«Θολό» ακόμη το τοπίο στις διαπραγματεύσεις με Brussels Group

Του Τάσου Δασόπουλου

 

«Διερευνητική» τόσο για την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα όσο και για  την Ομάδα των Βρυξελλών ήταν η πρώτη μέρα των συζητήσεων για την νέα πρόταση των Αθηνών η οποία υπόσχεται 3-3,5 δις ευρώ νέα έσοδα μέσω 13 παρεμβάσεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών κκ Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) , Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Κοχιάλ (ΔΝΤ) πέρασαν την μέρα ακούγοντας τους στελέχη από την Ελλάδα να αναλύουν τα μέτρα που είχαν φέρει μαζί τους χωρίς να σχολιάζουν.

Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη της ομάδας των Βρυξελλών περίμεναν για άλλη μια φορά να δούν το παλιό μνημόνιο με αλλαγές κάποιων μέτρων.

Αυτό που είδαν όμως αποτελούσε την συνολική απόρριψη όλων των υφεσιακών μέτρων του μνημονίου και προτάσεις οι οποίες υπόσχονταν πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 3 δις ευρώ χωρίς καμμία εγγύηση επιτυχίας.

Όπως και την προηγούμενη φορά η βάση της ελληνικής πρότασης δεν περιείχε κανένα πρόσθετο οριζόντιο μέτρο αλλά κυρίως μέτρα που αφορούν μελλοντική πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη φόρων από «μαύρο» χρήμα.

Δεν υπάρχουν άμεσα μέτρα για την αλλαγή στο καθεστώς του ΦΠΑ, για ασφαλιστικό δεν υπάρχουν εγγυήσεις για αποκρατικοποιήσεις – παρά μόνο γι αυτές που είναι σχεδόν ολοκληρωμένες – δεν αναφέρονται αλλαγές στα εργασιακά.

Αντίθετα υπάρχει η δέσμευση για την μη εφαρμογή αρκετών μνημονιακών μέτρων που αφορούν την μείωση των συντάξεων την σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού στα 756 ευρώ και η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

¨Όλα αυτά δένουν σε μια πρόβλεψη που θέλει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4% του ΑΕΠ.

Οι στόχοι αυτοί φυσικά και δεν συνδέονται άμεσα με τα προτεινόμενα μέτρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άλλο ένα μεγάλο «κενό» στην ελληνική πρόταση για το πρόγραμμα γέφυρα το οποίο υποτίθεται ότι συζητείται.

Οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών έχουν στα χέρια τους και τα στοιχεία που έχουν παραλάβει από τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται εδώ και 15 ημέρες στην Αθήνα.

Σήμερα θα επαναλάβουν την συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΟΕ κ. Γιώργο Χουλιαράκη το Γενικό Γραμματέα δημοσιονομική Πολιτικής κ. Νίκο Θεοχαράκη και την ειδική σύμβουλο του υπουργού  οικονομικών  κ. Έλενα Παναρίτη.

Προηγουμένως βέβαια θα έχουν τις καθιερωμένες επαφές τους με τους πολιτικούς του προϊσταμένους ώστε να αρχίσουν να διαμορφώνουν την στάση τους απέναντι στην ελληνική πρόταση.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι επαναλάμβαναν και χθες ότι ο όγκος δουλειάς που θα πρέπει να γίνει είναι μεγάλος και εκτιμούσαν ότι είναι μάλλον απίθανο να γίνει Eurogroup μέσα στην εβδομάδα ειδικά για το θέμα της Ελλάδας.

Με άλλα λόγια θα πρέπει να περιμένουμε άλλες τουλάχιστον 10 ημέρες για να μάθουμε και αύτη την φορά την τύχη που θα έχει η νέα προσπάθεια της Κυβέρνησης για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το πρόγραμμα γέφυρα που θέλει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά μέχρι και τον Ιούνιο.

Πάντως από την ελληνική πλευρά εκφράζονταν χθες μια αισιοδοξία ότι οι τελευταίες επαφές του Πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν αλλάξει άρδην το κλίμα και η ελληνική πρόταση θα τύχει καλής υποδοχής.

Exit mobile version