Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη που κατατέθηκε στην Κομισιόν

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Προσαρμοσμένο με την κοινή δήλωση ΤσίπραΓιούνκερ για «δημοσιονομικά βιώσιμο» ασφαλιστικό, συλλογικές διαπραγματεύσεις νέας γενιάς και προσήλωση στην συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων είναι το κείμενο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν.

Το κείμενο το οποί συντάχθηκε δια χειρός του Γενικού Γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής κ. Νίκου Θεοχαράκη περιγράφει την δημοσιονομική και κοινωνική ατζέντα των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει να εφαρμόσει η Κυβέρνηση από το 2015 μέχρι και το 2020.

Η αποστολή του δεν είναι έκτακτο γεγονός αλλά πάγια υποχρέωση των κρατών μελών της Ευρωζώνης προς την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Commission και ανανεώνεται σε ετήσια βάση.

Στην περίπτωση της Ελλάδας και των άλλων χωρών που ήταν ή είναι ακόμη σε μνημόνιο είναι δευτερεύουσας σημασίας αφού η οικονομική πολιτική καλύπτεται από το πρόγραμμα σταθεροποίησης της κάθε χώρας.

Στο κείμενο το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην Wall Street Journal αναλύεται η πρόοδος και οι προοπτικές για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το ασφαλιστικό την εργασίας το επιχειρηματικό περιβάλλον τις τράπεζες και τις αναπτυξιακές δράσεις.

Στο κείμενο του υπουργείου οικονομικών προβλέπεται ότι παρά τις αβεβαιότητες και την κακή διεθνή συγκυρία ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να είναι υψηλότερος από το 0,8% του ΑΕΠ που έφτασε το 2014.

Ως κυριότερες αβεβαιότητες αναφέρονται:

1 Ο αποληθωρισμός που προκαλεί η μεγάλη πτώση κατά 42% των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

2 Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο τέλος του 2014 και η αναβολή της μεταβίβασης των κερδών του Ευρωσυστήματος (ANFA & SMP) από το 2014 στο 2015, η οποία οδήγησε στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης. «Συνεπώς η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα απαιτήσει εντατικοποίηση της δημοσιονομικής προσπάθειας το 2015 για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα προκύψει από τη διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών» τονίζεται στο κείμενο.

3 Η οικονομική αβεβαιότητα λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τις προσδοκίες επενδυτών και καταναλωτών με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το 1ο εξάμηνο.

Το ΥΠΟΙΚ δηλώνει την προσήλωση του στην συνέχιση της δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και για τα επόμενα χρόνια με στόχο να συνεχιστεί και να σταθεροποιηθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Στον τομέα των συντάξεων, επιδιώκεται η αποκατάσταση του δημόσιου -καθολικού- αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, σταδιακά, με βάση τους ρυθμούς επανεκκίνησης και ανάκαμψης της οικονομίας, καταργώντας ή τροποποιώντας διατάξεις, με σεβασμό προς όλα τα θεμελιωμένα, σύμφωνα με το νόμο, συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Βασικός στόχος είναι αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ένα μέτρο, μεταξύ άλλων, αποτελεί η ταχύτερη απονομή των συντάξεων.

Για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος ενισχύονται τα έσοδα της κοινωνικής ασφάλισης με την εφαρμογή εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης και τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα προβλέπεται η ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους που δεν θα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.

Τέλος επισημαίνεται ότι δρομολογείται, έως το Δεκέμβριο 2015, η επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους με σύνταξη κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο.

Στην αγορά εργασίας ανακοινώνεται το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται την αναδιαμόρφωση του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατόπιν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του θεσμού και της ενίσχυσης του μηχανισμού της μεσολάβησης και της διαιτησίας.

Μετά από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους σχεδιάζεται η αναδιαμόρφωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Το μέσο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού θα είναι η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία θα έχει και καθολική εφαρμογή για το σύνολο των όρων της.

Σχεδιάζεται επίσης να προσαρμοστούν στις ανάγκες που αναδεικνύει ο σχεδιασμός της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόζονται σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Στο κομμάτι που αφορά το τραπεζικό σύστημα τονίζεται ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την διευθέτηση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Στο κομμάτι των επιχειρήσεων σχεδιάζεται ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την λειτουργία της κοινωνικής οικονομίας.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις έμφαση δίνεται στα μικρά και μεσαία έργα υποδομών με κριτήρια τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, τις προοπτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την καλλιέργεια του πολιτισμού.

Αναφέρεται επίσης ότι Δρομολογείται η δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης σύμφωνα με το επιτυχημένο παράδειγμα των ΚΕΠ, τα οποία θα συνεισφέρουν στην μείωση του διοικητικού κόστους και της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

 

Τι λέει το ΥΠΟΙΚ για το… «αντιμνημόνιο»

Σχολιάζοντας χθες μερίδα του τύπου που δημοσιοποίησαν το κείμενο ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ τόνιζε ότι πρόκειται για το αντιμνημόνιο της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση και αποτυπώνει τις θέσεις της για όλα τα θέματα (οικονομία, ανάπτυξη, διοίκηση, εκπαίδευση, περιβάλλον κλπ).

«Οι νοσταλγοί της προηγούμενης περιόδου που θέλουν την Ελλάδα προσκολλημένη στο παρελθόν και τους πολίτες θύματα μόνιμης λιτότητας δεν μας εκπλήσσει που βλέπουν παντού μνημόνια» κατέληγε η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε αναλυτικά ολόκληρο το σχέδιο μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη.

Exit mobile version