστόσο καμία δεν είχε λάβει χαρτοφυλάκιο υπουργείου.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ άλλοι τέσσερις προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ είχαν πάρει το χρίσμα για το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Επρόκειτο για τον Τέρενς Κουίκ που είχε αναλάβει τη θέση του υφυπουργού Επικρατείας, την Έλενα Κουντουρά που είχε οριστεί αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, τη Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά που είχε οριστεί υφυπουργός Μακεδονίας και τον Παναγιώτη Σγουρίδη, που είχε τοποθετηθεί στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Σγουρίδης, μάλιστα, ήταν εξωκοινοβουλευτικός, καθώς ήταν στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας των ΑΝΕΛ.
Αυτό ήταν το κυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015
Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης
Υπουργείο Εσωτερικών και Διοίκησης Ανασυγκρότησης: Νίκος Βούτσης
Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Γιώργος Κατρούγκαλος
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Τασία Χριστοδουλοπούλου
Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Χρήστος Σπίρτζης
Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας
Αναπληρωτής Υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά
Υπουργείο Παρ. Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Παναγιώτης Λαφαζάνης
Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης
Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου
Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Παναγιώτης Σγουρίδης
Υπουργείο Οικονομικών: Γιάννης Βαρουφάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νάντια Βαλαβάνη
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Μάρδας
Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: Αριστείδης Μπαλτάς
Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού: Νίκος Ξυδάκης
Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας: Τάσος Κουράκης
Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας: Κώστας Φωτάκης
Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής
Υπουργείο Εργασίας: Πάνος Σκουρλέτης
Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Θεανώ Φωτίου
Αναπληρωτής Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ράνια Αντωνοπούλου
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξανθός
Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Δημήτρης Στρατούλης
Υπουργείο Εξωτερικών: Νίκος Κοτζιάς
Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Νίκος Χουντής
Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: Ευκλείδης Τσακαλώτος
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Πάνος Καμμένος
Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Κώστας Ήσυχος
Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας: Νίκος Τόσκας
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος
Υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς: Παναγιώτης Νικολούδης
Υπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό Κυβερνητικού Έργου: Αλέκος Φλαμπουράρης
Υφυπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό Κυβερνητικού Έργου: Τέρενς Κουίκ
Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Οι πρώτοι μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
Στις 27 Ιανουαρίου ορκίστηκε Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ανέλαβε τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς της Ευρώπης. Λίγες ημέρες αργότερα ανακοίνωσε στην από κοινού συνέντευξη Τύπου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η Ελλάδα δεν θα συνεργαστεί με την Τρόικα, η οποία δεν αποτελεί θεσμικό όργανο, αλλά θέλει να διαπραγματευτεί απευθείας με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και δεν θα συνάψει συμφωνίες για νέα δανειακή σύμβαση, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Ολλανδού πολιτικού ο οποίος αποχώρησε.
Στις 26 Ιουνίου 2015, εν μέσω πολιτικής πίεσης και χωρίς να έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις, συγκλήθηκε υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου 2015 ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Εθνικό δημοψήφισμα με σκοπό να αποφασίσει ο ελληνικός λαός αν αποδέχεται την τελεσιγραφική πρόταση των θεσμών ή όχι. Ταcapital controls επιβλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα και ισχύουν ως σήμερα.
Το δημοψήφισμα του 2015 και οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015
Το δημοψήφισμα ήταν το πρώτο από το 1974 και το μοναδικό στη σύγχρονη ελληνική ιστορία που δεν αφορούσε τη μορφή του πολιτεύματος. Στις 6 Ιουλίου 2015 (μία μέρα μετά το δημοψήφισμα) και αφού επικράτησε το «ΟΧΙ» με ποσοστό 61,3%, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε την παραίτηση του από Υπουργός Οικονομικών. Εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση, κατήγγειλε τη στάση των δανειστών, ενώ άφησε σαφείς αιχμές κατά του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Μετά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση Τσίπρα κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στις 20 Αυγούστου 2015 ο Τσίπρας υπέβαλε την παραίτησή του, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με την ομιλία του, η λαϊκή εντολή που έλαβε στις 25 Ιανουαρίου είχε εξαντληθεί με την υπογραφή του τρίτου προγράμματος στήριξης.
Στις 21 Αυγούστου 2015, 25 βουλευτές και 1 ευρωβουλευτής, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αποχώρησαν από το κόμμα και σχημάτισαν νέο κόμμα με την επωνυμία Λαϊκή Ενότητα. Στις 26 Αυγούστου παραιτήθηκαν 53 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ανήκαν κυρίως στην Αριστερή Πλατφόρμα και στην Κομμουνιστική Τάση.
Στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη και πάλι πρώτο κόμμα με 145 βουλευτές και σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Πηγή: enikos.gr