Φορολογικές μειώσεις, σταδιακά και μεθοδευμένα, με ορίζοντα ορισμένων ετών και χωρίς να απειληθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Aντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας το Σάββατο το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Έκανε λόγο για σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 που θα αποδοθεί κατευθείαν στην τοπική αυτοδιοίκηση, μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος σε όλη την κλίμακα με τον ανώτατο συντελεστή στο 33% αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων με στόχο να φτάσει τελικά στο 15%.
Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση σε μισθούς και συντάξεις, σημειώνοντας ότι πλέον, με την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, ήρθε ο καιρός των αυξήσεων. «Λελογισμένων, αλλά αυξήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που δεσμεύθηκε ακόμη για απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας.
“Ηδη καταφέραμε κάποιες μειώσεις από δω και μπρος οι μεταρρυθμίσεις θα είναι πολύ πιο γρήγορες και αποφασιστικές”, σημείωσε.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να παραμείνει η χώρα στην ενωμένη Ευρώπη «να μην παίζεται η Ελλάδα στα ζάρια».
«Ο κρατισμός μας έφερε στην κρίση, ο λαϊκισμός μας κρατά πίσω», είπε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι στις 25 Ιανουαρίου ο λαϊκισμός θα νικηθεί οριστικά γιατί δεν δημιουργεί προοπτική αλλά ανακυκλώνει αδιέξοδα.
-Ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου που μπορεί να φέρει επενδύσεις και έσοδα για το κράτος. Κάποιοι ονειρεύονται ακόμη και τώρα επανακρατικοποιήσεις που δεν γίνονται πουθενά.
-Τρίτον ψηφίστηκε ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, καλύπτουμε όσα χρειάζεται το κράτος και βγάζουμε και τους τόκους για το χρέος.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια έγιναν τρεις μεγάλες τομές:
* Κλείσαμε τρεις προϋπολογισμούς εντός ή και καλύτερα του στόχου και μάλιστα χωρίς «μαγειρέματα».
* Ξεκινήσαμε την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου που μπορεί να φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Οι ιδιωτικοποιήσεις έφεραν έσοδα και ακόμα ορισμένοι το θεωρούν ταμπού. Υπάρχει κανείς που να εθνικοποιεί;
* Ψηφίστηκε το 2015 ισοσκελισμένος προϋπολογισμός έτσι ώστε να καλύπτουμε και τις ανάγκες για πληρωμές χρέους, για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες.
Τώρα πάμε σε μεγάλες ανατροπές με:
* Ενα δικό μας πλήρες σχέδιο που δεν είναι «ευχολόγιο ανάπτυξης» αλλά πλήρως κοστολογημένο και απόλυτα συγκεκριμένο σε ότι αφορά τους στόχους.
* Πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με στόχο «ανταγωνιστικότητα παντού»
* Πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων σε όλους τους τομείς, σταδιακά και προσεκτικά. Θα είναι πολύ ποιο γρήγορες λόγω ανάπτυξης αλλά χωρίς να δημιουργεί ελλείμματος
* Ενα κοινωνικό κράτος που θα θωρακίζει τον αδύναμο χωρίς να μοιράζει χρήμα εκεί που δεν χρειάζεται αλλά θα προσφέρει προστασία σε αυτούς που πραγματικά την χρειάζονται.
Οικονομικό πρόγραμμα 2015-2021
Όπως είπε ο πρωθυπουργός οι εκτιμήσεις βασίζονται σε έρευνες του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ και της McKinsey και στηρίζονται στις πλέον μετριοπαθείς προβλέψεις. Αναμένεται μεγάλη ενίσχυση του ΑΕΠ από επτά κλάδους:
Αγροτική ανάπτυξη: 13 δισ.
Τουρισμός: 16,5 δισ.
Ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές: 9,5 δισ.
Ερευνα και τεχνολογία: 2 δισ.
Ναυτιλία: 8,5 δισ.
Logistics: 2,5 δισ.
Βιομηχανία φαρμάκων: 2 δισ.
Σύνολο 54 δισ. πρόσθετο ΑΕΠ και συνολικά 770.000 νέες θέσεις εργασίας. Δεν περιλαμβάνονται επιμέρους κλάδοι, όπως κατασκευές, βιομηχανία μετάλλων αλλά ούτε και τα πιθανά έσοδα από υδρογονάνθρακες.
Χρειάζονται 150 δισ. επενδύσεις για να γίνουν παραπάνω, είπε ο Σαμαράς. Τα 38 από αυτά θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, τα 6 από εθνικούς πόρους, τα 106 από επενδυτές κάθε είδους (50 δισ. είναι άμεσες επενδύσεις και εξ αυτών τα 23 δισ. ευρώ έχουν ήδη εγκριθεί).
Στους υπολογισμούς όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν περιλαμβάνονται τα 15 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ.
Μεταρρυθμίσεις
Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για δομικές μεταρρυθμίσεις που άρχισαν το 2012 και θα συνεχιστούν:
* Μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα όπως το φαστ τρακ και τα one stop shop. Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, κατάργηση καμποτάζ, άρση στρεβλώσεων στο εμπόριο.
