Του Τάσου Δασόπουλου
Πριν καλά καλά χαρούμε για την έγκριση των 7,1 δις ευρώ με την οποία θα πληρώσουμε την Δευτέρα τα ομόλογα της ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζουν και πάλι οι … αστερίσκοι.
Στην έκθεση συμμόρφωσης που έστειλαν ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ κατ αρχήν εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την μεγάλη πλειοψηφία των 229 ψήφων που έτυχε από την ελληνική Βουλή το πρώτο πακέτο μέτρων ωστόσο επισημαίνουν δύο θέματα.
Σε ότι αφορά τα ασφαλιστικό τονίζουν ότι οι αλλαγές που ψήφισε η ελληνική Κυβέρνηση είναι σαφώς προς την σωστή κατεύθυνση.
Παρόλα αυτά η κατεύθυνση που ήθελαν οι πιστωτές ήταν να μειωθεί το συνολικό κονδύλι για τις συντάξεις και όχι μόνο η κρατική επιχορήγηση.
Με αυτό το δεδομένο θα περιμένουν και το δεύτερο πολυνομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση την Τετάρτη ώστε εκεί να γίνουν οι απαραίτητες «αναδιαμορφώσεις».
Το δεύτερο θέμα που έθιγαν ήταν το νέο δημοσιονομικό συμβούλιο. Την ανεξάρτητη αρχή η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει τον «κόφτη» των αποκλίσεων όπου και αν αυτές παρουσιάζονται.
Όπως τονίζεται η περιγραφή του νέου αυτού μέτρου είναι πού γενική. Δεν περιγράφεται αναλυτικά οι διαδικασίες της τον τρόπο διοίκησης και: το Κυριότερο ποια είναι η διαδικασία με την οποία θα γίνεται η εκ των υστέρων περικοπή ώστε να αμβλύνεται η απόκλιση.
Επίσης δεν αναφέρεται αναλυτικά πως θα διορίζονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της νέας αρχής και ποιες οι εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της από την πολιτική ηγεσία.
Αυτά θα είναι και τα πρώτα από τα θέματα της εξέτασης που θα ξεκινήσει από την Δευτέρα και θα καταλήξει στην συμφωνία για το νέο πρόγραμμα περι τα μέσα Αυγούστου.
Οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα δημοσιονομικά είναι η ατζέντα των ξένων τεχνοκρατών που θα ξαναμπούν στα ελληνικά υπουργεία μετά από περισσότερο από ένα χρόνο για αξιολόγηση.
Ο αμέσως επόμενοι σταθμός θα είναι το δεύτερο νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση και θα περιέχει δυο τμήματα.
Το πρώτο θα είναι ο νέος κώδικά ποινικής οικονομίας ο οποίος φιλοδοξεί να επιταχύνει την απονομή δικαιοσύνης ειδικά για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Το δεύτερο τμήμα θα φορά την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την διάσωσης των τραπεζών εν κώ έσω (Bail in).
Όπως έμαθε όλη η Ευρώπη από το παράδειγμα της Κύπρου η οδηγία αυτή προβλέπει ότι δεν θα υπάρχουν στο μέλλον κρατικές διασώσεις για εμπορικές τράπεζες των κρατών μελών.
Την διάσωση θα αναλαμβάνουν κατά σειρά οι ιδιώτες μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και τέλος οι καταθέτες. Η κύρωση της οδηγίας είναι μια εκκρεμότητα από το 2013.