«Για την ελληνική κυβέρνηση, η αναπτυξιακή στρατηγική επικεντρώνεται στην εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κοινωνικής προστασίας, τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου και την προστασία του περιβάλλοντος. Κομβικό δε σημείο της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική επαναφορά του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, οι βασικές αρχές του οποίου θα επανέλθουν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2018». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία συμμετείχε στις εργασίες της 106ης Συνόδου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) στη Γενεύη.
Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε, επίσης: «Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί και να επεκταθεί η κοινωνική και εργασιακή προστασία σε ένα πλαίσιο όπου οι επικρατούσες πολιτικές απαιτούν την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία ως μόνο μέσο για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε επιτύχει σημαντική πρόοδο. Το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί σχεδόν κατά 4,5%, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, η αναλογία μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης στις νέες θέσεις εργασίας είναι σήμερα υπέρ των πρώτων, ενώ, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας βαίνει μειούμενο».
Με δεδομένη την ανάληψη της «Πράσινης Πρωτοβουλίας» από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, απευθυνόμενη στην ολομέλεια της Συνόδου, η υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Μία διαλεκτική προσέγγιση είναι απαραίτητη για τους τέσσερις μεγάλους στόχους δημόσιας πολιτικής: Την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτή την προσέγγιση εισφέρει η έννοια της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, καθώς μόνο μέσω μίας τέτοιας προσέγγισης, θα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε αποτελεσματικότερα τις μελλοντικές μας πολιτικές».