Του Τάσου Δασόπουλου
Την έγκριση και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να πάρει σήμερα και η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση η οποία θα επιβάλλει από τον Ιούλιο ισχυρά αντικίνητρα για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με στόχο να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και να αποσυρθεί η απαίτηση των δανειστών για περικοπή του ΕΚΑΣ.
Παράλληλα Κυβερνητικά στελέχη άφηναν χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο και κάποιων παρεμβάσεων στο σενάριο για το ΦΠΑ με στόχο τα συνολικά επιπλέον έσοδα να αυξηθούν στα 1,5 – 1,6 δις ευρώ με αντάλλαγμα να μην ισχύσει η αύξηση κατά 10% του συντελεστή για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μετά την οριστικοποίηση της νέας ελληνικής πρότασης επείγει η αξιολόγηση από τους τρείς θεσμούς ώστε να έχει μια πρώτη τεχνική τεκμηρίωση από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Στην κατεύθυνση αυτή ο σχεδιασμός προβλέπει μια ομάδα από την Αθήνα με επικεφαλή τον υφυπουργό εξωτερικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο η οποία θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να αναλύσει την νέα ελληνική πρόταση στους εκπροσώπους της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ενώ στις Βρυξέλλες παρέμεινε και ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης.
Στόχος είναι μια συμφωνία της Ελλάδας κατά αρχήν σε επίπεδο θεσμών ώστε να υπάρχει μια βάση συζήτησης για το επόμενο στάδιο, την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ντόναλτ Τούσκ αφού έδωσε το τελεσίγραφο ότι η Ελλάδα ή υπογράφει μια συμφωνία κοντά σε αυτή που προτείνουν οι δανειστές ή προχωρά σε χρεοκοπία ξεκαθάρισε ότι το τελικό λόγο πριν την έγκριση θα έχει το συμβούλιο των υπουργών οικονομικών.
Συνεπώς, το επόμενο μεγάλο εμπόδιο θα είναι η συμφωνία σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.
Στην κατεύθυνση αυτή η νέα ελληνική πρόταση αφού πάρει την έγκριση από τους θεσμούς θα προσπαθήσει να έχει σύγκλιση του Euro working Group και αν είναι δυνατό και του Eurogroup σήμερα ώστε να υπάρχει κάποιος μικρός χρόνος βελτιώσεων μέχρι και την αυριανή σύνοδο Κορυφής.
Είναι πλέον σαφές και στους κόλπους της Κυβέρνησης ότι η αυριανή σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να είναι επιτυχής για να αποφευχθεί το «ατύχημα».
Χωρίς συμφωνία η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα αποφασίσει την περικοπή της αξίας των εγγυήσεων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας από τον ELA.
Κάτι τέτοιο θα φέρει τις αμέσως επόμενες το έλεγχο στην κίνηση των κεφαλαίων (capital controls) και το πλήρες πάγωμα της αγοράς αφού η κρίση ρευστότητας θα επιδεινωθεί.
Η τελευταία πράξη του – ελληνικού -δράματος θα είναι η μη πληρωμή του ΔΝΤ στο τέλος του μήνα που θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώχευση σε ότι αφορά το Ταμείο και το αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές κεφαλαίων επ αόριστο.