«Η κυβέρνηση βλέπει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους ως πρόβλημα ρευστοποίησης» και «τους πολίτες ως στρατηγικούς κακοπληρωτές», γι’ αυτό «το νομοσχέδιο θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των περιουσιών όλων, πάση θυσία», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ΝΔ, σημείωσε, «απεκδύει τους πολίτες από ό,τι έχουν και δεν έχουν. Επιλέγει να τους πτωχεύσει, να τους στιγματίσει υλικά και κοινωνικά, να τους τιμωρήσει ακόμη και ποινικά», θεωρεί, πρόσθεσε, ότι «αν οι πτωχεύσεις γίνουν πιο εύκολες, πιο γρήγορες και γενικευμένες όλα θα λυθούν», γι’ αυτό «επιλέγει τη σχεδόν αυτόματη πτώχευση του 81% των μικρών επιχειρήσεων και την υποχρεωτική εξάπλωση της πτώχευσης σε όλα τα φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, πέρα και έξω από κάθε αρχή του νομικού μας πολιτισμού».
Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τη σκοπιά των τραπεζών», γι’ αυτό« τους δίνει τα κλειδιά για να καθορίσουν τα πάντα: από το αν θα υπάρχει εξωδικαστικός συμβιβασμός και τι περιεχόμενο θα έχει, αν θα υπάρχει εξυγίανση σε μια επιχείρηση και με ποιους όρους, πώς θα γίνει η πτώχευση, πώς θα γίνει ο πλειστηριασμός». Οι τράπεζες, υπογράμμισε, αποκτούν «απόλυτη ελευθερία να χειραγωγούν τα πάντα, χωρίς να έχει κανείς, ούτε το κράτος, λόγο στην πολιτική τους. Χωρίς να δεσμεύονται και να υποχρεώνονται για τίποτα, παρά μόνο να δικαιούνται». Η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε, επίσης, ότι «με την πτώχευση ο πολίτης χάνει το σύνολο της περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας» και «την επόμενη μέρα βρίσκεται σε οικονομικό εγκλωβισμό», καθώς «χάνει ό,τι αποκτά μετά την πτώχευση, εφόσον ξεπερνά τα 611 ευρώ τον μήνα. Δεν υπάρχει καμία προστασία και καμία μέριμνα. Δεν υπάρχει καμία δεύτερη ευκαιρία, κανείς δεν την βλέπει πλην των τραπεζών».
Με το νομοσχέδιο, σημείωσε, «επέρχεται οριζόντια και οριστική κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τον ευάλωτο οφειλέτη, που το εισόδημα του δεν ξεπερνά τις 7.000 ευρώ. Οι πολίτες καθίστανται εσαεί όμηροι των τραπεζών». Αναφερόμενη σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «με το ισχύον καθεστώς ένα φυσικό πρόσωπο απαλλασσόταν των χρεών του σε τρία χρόνια, κρατώντας την κυριότητα του σπιτιού του, χωρίς να πτωχεύσει. Με το πλαίσιο της ΝΔ απαλλάσσεται σε τρία χρόνια αν χάσει τα πάντα, και την κυριότητα του σπιτιού του, και πτωχεύσει», ακόμη, «με το νομοσχέδιο αυτό, ο οφειλέτης δεν πληρώνει για να σώσει το σπίτι του, αλλά χάνει το σπίτι του, χάνει και ό,τι άλλο έχει και συνεχίζει να πληρώνει». Τέλος, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το σχέδιο νόμου, τονίζοντας ότι «η ΝΔ επέλεξε εν μέσω μίας μεγάλης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, με τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις σε οικονομική ασφυξία, να φέρει ένα νομοσχέδιο ρευστοποίησης όλων των περιουσιών και ανεξέλεγκτων πτωχεύσεων».