Θεσσαλονίκη: Να δοθεί λύση στα προβλήματα των προσφύγων που διαμένουν στο λιμάνι

Να δοθεί λύση στα προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στο χώρο προσωρινής φιλοξενίας του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ήταν το θέμα που τέθηκε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός με τον δήμαρχο της συμπρωτεύουσας, Γιάννη Μπουτάρη.

 Ο κ. Ξανθός θα επισκεφτεί το απόγευμα το χώρο φιλοξενίας προσφύγων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ειδικότερα, ο κ.Ξανθός ανέφερε: «Μου επισημάνθηκαν ορισμένα σημαντικά προβλήματα των προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα οποία σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα τα δούμε. Και αυτό είναι ένα κομμάτι όπου υπάρχει καλή διάθεση και προοπτική συνεργασίας και σταδιακής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Τα προβλήματα είναι τα γνωστά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και στο λιμάνι και στην Ειδομένη, όπου στην ουσία δεν έχουμε οργανωμένους χώρους μόνιμης φιλοξενίας αυτών των ανθρώπων».

 Παράλληλα, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι «Τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η περιφερειακή τοπική αυτοδιοίκηση παίζουν έναν πολύ κρίσιμο ρόλο και μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη αξιοπρεπή διαχείριση αυτού του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος, το οποίο υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας. Ακόμη στο πρόβλημα αυτό πρέπει να δοθεί μια ευρωπαϊκή λύση για να μπορέσει να υπάρξει μια ισοκατανομή βαρών και μια μεταχείριση που να δέχεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

 Από την άλλη πλευρά ο  κ. Μπουτάρης ανέφερε ότι: «Το βασικό πρόβλημα στο λιμάνι είναι ότι οι πρόσφυγες παραμένουν σε ένα χώρο που προοριζόταν για προσωρινή υποδοχή. Η αποθήκη 18 δεν ήταν για συστηματική συνεχή παραμονή και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση τώρα, είτε με την απομάκρυνσή τους σε καταυλισμούς, οι οποίοι είναι ήδη οργανωμένοι, είτε με την μετακίνησή τους σε άλλη αποθήκη στο λιμάνι, η οποία μπορεί να είναι η αποθήκη 17, η οποία έχει πολύ καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για κάποια μόνιμη εγκατάσταση. Αυτό όμως δεν εξαρτάται από μας, εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα πάρει το κεντρικό Υπουργείο».

 

Exit mobile version