Άδεια σε 10 εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων

Σε άμεση αδειοδότηση 10 εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) θα οδηγήσουν οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στον σχετικό νόμο, όπως συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Επιπλέον, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, η απλοποίηση της διαδικασίας θα προσελκύσει και άλλους ενδιαφερόμενους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που μέχρι τώρα απέφυγαν να εμπλακούν λόγω του πολύπλοκου κανονιστικού πλαισίου.

Το πλαίσιο δημιουργίας εταιρειών διαχείρισης NPLs είχε σχεδιαστεί με τρόπο «να μη γίνουν τέτοιου τύπου εταιρείες», καθώς με τη διαδικασία αδειοδότησης που είχε επιβάλει η κυβέρνηση ήταν πιο εύκολο να πάρεις άδεια για τη δημιουργία νέας τράπεζας παρά για εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων! Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα τέλη 2015, οπότε θεσμοθετήθηκε το σχετικό πλαίσιο, έχουν αδειοδοτηθεί μόλις τέσσερις εταιρείες εκ των οποίων οι δύο τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ άλλη μία αίτηση είχε εγκριθεί στο τέλος του 2016. Η αναποτελεσματικότητα της διαδικασίας οδήγησε την ΤτΕ να αναθέσει σε εξωτερικό ανεξάρτητο σύμβουλο την αξιολόγηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Με τις προωθούμενες αλλαγές, που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του νέου μνημονίου, ουσιαστικά αποσυνδέεται η διαδικασία αδειοδότησης εταιρειών διαχείρισης NPLs από τα κριτήρια που προβλέπονται για τη χορήγηση τραπεζικής άδειας, κάτι που θα επιτρέψει να δοθούν περισσότερες άδειες, ενώ παράλληλα οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών.

Νέα αγορά

Η απλοποίηση του πλαισίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, θα προσελκύσει περισσότερους ενδιαφερόμενους για τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης NPLs, και δεδομένου του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων θα δημιουργηθούν δεκάδες σχετικές εταιρείες. Ετσι θα δημιουργηθεί μια πραγματικά λειτουργική και αποτελεσματική δευτερογενής αγορά προβληματικών δανείων, στην οποία οι τράπεζες θα μπορούν να μεταβιβάζουν πακέτα «κόκκινων» δανείων.

Η σχετική αγορά αποτελεί απαραίτητο εργαλείο προκειμένου οι τράπεζες να μπορέσουν να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πιστωτικών ανοιγμάτων. Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα από το επίπεδο των 104,8 δισ. ευρώ (2016) στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Αντίστοιχα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το επίπεδο των 75,9 δισ. ευρώ (2016) θα πρέπει να μειωθούν στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών περίπου το μισό της μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα επιτευχθεί μέσω διαγραφών, το 30%-40% μέσω αναδιαρθρώσεων και εκκαθαρίσεων και το υπόλοιπο μέσω πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους.

e-δημοπρασίες από Πειραιώς

Τη δημιουργία ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων της ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς. Στον νέο διαδικτυακό της ιστότοπο properties4sale.gr της τράπεζας θα παρουσιάζονται ιδιόκτητα ακίνητά της, κατοικίες και επαγγελματικά, και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες θα διενεργεί ανοικτές και διαφανείς online δημοπρασίες παράλληλα με τη δυνατότητα άμεσης αγοράς. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς των ακινήτων από την Πειραιώς με ευνοϊκούς όρους.

Σύμφωνα με την τράπεζα, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων αποτελούν μια καινοτόμο και ιδιαίτερα επιτυχημένη διεθνώς διαδικασία για την πώληση ακινήτων, η οποία έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της κινητικότητας στην αγορά ακινήτων, στον εξορθολογισμό και τη σταθεροποίηση των τιμών, στη διαφάνεια και την απεμπλοκή από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Επίσης, ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδυτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Στην πρώτη δημοπρασία που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου 2017, η τράπεζα θα διαθέσει 58 ιδιόκτητα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αιτηθούν τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version