ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ – ΟΤΑ μπλοκάρουν την αξιολόγηση

Εμπλοκή στη διαδικασία της αξιολόγησης διαφαίνεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη εφαρμογής του νέου συστήματος στις αρχές Απριλίου.

Ακόμη μία φορά, όπως άλλωστε είχε συμβεί και επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιτίθενται στην εφαρμογή του νέου νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και ζητούν την απόσυρσή του. Η ΑΔΕΔΥ μάλιστα έχει κηρύξει αποχή από τη διαδικασία όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί τους δημάρχους να απέχουν μέχρι να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη επί του θέματος.

Εφόσον δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και δήμαρχοι αποφασίσουν να απέχουν από τη διαδικασία της αξιολόγησης αναμένεται να προκληθεί «εμπλοκή» στην πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος, οδηγώντας σε νέες καθυστερήσεις αλλά και σε συνέχιση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα.

Αντίστοιχες ενέργειες είχαν παρατηρηθεί επί υπουργίας του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν δήμαρχοι αρνούνταν να συνδράμουν τους ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τις μετατροπές συμβάσεων που γίνονταν στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Κατά της εφαρμογής του νέου συστήματος είχε ταχθεί τότε και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, με την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε έρθει ουκ ολίγες φορές σε εντονότατη αντιπαράθεση για το θέμα.

Τελικώς, του ζητήματος επελήφθη ο Αρειος Πάγος (σ.σ.: διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα), καθώς ο κ. Μητσοτάκης είχε διαβιβάσει τα στοιχεία και τις αναφορές του ΣΕΕΔ για πέντε δήμους που αρνούντο να συνεργαστούν.

Επί του παρόντος, πάντως, από την πλευρά του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν εκφράζεται ανησυχία για την εμπρόθεσμη εφαρμογή του νέου νόμου. Μάλιστα, διατυπώνεται η πεποίθηση ότι «δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος, καθώς τώρα μιλάμε για ένα διαφορετικό σύστημα». «Η πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων επιθυμεί τον νέο τρόπο αξιολόγησης. Βοηθά τους ίδιους στην εξέλιξή τους, ενώ πλέον δεν τίθεται ζήτημα ποσόστωσης», εξηγεί στην «Κ» αρμόδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, η «καλή βαθμολογία» του υπαλλήλου θα αποτελεί κριτήριο για την ανάληψη θέσεων ευθύνης και συνεπώς για μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές. Για τους υπαλλήλους που θα συγκεντρώσουν χαμηλή βαθμολογία προβλέπεται η δυνατότητα συνεχούς επιμόρφωσής τους.

Πηγή: Καθημερινή


Exit mobile version