* Από τις ιδιωτικοποιήσεις έχουμε εισπράξει πάνω από 3 δισ. ευρώ και παράλληλα δρομολογούνται μεγάλες επενδύσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα των περιφερειακών αεροδρομίων όπου ιδιώτης βάζει 1,4 δισ. στη σύμβαση παραχώρησης και δεσμεύεται για επενδύσεις. Όπως είπε αναμένεται 5πλάσια είσπραξη τα επόμενα χρόνια.
* Στα εργασιακά μειώθηκαν 5% οι ασφαλιστικές εισφορές και αυτό θα συνεχιστεί. Παράλληλα έγινε ποιο ευέλικτη η αγορά στηρίζοντας την απασχόληση. Θα εξορθολογιστεί η συνδικαλιστική νομοθεσία. «Θα έχω αναταράξεις, αλλά θα κάνω το σωστό. Πλήρης ελευθερία του συνδικαλισμού αλλά όχι ασυδοσία».
* Στη δημόσια διοίκηση μειώσαμε την απασχόληση και προωθήσαμε την αξιολόγηση, είπε ο πρωθυπουργός. Οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 900.000 το 2009 και είναι 650.000 το 2014. Παράλληλα προχώρησε η τεχνολογική αναβάθμιση ώστε να γίνουν ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.ά.
Παράλληλα μειώθηκαν οι θέσεις ευθύνης κατά 40%.
* Σε ότι αφορά τη διαφθορά θα προχωρήσουν οι έλεγχοι σε όλα τα επίπεδα. Στη φοροδιαφυγή με την ενοποίηση των ηλεκτρονικών συστημάτων θα επιτραπεί να αποκαλυφθούν όσοι δεν πληρώνουν φόρο αλλά έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία. Όπως είπε ο πρωθυπουργός πιάνεται πλέον κρυμμένο εισόδημα 2 δισ. ευρώ.
Φορολογικές μειώσεις
«Είναι το μεγάλο μου στοίχημα», είπε ο πρωθυπουργός. Θέλουμε μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών, σταδιακά.
Ηδη καταφέραμε κάποιες μειώσεις (ανώτατος συντελεστής από 45% στο 42%, ΦΠΑ εστίασης, πετρέλαιο θέρμανσης, απαλλαγή από ΦΠΑ για εταιρείες με έσοδα έως 10.000 ευρώ κ.τλ.), ενώ προχωρήσαμε στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και θεσπίστηκε ο νέος λογιστικός κώδικας.
Από εδώ και μπρος έρχεται :
* Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ από το 1,43% σήμερα. Θα αποδοθεί στους δήμους.
* Μείωση φορολογικών συντελεστών εισοδήματος σε όλη την κλίμακα. Στο 33% ο ανώτατος συντελεστής
* Μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις με τελικό στόχο το 15% ενιαίο φόρο επιχειρηματικών κερδών. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη ανατροπή στο φορολογικό καθεστώς της χώρας.
* Καθιέρωση φορολογικής έκπτωσης σε επαγγελματίες
* Επέκταση της απαλλαγής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις με τζίρο έως 20.000 ευρώ.
* Κατάργηση τεκμηρίων διαβίωσης και πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία. Υπό εξέταση η απαλλαγή ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία.
* Κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό το μοντέλο του Βελγίου και της Ιταλίας.
Κλειδί η βοήθεια χρέους
Όπως είπε ο πρωθυπουργός με τη βοήθεια χρέους που θα πάρει η Ελλάδα οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πέσουν αισθητά και αυτό θα δημιουργήσει το περιθώριο για μειώσεις. Επέκταση χαμηλών επιτοκίων και πληρωμή σε περισσότερα χρόνια. Αυτό μπορεί να το πετύχει μια κυβέρνηση ως ανταμοιβή για όσα πέτυχε και όχι μια κυβέρνηση με συγκρούσεις και μονομερείς ενέργειες.
«Οσοι ακολουθούν πορεία ρήξης δεν θα πάρουν βοήθεια χρέους. Θα καταλήξουν να ζητούν χρήματα από αυτούς με τους οποίους συγκρούονται».
Κοινωνικό κράτος
Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή κατάργηση στρεβλώσεων. Προστασία των εισφορών των εργαζομένων ώστε να μην σπαταλιούνται από χαριστικές συντάξεις ολίγων.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις συντάξεις των 40αρηδων. Το ποσοστό των νέων συνταξιούχων κάτω των 62 ετών σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει πάνω από το 90%. Είναι μεγάλες αποκλίσεις, σημείωσε. Σταδιακά θα εξαλειφθούν οι αποκλίσεις χωρίς αιφνιδιασμούς.
Δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα είπε ο πρωθυπουργός. Μπαίνουμε σε ανάπτυξη, είναι ώρα για αυξήσεις, σταδιακές και νοικοκυρεμένες, με εξάλειψη αδικιών.
Εγγυώμαι προσωπικά
«Εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξουν οι μειώσεις, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί και άλλο, για το επίδομα σε υπερήλικες ομογενείς, η πρώτη κατοικία θα μείνει πλήρως προστατευμένη».
Όταν κάποιος υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια χωρίς να σου λέει που θα τα βρει θα στα πάρει πίσω πολλαπλάσια. Ο λαός πίστεψε το «λεφτά υπάρχουν» και το πλήρωσε με μνημόνιο.